Bota Opinion

Arrestimi i Assange është një paralajmërim nga historia

Nga John PILGER

Fragmenti pamor i Julian Assange duke u zvarritur nga ambasada Ekuadoriane në Londër është një emblemë e kohës. I forti  kundrejt të drejtit. Muskujt kundër ligjit. Paturpësia kundër guximit. Gjashtë policë kapën një gazetarë të sëmurë, ku sytë e tij u ndeshën me dritë natyrore për herë të parë pas gati shtatë vitesh.

Që kjo nëpërkëmbje të ndodhi në zemër të Londrës, në vendin e Magna Carta, duhet të turpërojë dhe të zemërojë të gjithë ata që kanë frikë për shoqëri “demokratike”. Assange është një refugjat politik i mbrojtur nga e drejta ndërkombëtare, marrësi i azilit nën një besëlidhje të rreptë në të cilën Britania është nënshkruese. Kombet e Bashkuara e bënë këtë të qartë në vendimin ligjor të Partisë së saj të Punës për Paraburgimin Arbitrar.

Por kujt i bëhet vonë për këtë. Lejoni banditët të hyjnë. Drejtuar nga quasi-fashistët në Uashingtonin e Trump-it, në ligën e Ekuadorit nga Lenin Moreno, një Juda Latino-Amerikan dhe gënjeshtar që kërkon të fshehin regjimin e tij të prishur, elita britanike braktisi me Lenin Moreno mitin e saj të fundit perandorak: atë të paanësisë dhe drejtësisë.

Imagjinoni Tony Blair që zvarritet nga shtëpia e tij shumë-milionëshe në Gjeorgji në Sheshin Connaught, Londër, me pranga, për t’u dërguar në bankën e të akuzuarve në Hagë. Sipas standardit të Nurembergut, “krimi më i lartë” i Blerit është vdekja e një milion irakianëve. Krimi i Assange është gazetaria: mbajtja e llogaritjeve të rrepta, duke i ekspozuar gënjeshtrat e tyre dhe fuqizimin e njerëzve në mbarë botën me të vërtetën.

Arrestimi tronditës i Assange mbart një paralajmërim për të gjithë, të cilët, siç shkruante Oscar Wilde, “mbjell farat e pakënaqësisë [pa të cilën} nuk do të kishte përparim drejt qytetërimit”. Paralajmërimi është eksplicit ndaj gazetarëve. Çfarë ndodhi me themeluesin dhe redaktorin e WikiLeaks mund të ndodhë me ju në një gazetë, ju në një studio televizive, ju në radio, ju që drejtoni një podcast.

Sulmuesi kryesor mediatik i Assange, The Guardian, një bashkëpunëtor me shtetin sekret, shfaqi nervozizmin e tij këtë javë me një editorial që pati shumë sukses. The Guardian ka shfrytëzuar punën e Assange dhe WikiLeaks në atë që redaktori i saj i mëparshëm e quajtu “luga më e madhe e 30 viteve të fundit”. Gazeta mblodhi frytet e WikiLeaks dhe mori titujt dhe pasuritë që erdhën nga këto.

Kur asnjë qindarkë nuk i shkon Julian Assange-t apo WikiLeaks-it, një libër i publikuar i The Guardian çoi në një film fitimprurës te Hollywood-it. Autorët e librit, Luke Harding dhe David Leigh, hapën burimin e tyre, abuzuan me të dhe zbuluan fjalëkalimin e fshehtë që Assange i kishte dhënë si letër në konfidencë, e cila ishte projektuar për të mbrojtur një skedar dixhital që përmban kabllot e ambasadave amerikane.

Me Assange tani të bllokuar në ambasadën e Ekuadorit, Harding u bashkua me policinë jashtë dhe shfryu mllef në blogun e tij se “Scotland Yard mund të ketë të qeshurën e fundit”. The Guardian ka botuar një sërë lajmesh false në lidhje me Assange, më pak se një pohim të diskredituar, se një grup rusësh dhe njeriu i Trump-it, Paul Manafort, e kishte vizituar Assange në ambasadë. Mbledhjet kurrë nuk kanë ndodhur; ishte e rreme.

Por toni tani ka ndryshuar. “Rasti i Assange është një rrjet moralisht i ndërlikuar”, thuhej në letër. “Ai (Assange) beson në botimin e gjërave që nuk duhet të publikohen …. Por ai gjithmonë ka ndriçuar një dritë mbi gjërat që nuk duhet të ishin fshehur kurrë.

Këto “gjëra” janë e vërteta në lidhje me mënyrën vrasëse që Amerika zhvillon luftërat e saj koloniale, gënjeshtrat e Zyrës Britanike të Britanisë së Madhe në mohimin e të drejtave të njerëzve të prekshëm, të tillë si ishullët e Chagos-it, ekspozimi i Hillary Clinton-it si mbështetës dhe përfitues i xhihadizmin në Lindjen e Mesme, përshkrimin e hollësishëm të ambasadorëve amerikanë se si qeveritë në Siri dhe Venezuelë mund të përmbysen dhe shumë më tepër. E gjitha në dispozicion në faqen e WikiLeaks.

The Guardian është padyshim nervoz. Policët e fshehtë kanë vizituar tashmë gazetën dhe kanë kërkuar dhe kanë kërkuar dhe bërë shkatërrimin ritual të një hard drive-i. Për këtë, letra ka formë. Në vitin 1983, një nëpunës i Ministrisë së Jashtme, Sarah Tisdall, zbuloi dokumentet e Qeverisë Britanike duke treguar se kur armët bërthamore detare amerikane do të mbërrinin në Evropë. The Guardian u mbulua me lëvdata.

Kur një urdhëresë e gjykatës kërkoi të njihte burimin, në vend që redaktori që shkonte në burg për një parim themelor të mbrojtjes së burimit, Tisdall u tradhtua, perekutua dhe shërbeu gjashtë muaj.

Nëse Assange është ekstraduar në Amerikë për të botuar atë që the Guardian i quan gjëra të vërteta, çfarë do të thotë të ndalosh redaktorin aktual, Katherine Viner, që po ndjek atë, ose redaktorit e mëparshëm, Alan Rusbridger, apo propagandistin prolifik Luke Harding?

Çfarë duhet të ndalojmë redaktorët e New York Times dhe Washington Post, të cilët gjithashtu publikuan pjesëza të së vërtetës që filluan me WikiLeaks, dhe redaktori i El Pais në Spanjë, dhe Der Spiegel në Gjermani dhe Sydney Morning Herald në Australi. Lista është e gjatë.

David McCraw, avokati kryesor i New York Times, shkroi: “Unë mendoj se persekutimi [i Assange] do të ishte një precedent shumë i keq për botuesit … nga ato që unë di, ai është në pozitën e një botuesi klasik dhe ligji do ta ketë shumë të vështirë për të bërë dallimin mes Neë York Times dhe WikiLeaks “.

Edhe nëse gazetarët që publikuan rrjedhjet e WikiLeaks nuk u thirren nga një juri e madhe amerikane, frikësimi i Julian Assange dhe Chelsea Manning do të jetë i mjaftueshëm. Gazetaria reale është duke u kriminalizuar nga banditë haptazi. Mospajtimi  është bërë një kënaqësi.

Në Australi, qeveria aktuale e amerikanëve po ndjek penalisht dy avokatë, të cilët zbuluan se Canberra’s spooks i përgënjeshtruan mbledhjet e kabinetit të qeverisë së re të Timorit Lindor për qëllimin e vetëm të mashtrimit të kombit të vogël dhe të varfër nga përcaktimi i pjesës përkatëse të  naftës dhe burimeve të gazit në Detin Timor. Gjykimi i tyre do të mbahet në fshehtësi. Kryeministri Australian, Scott Morrison, është famëkeq për pjesën e tij në ngritjen e kampeve të përqendrimit për refugjatët në ishujt Paqësor të Naurus dhe Manus, ku fëmijët vetë-dëmtohen dhe vetëvriten. Në vitin 2014, Morrison propozoi kampet masive të paraburgimit për 30,000 njerëz.

Gazetaria e vërtetë është armiku i këtij lloj turpi. Një dekadë më parë, Ministria e Mbrojtjes në Londër prodhoi një dokument sekret i cili përshkruante “kërcënimet kryesore” ndaj rendit publik si të trefishtë: terroristë, spiunë rusë dhe gazetarë hulumtues. Ky i fundit u caktua si kërcënim kryesor.

Dokumenti ishte rrjedhur në mënyrë të rregullt tek WikiLeaks, i cili e publikoi atë. “Nuk kishim asnjë zgjidhje,” më tha Assange. “Është shumë e thjeshtë. Njerëzit kanë të drejtë të dinë dhe të kenë të drejtë të marrin në pyetje dhe të sfidojnë pushtetin. Kjo është demokracia e vërtetë. ”

Çfarë ndodh nëse Assange dhe Manning dhe të tjerët në prag të tyre – nëse ka të tjerë – heshten dhe “hiqet e drejta për të ditur, pyetur dhe sfiduar”?

Në vitet 1970, takova Leni Reifenstahl, mik i ngushtë i Adolf Hitlerit, filmat e të cilit ndihmuan të hedhin magjinë naziste mbi Gjermaninë.

Ajo më tha se mesazhi në filmat e saj, propaganda, nuk varet nga “urdhrat nga lart”, por nga ajo që ajo e quajti “boshllëkun e nënshtruar” të publikut.

“A e përfshinte ky boshllëk i nënshtruar borgjezinë liberale dhe të arsimuar?” E pyeta.

“Sigurisht,” tha ajo, “veçanërisht inteligjenca …. Kur njerëzit nuk bëjnë më pyetje serioze, ato janë të nënshtruara dhe të lakueshme. Çdo gjë mund të ndodhë.”

Dhe me të vërtetë ndodhi.

Pjesa tjetër, ajo mund të shtonte, është histori./counterpunch.org