Bota

Avokatët e Turqisë kërkojnë që ushtarët amerikanë të arrestohen për lidhje me organizimin e grushtit të dështuar në korrik të vitit 2016

Nga: Friso Gentsch

Avokatët turq po bëjnë thirrje për arrestimin e ushtarëve amerikanë në bazën ajrore të Incirlik, duke pretenduar se kanë lidhje me organizimin e grushtit të dështuar në korrik të vitit 2016. Ata dëshirojnë që baza të kontrollohet me anë të garancive dhe fluturimeve.

Avokatët nga shoqata pro-qeveritare për Drejtësi dhe Ndihmë Sociale kërkojnë “arrestimin e komandantëve të Forcave Ajrore të SHBA-ve, të cilët janë eprorët e ushtarëve të bazuar në Incirlik dhe morën një rol në përpjekjen e dështuar të grushtit të shtetit më 15 korrik 2016. ”
Detajet e kërkesave janë përshkruar në dokumentet e gjykatës të depozituara në zyrën kryesore prokurore publike në Adana, botuar online nga Qendra e Stokholmit për Liri.

Avokatët e akuzojnë ushtrinë amerikane për përpjekjet për të shkatërruar rendin kushtetues nëpërmjet aktiviteteve të tyre me një lëvizje të drejtuar nga Fethullah Gylen, të cilin Ankaraja pretendon se ishte pas përpjekjes së dështuar të grushtit të shtetit më 15 korrik 2016.

“Ne duam të arrestojmë ushtarë amerikanë për lidhje serioze me FETO (lëvizjen Gylen)”, tha Muhamet Gomuk, kryetar i TayDer (Drejtësia dhe Ndihma Sociale), duke shtuar se ka 12 “persona të dyshimtë” të implikuar në këtë cështje.
“Ne besojmë se ata janë fajtorë, absolutisht, sepse ne kemi ofruar prova shumë të forta”, tha ai.

Gömük tha se hetimi mund të përhapet në “shumë zyrtarë amerikanë”, përfshirë ushtarët, ambasadën dhe personelin e konsullatës. Ai vazhdoi të përmendte John Bass, ish ambasadorin e SHBA, duke pretenduar se ai kishte qenë duke biseduar me ekipin e grushtit te vitit 2016, sipas një videoje.

Përveç ndalimit të tyre, ankesa kërkon dhe marrjen e garancive për bazën, për të mbledhur prova. Ajo gjithashtu kërkon ndalimin e të gjitha fluturimeve jashtë SHBA. Incirlik, një bazë e rëndësishme e organizimit për operacionet luftarake kundër Shtetit Islamik (IS, ish ISIS), është shtëpia e rreth 2,200 amerikanëve.

Kur u pyet se çfarë reagimi do të priste nga Uashingtoni, Gömük tha se reagimi i tij “nuk është aq i rëndësishëm”, pasi Turqia nuk i respekton SHBA.

Ndërkohë, zëdhënësi i Komandës Europiane të SHBA Mark Mackoëiak tha për Air Force Times se “çdo raport që qeveria amerikane ose personeli ushtarak kishin lidhje me grusht shtetin e vitit 2016 janë të pabaza dhe plotësisht të rreme”.

Tensionet midis SHBA dhe Turqisë, të dy anëtarë të NATO-s, janë përkeqësuar vazhdimisht në vitet e fundit. Marrëdhëniet mes tyre u përkeqësuan më shumë, kur Turqia arrestoi një punonjës të konsullatës amerikane për lidhjet e dyshuara me Gylen.

Burimi: Rt.com/ Gazeta impakt

OPINIONE

INTERVISTA