Bota Opinion

Amerika ka qenë në luftë 93% të kohës – 222 nga 239 vite – që nga viti 1776

Nga  Washington’s Blog

 

Botuar së pari nga Washington’s Blog dhe Global Research në shkurt 2015

 

SHBA ka qenë vetëm 21 vjet në paqe qe nga themelimi i saj.

Në vitin 2011, Danios   shkroi :

  Më poshtë, unë kam riprodhuar një periudhë kohore nga luftërat e Amerikës, e cila zbulon diçka mjaft interesante:   që kur Sh.B.A u themelua në 1776, ka qenë në luftë 214 vite prej 235 vitesh   ekzistencës se saj.   Me fjalë të tjera, ka pasur vetëm 21 vite kalendarike në të cilat SHBA nuk ka bërë asnjë luftë.

Për ta vënë këtë në perspektivë:

* Zgjidh çdo vit që nga 1776 dhe ka një shans 91% që Amerika ishte e përfshirë në disa luftra gjatë atij viti kalendarik.

* Asnjë President i SHBA nuk kualifikohet me të vërtetë si president i paqes.   Në vend të kësaj, të gjithë presidentët e SH.B.A.-së teknikisht mund të konsiderohen si “presidentë lufte”.

* SHBA nuk ka kaluar një dekadë pa luftë.

* Koha që Shtetet e Bashkuara shkonin pesë vjet pa luftë (1935-40) ishte gjatë periudhës izoluese të Depresionit të Madh.

*   *   *

 

Afati kohor për luftërat e mëdha të Amerikës (1776-2011)

1776 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamagua , Lufta e Dytë e Cherokee, Pennamite- Yankee War

1777 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Lufta e Dytë e Cherokee, Pennamite- Yankee War

1778 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Pennamite – Lufta Yankee

1779 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Pennamite- Yankee War

1780 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Pennamite- Yankee War

1781 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Pennamite- Yankee War

1782 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Pennamite- Yankee War

1783 – Lufta Revolucionare Amerikane, Luftërat Chickamauga, Pennamite – Lufta e Yankee

1784 – Chickamauga Wars, Pennamite- Yankee War, Lufta Oconee

1785 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Veriut Indiane

1786 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Indisë Veri-Perëndimore

1787 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Veriut Indiane

1788 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Veriut Indiane

1789 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Veriut Indiane

1790 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Veriut Perëndimore

1791 – Luftërat e Chickamauga, Luftës Indiane të Northwest

1792 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Indisë Veri-Perëndimore

1793 – Luftërat Chickamauga, Luftën e Indisë Veri-Perëndimore

1794 – Luftërat Chickamauga, Lufta e Veriut Indiane

1795 – Luftë indiane indiane

1796 – Nuk ka luftë të madhe

1797 – Nuk ka luftë të madhe

1798 – Quasi-War

1799 – Quasi-War

1800 – Quasi-War

1801 – Lufta e Parë Barbary

1802 – Lufta e Parë Barbary

1803 – Lufta e Parë Barbary

1804 – Lufta e Parë Barbary

1805 – Lufta e Parë Barbary

1806 – Shpallja Sabine

1807 – Nuk ka luftë të madhe

1808 – Nuk ka luftë të madhe

1809 – Nuk ka luftë të madhe

1810 – SHBA zë spanjisht-mbajtur West Florida

1811 – Lufta e Tecumsehut

1812 – Lufta e 1812, Lufta e Tecumsehut, Luftërat Seminole,   SHBA zë Amelia Island të Spanjës dhe pjesë të tjera të Floridës Lindore

1813 – Lufta e 1812, Lufta e Tecumsehut, Lufta Peoria, Lufta e Liqenit,   SHBA zgjeron territorin e saj në Florida Perëndimore

1814 – Lufta e 1812, Lufta Creek, SHBA zgjeron territorin e saj në Florida, lufta kundër piraterisë

1815 – Lufta e 1812, Lufta e Dytë Botërore,   Lufta kundër piraterisë

1816 – Lufta e Parë Seminole,   Lufta kundër piraterisë

1817 – Lufta e Parë Seminole,   Lufta kundër piraterisë

1818 – Lufta e Parë Seminole,   Lufta kundër piraterisë

1819 – Yellowstone Expedition, Luftë kundër piraterisë

1820 – Yellowstone Ekspedita, Luftë kundër piraterisë

1821 – Luftë kundër piraterisë (shih shënimin më lart)

1822 – Luftë kundër piraterisë (shih shënimin më lart)

1823 – Lufta kundër piraterisë, Lufta e Arikara

1824 – Lufta kundër piraterisë

1825 – Yellowstone Ekspedita, Luftë kundër piraterisë

1826 – Nuk ka luftë të madhe

1827 – Lufta e Winnebago

1828 – Nuk ka luftë të madhe

1829 – Nuk ka luftë të madhe

1830 – Nuk ka luftë të madhe  

1831 – Sac dhe Fox Indian War

1832 – Lufta e zezë Hawk

1833 – Cherokee Indian War

1834 – Lufta Indiane Cherokee, Fushata e Territorit Indian të Pawnee

1835 – Cherokee War Indian, Seminole Wars, Lufta e dytë Creek

1836 – Lufta e Indisë Cherokee, Luftërat Seminole, Lufta e Dytë e Luftës, Lufta e Kufirit Misuri-Iowa

1837 – Lufta e Indisë Cherokee, Luftërat Seminole, Lufta e Dytë e Luanit, Lufta e Indisë Osage, Lufta e Buckshotit

1838 – Lufta e Indisë Cherokee, Luftërat Seminole, Lufta e Buckshot,   Lufta Heatherly indiane

1839 – Cherokee War Indian, Seminole Wars

1840 – Seminole Wars, forcat detare të SHBA pushtojnë Ishujt Fixhi

1841 – Seminole Wars, forcat detare të SHBA pushtojnë   Ishulli McKean, Ishujt Gilbert dhe Samoa

1842 – Seminole Wars

1843 – Forcat amerikane përleshen me kinezët, trupat amerikane pushtojnë bregdetin afrikan

1844 – Luftërat Teksas-Indiane

1845 – Luftërat Teksas-Indiane

1846 – Lufta Meksiko-Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane

1847 – Lufta Meksiko-Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane

1848 – Lufta Meksiko-Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane, Lufta Cayuse

1849 – Luftërat Teksas-Indiane, Lufta Cayuse, Luftërat Indiane Jugore, Luftërat Navajo, Lufta në mes të Kavalierit 1 dhe Indianëve

1850 – Luftërat Texas-Indiane, Lufta Cayuse, Luftërat Indiane Jugore, Luftërat Navajo, Lufta e Yuma, Luftërat e Kalifornisë Kaliforni, Ekspedita Pitt River

1851 – Luftërat e Teksas-Indiane, Lufta e Cayuse, Luftërat e Jugut Jugore, Luftërat Navajo, Luftërat e Apachit, Lufta e Yumas, Utah Luftërat Indiane, Kaliforni Luftërat Indiane

1852 – Luftërat Texas-Indian, Lufta Cayuse, Luftërat Jugperëndimore Indiane, Luftërat Navajo, Lufta e Yumas, Luftërat Indiane Utah, Luftërat Indiane të Kalifornisë

1853 – Luftërat e Teksasit-Indiane, Lufta e Cayuse-t, Luftërat e Jugut Jugut, Luftërat e Navajos, Lufta e Yuma, Utah Luftërat Indiane, Lufta e Walkerit, Luftërat Indiane të Kalifornisë

1854 – Luftërat Teksas-Indiane, Lufta Cayuse, Luftërat Jugperëndimore Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat e Apachit, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Lufta në mes të Kavalierit të Parë dhe Indianëve

1855 – Luftërat Seminole, Luftërat Teksas-Indiane, Lufta Cayuse, Luftërat e Jugut Jugut, Luftërat Navajo, Luftërat Apache, Luftërat e Kalifornisë Kaliforni, Lufta e Yakima, Ekspedita Winnas , Lufta eKlicitatit , Lufta e Puget Sound,   Forcat amerikane pushtojnë Ishujt Fixhi dhe Uruguaj

1856 – Seminole Wars, Wars Texas-indiane, Southwest indian Wars, Navajo Wars, California indiane Wars, Puget Sound War, Rogue River Wars, Tintic luftës

1857 – Seminole Wars, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Jugperëndimore Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat Indiane të Kalifornisë,   Utah, konflikt në Nikaragua

1858 – Luftërat Seminole, Luftërat e Teksas-Indiane, Luftërat Jugperëndimore Indiane, Luftërat Navajo, Lufta e Mohave, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Spokane-Coeur d’ Alene- Lufta e Paloos ,   Utah, forcat amerikane pushtojnë Ishujt Fixhi dhe Uruguaj

1859 Luftërat e Teksas-Indiane, Luftërat e Indiane Jugore, Luftërat Navajo, Luftërat Indiane të Kalifornisë, ekspedita e Pecos, ekspedita e Antelope Hills, ekspedita e lumit Bear, sulmi i John Brown, forcat amerikane nisin sulmin kundër Paraguait, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1860 – Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat e Jugut Jugut, Luftërat e Navajos, Luftërat e Apache, Luftërat Indiane të Luftës, Lufta e Paiutit, Lufta Kiowa-Comanche

1861 – Lufta Civile Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Jugperëndimore Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat Apache, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Fushata Cheyenne

1862 – Lufta Civile Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Indiane Jugore, Luftërat Navajo, Luftërat e Apache, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Fushata Cheyenne, Dakota Lufta e 1862,

1863 – Lufta Civile Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Jugperëndimore Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat Apache, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Fushata Cheyenne, Lufta e Kolorados, Lufta e Goshutës

1864 – Lufta Civile Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat Apache, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Fushata Cheyenne, Lufta e Kolorados, Lufta e Snake

1865 – Lufta Civile Amerikane, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat Apache, Luftërat Indiane të Kalifornisë, Luftën e Kolorados, Luftën e Snake, Luftën e Ullas

1866 – Luftërat e Teksas-Indiane, Luftërat Navajo, Luftërat Apache, Luftërat e Kalifornisë në Kaliforni, Lufta në mes të Kavalierit të Parë dhe Indianëve, Luftës së Snake, Luftës së Zezë të Utahut, Luftës së Kuqe të Rreshtit,   SHBA pushton Meksikën, konfliktin me Kinën

1867 – Luftërat e Teksas-Indiane, Ecja e gjatë e Navajos, Luftërat e Apache, Lufta në mes të 1 Cavalry dhe Indians, Lufta e Snake, Lufta e Zezë e Hawk Utah-së, Lufta e Kuqe e Kuqe, Luftërat Comanche, Lufta e Franklin County, trupat amerikane zënë Nikaragua dhe sulmojnë Tajvanin

1868 – Luftërat e Teksas-Indiane, Kalimi i gjatë i Navajos, Luftërat e Apache, Lufta në mes të Kalorësisë së Parë dhe Indianëve, Lufta e Gjarprit, Lufta e Zezë e Utahut, Lufta e Kuqe e Retë, Luftërat Comanche, Beteja e Washita River,

1869 – Luftërat e Teksas-Indiane, Luftërat e Apache, Lufta në mes të 1 Cavalry dhe Indians, Lufta e Black Hawk Utah-së, Luftërat Comanche, Lufta e Franklin County

1870 – Luftërat e Teksas-Indiane, Luftërat e Apache, Lufta në mes të 1 Cavalry dhe Indians, Lufta e Zezë e Hawk Utah-së, Luftërat Comanche, Lufta e Franklin County

1871 – Luftërat e Teksas-Indiane, Luftërat Apache, Lufta në mes të Konfederatës së Parë dhe Indianëve, Luftës së Hekurt së Utah-t, Luftës Comanche, Luftës së Franklin County, Masakrës së Cave të Kingsley, Forcat amerikane pushtojnë Korenë

1872 – Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat e Apache, Lufta e Zezë e Utahut, Luftërat Comanche, Lufta e Modocit, Lufta e Franklinit

1873 – Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Comanche, Lufta Modoc, Luftërat Apache, Masakra e Cypress Hills, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1874 – Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Comanche, Lufta e Kuqe River, Lufta e Qarkut Mason, forcat amerikane pushtonin Meksikën

1875 – Konflikti në Meksikë, Luftërat Teksas-Indiane, Luftërat Comanche, Nevada Lindore, Lufta e Masonit, Lufta e Qarkut Colfax, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1876 ​​- Luftërat e Teksas-Indiane, Lufta e Black Hills, Lufta e Qarkut Mason, forcat amerikane pushtojne Meksikën

1877 – Luftërat Teksas-Indiane, Lufta në mes të 1 Cavalry dhe Indians, Lufta e Black Hills, Lufta Nez Perce, Lufta e Qarkut Mason, Lufta e Lincoln, Lufta e Salt Elizabeth , Forcat amerikane pushtojne Meksikën

1878 – Konflikti Indian Paiute, Lufta Bannock, Lufta Cheyenne, Lufta e Qarkut Lincoln, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1879 – Cheyenne War, Sheepeater Lufta Indiane, Lufta e Lumit të Bardhë, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1880 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1881 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1882 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1883 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1884 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1885 – Apache Wars, Nevada Expedition Lindore, forcat amerikane pushtojne Meksikën

1886 – Apache Wars, Lugina e Pleasant Valley, forcat amerikane pushtojne Meksikën

1887 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1888 – Shfaqja amerikane e forcës kundër Haitit, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1889 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1890 – Lufta e Indisë Sioux, Lufta në mes të 1 Cavalry dhe Indians, Ghost Dance War, gju i plagosur, forcat amerikane pushtojne Meksikën

1891 – Sioux Indian War,   Lufta e Luftës së Frymës, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1892 – Lufta e Qarkut Johnson, forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1893 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën dhe Hawaiin

1894 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1895 –   Forcat amerikane pushtojnë Meksikën,   Revoltat indiane të Bannock

1896 – Forcat amerikane pushtojnë Meksikën

1897 – Nuk ka luftë të madhe

1898 – Lufta Spanja-Amerikane, Beteja e liqenit të Leech,   Çrregullimet indiane të Chippewa

1899 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1900 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1901 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1902 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1903 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1904 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1905 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1906 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1907 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1908 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1909 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1910 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1911 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1912 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve

1913 – Lufta Filipine-Amerikane, Luftërat e Bananeve,   Lufta e New Navajos në Meksikë

1914 – Luftërat e Bananeve,   SHBA pushton Meksikën

1915 – Luftërat e Bananës, SHBA pushton Meksikën, Luizën Paiute të Kolumbisë

1916 – Luftërat e Bananës, SHBA pushton Meksikën

1917 – Luftërat e Bananeve, Lufta e Parë Botërore, SHBA pushton Meksikën

1918 – Luftërat e Bananeve, Lufta e Parë Botërore, SHBA pushton Meksikën

1919 – Luftërat e Bananës, SHBA pushton Meksikën

1920 – Luftërat e Bananës

1921 – Luftërat e Bananës

1922 – Luftërat e Bananës

1923 – Luftërat e Bananeve, Lufta Posey

1924 – Luftërat e Bananeve

1925 – Luftërat e Bananës

1926 – Luftërat e Bananës

1927 – Luftërat e Bananës

1928 – Luftërat e Bananës

1930 – Luftërat e Bananës

1931 – Luftërat e Bananës

1932 – Luftërat e Bananës

1933 – Luftërat e Bananës

1934 – Luftërat e Bananeve

1935 – Nuk ka luftë të madhe

1936 – Nuk ka luftë të madhe

1937 – Nuk ka luftë të madhe

1938 – Nuk ka luftë të madhe

1939 – Nuk ka luftë të madhe

1940 – Nuk ka luftë të madhe

1941 – Lufta e Dytë Botërore

1942 – Lufta e Dytë Botërore

1943 – Lufta e Dytë Botërore

1944 – Lufta e Dytë Botërore

1945 – Lufta e Dytë Botërore

1946 – Lufta e Ftohtë (SHBA zë Filipinet dhe Korenë e Jugut)

1947 – Lufta e Ftohtë (SHBA zë Korenë e Jugut, forcat amerikane në Greqi për të luftuar komunistët)

1948 – Lufta e Ftohtë (Forcat amerikane ndihmojnë Partinë Kombëtare Kineze kundër Komunistëve)

1949 –   Lufta e Ftohtë (Forcat amerikane ndihmojnë Partinë Kombëtare Kineze kundër Komunistëve)

1950 – Lufta Koreane, kryengritja Jayuga

1951 – Lufta e Koresë

1952 – Lufta e Koresë

1953 – Lufta e Koresë

1954 – Lufta e fshehtë në Guatemalë

1955 – Lufta e Vietnamit

1956 – Lufta e Vietnamit

1957 – Lufta e Vietnamit

1958 – Lufta e Vietnamit

1959 – Lufta e Vietnamit, Konflikti në Haiti

1960 – Lufta e Vietamit

1961 – Lufta e Vietnamit

1962 – Lufta e Vietnamit, Lufta e Ftohtë (Krizat Kubane të Raketave, marinsat amerikanë luftojnë komunistët në Tajlandë)

1963 – Lufta e Vietnamit

1964 – Lufta e Vietnamit

1965 – Lufta e Vietnamit, pushtimi amerikan i Republikës Dominikane

1966 – Lufta e Vietnamit, pushtimi amerikan i Republikës Dominikane

1967 – Lufta e Vietnamit

1968 – Lufta e Vietnamit

1969 – Lufta e Vietnamit

1970 – Lufta e Vietnamit

1971 – Lufta e Vietnamit

1972 – Lufta e Vietnamit

1973 – Lufta e Vietnamit, SHBA ndihmon Izraelin në  “Lufta e Yom Kippur”

1974 – Lufta e Vietnamit

1975 – Lufta e Vietnamit

1976 – Nuk ka luftë të madhe

1977 – Nuk ka luftë të madhe

1978 – Nuk ka luftë të madhe

1979 – Lufta e Ftohtë (Lufta proxy e CIA-s në Afganistan)

1980 – Lufta e Ftohtë   (Lufta e prokurorëve të CIA-s në Afganistan)

1981 – Lufta e Ftohtë (Lufta proxy e CIA-s në Afganistan dhe Nikaragua), Incidenti i parë i Gjirit të Sidras

1982 – Lufta e Ftohtë (Lufta e proxy-it e CIA-s në Afganistan dhe Nikaragua), Konflikti në Liban

1983 – Lufta e Ftohtë (Pushtimi i Grenadës, lufta e CIA-s në Afganistan dhe Nikaragua), Konflikti në Liban

1984 – Lufta e Ftohtë (Lufta  proxy e CIA-s në Afganistan dhe Nikaragua), Konflikti në Gjirin Persik

1985 –   Lufta e Ftohtë (Lufta proxy e CIA-s në Afganistan dhe Nikaragua)

1986 – Lufta e Ftohtë (Lufta  proxy e CIA-s në Afganistan dhe Nikaragua)

1987 – Konflikti në Gjirin Persik

1988 – Konflikti në Gjirin Persik, pushtimi amerikan i Panamasë

1989 – Incidenti i Gjirit të Dytë të Sidrës, pushtimi i Panamasë nga SHBA, konflikti në Filipine

1990 – Lufta e Parë e Gjirit, pushtimi amerikan i Panamasë

1991 – Lufta e Parë e Gjirit

1992 – Konflikti në Irak

1993 – Konflikti në Irak

1994 – Konflikti në Irak, SHBA pushton Haitin

1995 – Konflikti në Irak, SHBA pushton Haitin, bombardimet e NATO-s në Bosnje dhe Herzegovinë

1996 – Konflikti në Irak

1997 – Nuk ka luftë të madhe

1998 – Bombardimi i Irakut, goditjet raketore kundër Afganistanit dhe Sudanit

1999 – Lufta e Kosovës

2000 – Nuk ka luftë të madhe

2001 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan

2002 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan dhe Jemen

2003 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan dhe Irak

2004 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Jemen

2005 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Jemen

2006 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Jemen

2007 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan, Somali dhe Jemen

2008 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Jemen

2009 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Jemen

2010 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Jemen

2011 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Pakistan, Somali dhe Jemen; Konflikti në Libi (Lufta Civile Libiane)

Në shumicën e këtyre luftërave, SHBA ishte në sulm. Danios pranon se disa prej luftrave ishin mbrojtëse.    Sidoqoftë, Danios lë pa permendur operacione të fshehta të CIA-s dhe akte të tjera që mund të konsiderohen si luftë.

Le të përditësojmë çfarë ka ndodhur që nga viti 2011:

2012 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Somali, Siri dhe Jemen

2013 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Somali, Siri dhe Jemen

2014 – Lufta kundër terrorizmit në Afganistan, Irak, Somali, Siri dhe Jemen; Lufta Civile në Ukrainë

2015 – Lufta kundër terrorizmit në Somali, Siri dhe Jemen; Lufta Civile në Ukrainë

Kështu që mund të shtojmë edhe 4 vjet të tjera të luftës. Kjo do të thotë se për 222 nga 239 vjet – ose   93%   e kohës – Amerika ka qenë në luftë. (Ne mund të qeshim me numrat e saktë, por përqindja e lartë e kohës që Amerika ka qenë në luftë është e qartë dhe e pagabueshme.)

Me të vërtetë,   shumica   e  operacioneve ushtarake të nisura që nga Lufta e Dytë Botërore   janë nisur nga SHBA

Dhe shpenzimet ushtarake amerikane   jane me shume se ato te pjeses tjetër te botës së bashku .

Sondazhet tregojnë se bota beson se Amerika është kërcënimi nr1 për paqen.

/globalresearch/ Gazeta Impakt