Bota

A po shkon Italia drejt trazirave sociale?

Pas disa ditësh në mbyllje të Italisë, njerëzit në të gjithë vendin kënduan dhe luanin muzikë nga ballkonet e tyre, duke thënë se “Gjithçka do të jetë mirë” (Andrà tutto bene).

4724

Tri javë më pas, këndimi ka ndalur dhe trazirat sociale po rriten, pasi një pjesë e konsiderueshme e popullsisë, veçanërisht në jugun më të varfër, e kuptojnë se gjithçka nuk është në rregull.

Ata nuk këndojnë më dhe nuk kërcejnë në ballkone,” tha Salvatore Melluso, një prift në Caritasi nga Dioçeza e Napolit, organizatë bamirëise që drejtohet nga kisha katolike. “Tani njerëzit kanë më shumë frikë – jo aq shumë nga virusi, por nga varfëria. Shumë janë pa punë dhe të uritur. Tani ka radhë të gjata në bankat e ushqimit”, thotë ai, cituar nga prestigjiozja britanike “Guardian”.

Ka pasur shumë më pak vdekje nga koronavirusë në jug të Italisë në krahasim me rajonet veriore të prekura më rëndë, por pandemia ka një ndikim serioz në jetën e përditshme.

Tensionet po rriten nëpër rajonet më të varfra në jug të Campania, Kalabria, Sicilia dhe Puglia ndërsa njerëzit nuk më ushqime dhe para.

Ka pasur raporte për pronarët e dyqaneve të vegjël që janë nën presion për të dhënë ushqim falas, ndërsa policia po patrullon supermarketet në disa zona për të ndaluar vjedhjet. Të vetëpunësuarit ose ata që punojnë me kontrata që nuk garantojnë përfitime sociale kanë humbur pagat, dhe shumë biznese të vogla mund të mos hapen kurrë.

Paride Ezzine, një kamerier në Palermo, Siçili, nuk e merr më pagën e tij. “Natyrisht, për shkak të bllokimit, restoranti u mbyll,” tha ai. “Unë kam një grua dhe dy fëmijë dhe ne po jetojmë nga kursimet tona. Por nuk e di sa do të zgjasin. Unë i kërkova bankës sime të shtyjë këstet e kredisë – ata thanë jo. Kjo situatë po na gjunjëzon”.

“Në realitet, ne nuk e dimë se sa janë duke punuar në të zezë pasi këto numra janë vetëm vlerësime,” tha Giovanni Orsina, profesor i politikës në Universitetin Luiss në Romë. Megjithatë, një numër i konsiderueshëm njerëzish jetojnë çdo ditë, duke bërë punë të rastit. Ekzistojnë gjithashtu shumë shitës dyqanesh ose profesionistë që punojnë vetë, të cilët mund të kenë rezerva të moderuara që do të mbarojnë nëse mbyllja zgjat më shumë.

Në mes të trazirave sociale, kryeministri, Giuseppe Conte tha se 4.3 miliardë € nga një fond solidariteti do të derdhen menjëherë në të gjitha bashkitë dhe një shtesë 400 milion € do të shkonte për pako ushqimore. Por kryetarët e komunave kanë protestuar se fondet, veçanërisht 400 milion euro për kuponët e ushqimit, janë të pamjaftueshme.

“Nuk është plotësisht e mjaftueshme,” tha Salvo Pogliese, kryetari i bashkisë së Catanias. “Ne prisnim më shumë dhe shpresoj se qeveria do të gjejë një mënyrë. Situata është jashtëzakonisht delikate pasi një pjesë e konsiderueshme e popullsisë ka të ardhura zero. Ata që më parë jetonin me dinjitet, tani e gjejnë veten në vështirësi. “

Rendimentet e bllokimit, i cili parashikohet të zgjatet deri të paktën gjatë Pashkëve, po prekin gjithashtu 3.3 milion njerëz të vlerësuar në Itali që punonin në të “zezë”, nga të cilët më shumë se 1 milion jetojnë në Campania, Siçili, Puglia dhe Kalabria, sipas shifrave më të fundit nga CGIA Mestre, një shoqatë e biznesit të vogël me qendër në Venecia.

Një nga çështjet është se 4.3 miliardë € që u është dhënë kryetarëve të komunave në maj, janë shpenzuar në fusha të tjera.

“Nëse qeveria pret që këto para të përdoren për të ushqyer njerëzit, komunat nuk do të kenë para për gjëra të tjera,” tha Orsina. “Dhe kësti i ri prej 400 milion €, nëse e ndani mes të gjitha komunave, është vetëm për të blerë kikirikë. Problemi u është ngarkuar kryetarëve të bashkive – italianët tani do të kërkojnë para për të cilat nuk mund t’ua japin. Janë krijuar listat që nuk mund të plotësohen. “

Ekzistojnë gjithashtu shenja që organizatat kriminale po shfrytëzojnë situatën. Hetimet janë duke u zhvilluar në aktivitetet e një grupi të quajtur në Facebook “National Revolution” që ka nxitur njerëzit të plaçkisin supermarketet.

Njerëzit [pas këtij grupi] janë ata që para bllokimit, siguruan jetesën nga grabitjet e shtëpive dhe vjedhjet e dyqaneve,” tha një burim nga njësia e Sicilisë e Digos, skuadra e policisë antiterroriste në Itali. “Por me disa nga këto aktivitete kriminale që janë në gatishmëri për shkak të bllokimit, të vetmet dyqane të hapura për të vjedhur janë supermarketet dhe farmacitë. Këta janë njerëz që për shkak të varfërisë së shfrenuar në jug, zakonisht mbijetojnë nga aktivitetet kriminale”.

Leoluca Orlando, kryetari i Komunës së Palermos, i ka kërkuar qeverisë të krijojë “të ardhura mbijetese” për qytetarët më të varfër, për shkak të frikës se “grupet kriminale mund të promovojnë akte dhune”.

Zyrtarët gjithashtu shqetësohen se mafia do të përfitojë nga varfëria në rritje, duke u përpjekur të rekrutojë njerëz në radhët e saj. “Organizatat kriminale kanë shumë para dhe njerëzit mund të përfundojnë duke punuar për to, dhe pasi të fillojë kjo, ata nuk do të kthehen më,” tha Orsina.

Ndërkohë, taksat për bizneset e vogla thjesht janë pezulluar, nuk janë shfuqizuar, do të thotë se pronarët do të duhet të gjejnë para për kontribute në një fazë të mëvonshme, pavarësisht se humbin të ardhurat gjatë mbylljes. Dhe ata që mund të bëjnë mbështetje financiare po dalin kundër burokracisë së ashpër. Sta që mund të marrin ndihmë financiare po dalin kundër burokracisë së ashpër.

“Burokracia është armiku i vërtetë i këtij vendi dhe në një situatë krize është e pamundur ta zgjidhësh këtë problem,” tha Massimiliano Panarari, profesor në Universitetin Luiss. “Njerëzit mund të kenë provuar të mbajnë humorin e tyre lart në fillim të bllokimit, por tani po shohin drejt realitetit të hidhur të një vendi jashtëzakonisht të brishtë.”/Marrë nga Guardian/ Publiktv/

OPINIONE