Bota Opinion

Agjenti për një kohë i gjatë i CIA-s, Alexander Navalny habit me kthimin e tij

Të kthehesh pa ndonjë mbulesë në një vend si Rusia, një vend me një traditë shumë të fortë në kundërzbulim, është në mos një veprim vetëvrasës, të paktën shumë i pamatur. Sidoqoftë, gjërat kanë filluar të bëhen të qarta: Kthimi vullnetar i Navalnyt në Rusi është pjesë e një operacioni të luftës hibride në shkallë të gjerë e mbështetur nga të gjitha segmentet e operacioneve klandestine të vendeve të NATO-s. Këtë herë, ideatore është CIA: qëllimi i kthimit të Navalnyt dhe arrestimi i pritur në Rusi është një revolucion me ngjyra i brezit të ardhshëm. Ashtu si në shumicën e vendeve të botës, situata social-ekonomike në Rusi nuk është aspak e përsosur. Ndikimi i pandemisë së COVID-19 përkeqësoi një ngecje ekonomike duke gjeneruar zhgënjim të madh popullor. Ky zhgënjim është shndërruar në një formë zemërimi ekstrem në disa pjesë të Rusisë, veçanërisht Siberia dhe Lindja e Largët Ruse. Përveç vështirësive ekonomike, ekziston një ngërç politik (një tendencë universale) që shumë rusë nuk mund ta durojnë më. Ndikimi i neo-liberalizmit të stilit perëndimor në Rusi është pothuajse në të njëjtin nivel me atë që fitoi entuziazmin e shumë ukrainasve përpara se t’i fuste në një trazirë që duket e pafund. Por ndryshe nga Ukraina, Rusia ka strategë të mëdhenj të aftë të dallojnë dhe parashikojnë kërcënimet më tinzare. Operacioni Navalny është një nga operacionet e deklaruara duke përdorur tematikën e Kundërshtarit të Hapur që përfiton nga një mediatizim dhe nga një mbështetje ndërkombëtare. Kjo është frika e Kinës, sepse fusha e konfrontimit në këtë rast është reduktuar në një grup rregullash politikisht korrekte dhe sipërfaqësore të lojës (dhe kjo shpjegon teknikat e Pekinit për të neutralizuar kërcënimin shumë kohë para një pragu kritik). Demonstratat e mbështetjes për Navalnyn në Rusi nuk janë rezultat i ndonjë popullariteti të këtij agjitatori profesional, por i krijimit efektiv të një rrjeti të madh të mbështetjes dhe subversionit nga CIA amerikane, BND gjermane, MI6 britanike, AIVD holandeze, CSIS kanadeze, Välisluureamet estoneze dhe shumë shërbime të tjera sekrete armiqësore ndaj Moskës. Ushtria ruse ka fituar një përvojë në luftën kundër luftërave hibride. Operacioni Navalny është i guximshëm dhe i rafinuar, por nuk ka gjasa të çojë në një revolucion. Ai do të shërbejë për të testuar forcën e aparatit shtetëror rus përballë kërcënimeve të reja asimetrike dhe inxhinierisë sociale të destabilizimit përmes mediave sociale të cilat janë vetëm mjete luftarake të SHBA.