Afati i ri/ Projekti 69 milionë USD i BB për shëndetësinë do të shtyhet deri në qershor 2025

Projekti Përmirësimi i Sistemit Shëndetësor i mbështetur nga Banka Botërore me një kredi totale prej 69 milionë dollar do të shtyhet për herë të katërt në afat, duke parashikuar tashmë që afati i ri i mbylljes të mos jetë më 31 dhjetori i këtij viti por 30 qershori i vitit të ardhshëm. Një dokument ristrukturimi i publikuar nga Banka Botërore tregon ecurinë e deri më tanishme të dy kredive që janë brenda këtij projekti si dhe zëra që mbeten ende për t’u finalizuar dhe që e bëjnë të nevojshme rishikimin.

“Kështu zgjatja e propozuar e datës së mbylljes nga 31 dhjetor 2024 në 30 qershor 2025 do të sigurojë një mundësi për përmirësimin e progresit të përgjithshëm të zbatimit. Me këtë zgjatje, Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale do të jetë në gjendje të nënshkruajë menjëherë kontratën 3.57 milionë euro për “Furnizimin dhe Instalimin e Sistemit Informativ Spitalor Rajonal (RHIS)” që do të jetë përfunduar në maj 2025.

Gjithashtu, punimet e planifikuara civile kanë nisur në tre spitale dhe pritet të kompletohen, me pajisje të dorëzuara dhe instaluara deri në datën e rishikuar të mbylljes. Konkretisht rehabilitimi i Spitalit të Krujës (2.99 milionë euro) dhe ai i Lezhës (2.15 milionë euro) janë në vazhdim dhe pritet të përfundojnë deri në 30 dhjetor 2024, ndërkohë që do të përfundojë rehabilitimi i Spitalit të Departamentit të Kardiokirurgjisë (4.52 milionë euro) deri në prill 2025.

Për më tepër, Banka dhe Ministria kanë rënë dakord për monitorim intensiv të përbashkët të zbatimit në nivelet më të larta për të siguruar që nuk ka anashkalim në asnjë nga aktivitetet e mbetura të financuara nga kreditë” thuhet në dokument. Aktualisht sipas të dhënave të bëra publike në raportin e ristrukturimit janë disbursuar nga kredia e parë 2.29 milionë USD dhe mbeten akoma edhe 27.07 milionë USD ndërsa nga kredia e dytë janë disbursuar 30.35 dhe mbeten ende të padisbursuara 6.29 milionë USD.

Projekti për Përmirësimin e Sistemit Shëndetësor në Shqipëri u miratua më 27 shkurt 2015. Ai përfshin një vlerë prej 32.1 milionë euro Kredia origjinale (ekuivalenti me 40 milionë USD), e cila hyri në fuqi më 28 gusht 2015. Një 25 milionë euro (29,5 USD) milion ekuivalent) Huaja e financimit shtesë (AF) u miratua më 1 dhjetor 2021 dhe hyri në fuqi në korrik 22, 2022. Objektivi i rishikuar i zhvillimit të projektit (PDO) është të kontribuojë në modernizimin e publikut të përzgjedhur shërbimet spitalore dhe për të mbështetur rindërtimin e objekteve të përzgjedhura mjekësore të dëmtuara nga tërmeti i vitit 2019./Monitor

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne