Bota

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së i bën thirrje Izraelit të tërhiqet plotësisht nga Lartësitë e Golanit

Votimi erdhi pas njoftimit te ambasadores se SHBA-se ne OKB-së Nikki Haley, se Uashingtoni ka në plan të kundërshtojë një rezolutë të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së mbi rajonin e Lartesive Golan, duke marrë parasysh “paragjykimin anti-izraelit” të dokumentit.

Një rezolutë që i bën thirrje Izraelit   tërhiqet nga   tërësia e lartësive të Golanit është miratuar nga   shumica e   vendet e përfaqësuara në Asamblene e Përgjithshme te OKB-së (UNGA).

Rezoluta siriane e Golan u miratua nga   një votim   99  në   favor, 10 kundër   dhe 66 abstenime gjatë   seancës te së premtes të UNGA-së.

Dokumenti deklaroi se vendimet e Izraelit për të zgjeruar legjislacionin e tij ne  lartësitë e Golanit janë të pavlefshme dhe se shteti hebre duhet të tërhiqet nga ky  territor strategjikisht i rëndësishëm.

Munzer Munzer, duke vepruar si ngarkuar me punë i   Delegacioni te përhershëm te Sirisë në   OKB, akuzoi Izraelin   se ka vazhduar   duke zënë “një pjesë të çmuar të  vendin tonë ” si   dhe si sirianet atje “vazhdojnë  te vuajnë për shkak të   ketij pushtimi. ”

“Vendi im ripërsërit se Siria ka të drejta mbi  Golanin e pushtuar,  qe nga 4 qershori 1967 nuk është ngritur   për negociata ose heqje dorë, as nuk mund t’i nënshtrohet kurrë   recetë, dhe se tokat tona të pushtuara do të rivendosen tërësisht  nen sundimin tone dhe Izraeli e kolonët e tij duhet të largohen nga tokat tona te  Golanit herët a vonë, ” u citua Munzer nga Agjencia Arabe e Lajmeve Arabe (SANA).

Në mes të nëntorit, ambasadorja e SHBA në   OKB-ja Nikki Haley sinjalizoi dëshirën e Uashingtonit për të   votuar kundër   rezolutes se UNGA, duke iu referuar   “paragjykimit anti-izraelit te dokumentit, militarizimit te   kufirin sirian të Golanit dhe te perkeqesimit te krizës humanitare”.

Më parë, gazeta izraelite Hayom citoi ambasadorin e SHBA në   Izrael David Friedman duke thënë se ai beson se Uashingtoni mund të njohë Golanin e pushtuar nga Izraeli si   pjese te   shtetit hebre. Ai shtoi se pret qe lartësitë e Golanit  te mbeten nën   Kontrollin izraelit “përgjithmonë”, dhe se ai “nuk mund të imagjinojë një situatë”   në të cilën zona i kthehet   Sirise.

Këshilltari i Sigurisë Kombëtare të SHBA John Bolton tha se administrata Trump nuk po diskutonte ndonjë njohje të mundshme të   Aneksimit Izraelit nga  lartësitë e Golanit.

Izraeli mori kontrollin  e lartësive te Golanit në  vitin 1967 pas   Luftes Gjashtëditore midis   Izraelit dhe shteteve fqinje të Egjiptit, Jordanisë dhe Sirisë.

OKB, e cila nuk e njohu sovranitetin e Izraelit   në rajon, ndërmjetësoi një armëpushim siriano-izraelit   ne vitin 1974, duke i bërë thirrje Izraelit   të lërë lartësitë e Golanit.

Në vitin 1981, Izraeli miratoi një ligj që zgjati juridiksionin e tij ne  territor, de facto aneksimi i Lartesive Golan. Ligji nuk është njohur ndërkombëtarisht dhe mosmarrëveshja ndërmjet   Sirise dhe Izraelit gjatë ketij  territori ende nuk eshte zgjidhur./sputniknews/Gazeta Impakt

 

 

OPINIONE

INTERVISTA