Bota

Aktakuza e Julian Assange: Një tjetër përkujtim se SHBA është kundër lirisë së shtypit

Qeveria e Shteteve të Bashkuara është duke u përgatitur për të ndjekur një çështje penale kundër themeluesit të Wikileaks Julian Assange, duke shkaktuar një betejë të gjatë duke synuar grupin e tij anti-sekret, edhe pse ai mbetet i mbërthyer në ambasadën e Ekuadorit në Londër.

Kjo mund t’i bëjë presion Britanisë të ekstradojë Assange, një shtetase australiane. Wikileaks u bë i njohur gjatë dekadës së fundit për botimin e dokumenteve që nuk ishin publikisht më parë. Avokatët për Assange dhe të tjerë kanë thënë se puna e tij me Wikileaks ishte kritike për një shtyp të lirë dhe ishte fjalim i mbrojtur. Assange u strehuan në ambasadën e Ekuadorit në vitin 2012 për të shmangur ekstradimin në Suedi për t’u marrë në pyetje lidhur me akuzat për përdhunim, të cilin ai e ka mohuar. Suedia e hodhi poshtë hetimin e Assange, por Britania ka thënë se nëse ai do të largohet nga ambasada, ai do të arrestohet për shkeljen e kushteve të lirimit me kusht. Në çdo rast, raportimi i akteve sekrete të zyrtarëve qeveritarë apo aktorëve të fuqishëm financiarë është thelbi i gazetarisë hulumtuese. Nga dokumentet e Pentagonit në Panama, deri te zbulimi i Snowden-it deri në publikimin e kthimit të taksave të Trump në regjistrat e luftës në Irak dhe Afganistan, disa nga gazetaria më e rëndësishme gjatë disa dekadave të fundit kanë ndodhur, sepse është e ligjshme të publikohen dokumente sekrete edhe nëse burimet e këtyre dokumenteve i arritën nëpërmjet mjeteve të paligjshme dhe të paligjshme. Megjithatë, zyrtarët e administratës Trump nuk kanë asgjë prej tyre. Ata njoftojnë sanksione kundër organeve qeveritare ose kompanive private për gjoja “të angazhuar në censurë ose në aktivitete të tjera që ndalojnë, kufizojnë ose penalizojnë lirinë e shprehjes”. Por, kur bëhet fjalë për rekordet e tyre, ata sillen ndryshe. Ata tani po lansojnë sulme agresive për lirinë e shtypit dhe nuk janë në gjendje të njohin këtë parim kritik kur është fjala për WikiLeaks. Ata kërkojnë të akuzojnë penalisht Assange dhe WikiLeaks për publikimin e informacionit të klasifikuar, megjithëse shkel kundër garancisë së lirisë së shtypit të Amendamentit të Parë dhe paraqet një kërcënim të ashpër për lirinë e shtypit. Indeksi i fundit i shtypit botëror thotë se për të dytin vit radhazi, Shtetet e Bashkuara kanë rënë dy pika dhe tani renditet e 45-ta në Indeksin e Lirisë Botërore të Lirisë së Shtypit.

Raporti publikohet çdo vit nga Reporterët San Frontiers – i njohur gjithashtu si RSF, ose Reporterët pa Kufij. Kjo vjen mes paralajmërimeve në rritje rreth rreziqeve të sulmeve të Donald Trump mbi lajmet që kritikojnë politikat raciste të vendit dhe të jashtme, veçanërisht ato që kanë të bëjnë me luftërat e hapura të Amerikës në Lindjen e Mesme dhe vendimin për të dalë nga marrëveshja bërthamore që ajo nënshkroi me Iranin përgjatë me anëtarë të tjerë të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe Gjermanisë. Në të vërtetë, nën sundimin e Trump, Amerika është bërë një diktaturë dhe një regjim fashist që burgjet i fërshëllejnë dhe i detyron ata në vetë-ekzil; ndërton mure për të ndaluar migrantët dhe refugjatët që të hyjnë në Shtetet e Bashkuara; imponon ndalimin e udhëtimit musliman me pretekstin e luftimit të terrorizmit; dhe i ndan prindërit dhe gjyshërit nga fëmijët e tyre pavarësisht se kanë jetuar së bashku në tokë të SHBA për dekada të tëra. Siç shpjegon RSF: “Rënia e SHBA-së në lirinë e shtypit nuk është thjesht një lajm i keq për gazetarët që punojnë brenda vendit; tendenca rënëse ka pasoja drastike edhe në nivel ndërkombëtar. “” Lajmi i rremë “tani është një justifikim markues për represionin e medias, në regjimet demokratike dhe autoritare, pra aleatët e NATO-s dhe aleatët amerikanë. Këto janë gjithashtu të njëjtat regjime që janë në të njëjtin bandwagon me bomba të zënë me bomba në Afganistan, Siri dhe Jemen për të “demokratizuar dhe çliruar” njerëzit e tyre të terrorizuar. Këto janë gjithashtu të njëjtat regjime që gëzojnë fuqinë e vetos të Uashingtonit sa herë që Këshilli i Sigurimit i OKB përpiqet të nxjerrë një rezolutë për t’i ndaluar ata nga uria e njerëzve të rrethuar në vdekje në Jemen apo Gaza. Në anën tjetër, kur Arabia Saudite vras ​​gazetarin Jamal Khashoggi në ambasadën e saj në Stamboll të Turqisë, Trump lejon regjimin autokratik jashtë goditjes, sepse “është e keqe për biznesin e armëve amerikane”. Së bashku me politikën populiste të krahut të djathtë dhe udhëheqësit ksenofobikë SHBA po ashtu ka arritur të kthejë Europën në një vend të tmerrshëm për të jetuar për gazetarët dhe emigrantët kundër luftës, ku fashizmi lulëzon në errësirë ​​dhe errësirë. Dhe po bëhet gjithnjë e më e errët dhe më e errët, aq sa disa prej tyre si Edward Snowden dhe Julian Assange ose kanë ikur në vende të tjera ose kanë kërkuar azil në një ambasadë të Amerikës Latine. Sidoqoftë, nuk është e dobishme të ecësh diku për të predikuar, nëse ecja e Uashingtonit nuk është predikimi i Uashingtonit. Uashingtoni nuk mund të zgjedhë dhe zgjedhë se cilat lloje të lirisë së shtypit ajo dëshiron të mbrojë në botë. Qeveria e SH.B.A.-së duhet të mbrojë të gjitha ose të jetë kundër gjithë kësaj. Në mënyrë të qartë, duke ndjekur një çështje penale kundër themeluesit të Wikileaks Julian Assange, Uashingtoni është kundër të gjitha./ PT

OPINIONE