Shqiperia

Al Jazeera: Shqipëria nxit turizmin duke shkelur të drejtën e pronës

“Plani shqiptare për të nxitur turizmin shkel të drejtat e pronës”. Me këtë titull ka nisur reportazhin “Al Jazeera“, duke trajtuar çështjen e pronave të himariotëve.

“Qeveria shqiptare po nis një projekt ndërtimi në shkallë të gjerë në bregdetin e vendit në një përpjekje për të zhvilluar turizmin”, thuhet në artikullin e “Al Jazeera”.

Por pronarët grekë në Himarë thonë se shteti po e merr me forcë vendin e tyre dhe, me gjykatat e Shqipërisë të dëmtuar nga një rrëmujë korrupsioni, ata mbeten pa asnjë rekurs për drejtësi.

Në reportazh flet Ermioni Brigo, një pronare toke, e cili shpjegon se ajo ka dokumente që tregon që ligjërisht zotëron pronën.

Babai i saj bleu një copë toke në vitin 1933 duke shkëmbyer një pronë tjetër, dhe për shkak se toka që shkëmbeu ishte më e vogël, ai pagoi 89 monedha ari.

“Tani autoritetet më thonë që unë nuk jam pronare“, thotë e moshuara për “Al Jazeera”, duke shpjeguar se ajo ka paraqitur letrat në gjykatë, por shprehet se nuk i beson askujt.

Ndërsa beteja mund të zgjasë me vite, ata janë shpronësuar me 2.5 dollarë për metër katror. Ndërsa Deutsche Bank kishte vlerësuar pronën midis  60 dollarë dhe 120 dollarë , duke rritur vlerën totale të tokës nga 800 deri në 1.5 miliardë dollarë.

OPINIONE