Bota

Bolton është bërë mentor i politikës së jashtme të Trump

Gazeta Washington Post deklaroi se John Bolton, Këshilltar i Sigurisë Kombëtare, kishte një ndikim të madh në procesin e vendimmarrjes për politikën e jashtme, madje kishte thënë se presidenti amerikan Donald Trump kishte vendosur në lidhje me atë që duhet të dëgjoj apo mos të dëgjoj: Prandaj, vendimi për t’u tërhequr nga INF është marrë pa u konsultuar me asnjë ministri apo institucion.

Lajmin e tij, Washington Post e bazoi në më shumë se 12 zyrtarë të mëparshëm dhe të tanishëm të SHBA-së, me kusht anonimiteti.

Burimet thanë se Trump nuk ishte konsultuarme ndonjë ministri apo institucion, madje as ai mori një vendim shumë serioz për t’u tërhequr nga Marrëveshja e Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme (INF) me Rusinë. Por supozohet se Bolton qëndron pas saj.

Sipas kësaj, Bolton zvogëloi numrin e takimeve të nivelit më të lartë të zyrtarëve të sigurisë kombëtare me numrin më të ulët të mundshëm në çështjet më të rëndësishme të politikës së jashtme, duke sjellë shumë ekspertë nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare, të cilët nuk kishin aftësi të veçanta për të ndarë pikëpamjet e tyre personale.

Bolton i cili tha se ka shpenzuar shumë kohë në mënyrë që të ndikonte në vendimet e Trump , u shpreh se: “Sapo presidenti del në treg, atë mund ta shihni duke vrapuar për në Zyrën Ovale”.

Sipas një ish-zyrtari të përfshirë në debatin mbi Sirinë, zvogëlimi i takimeve të nivelit të lartë ka çuar në situata në të cilat “lidhja midis motorit dhe timonit është prishur”.

Si rezultat, disa nga autoritetet në kabinet filluan të zhvillojnë linjat e tyre personale të komunikimit për të folur me Presidentin, pa u lënë jashtë nga Bolton.

Sipas Post, ministri i Jashtëm Mike Pompeo po e mbron me çdo forcë kohën që ka kaluar me Trump.

U theksua gjithashtu se tradita e anëtarëve të Këshillit të Sigurisë Kombëtare për të arritur lehtësisht tek Këshilltari i Sigurisë Kombëtare dhe për të shkëmbyer pikëpamjet, u shpërfill nga Bolton.

Washington Post vuri në dukje se një nga shembujt më të rëndësishëm të mënyrës se si qasja e Boltonit ndikoi në procesin e vendimmarrjes në administraten e Trump, është tërheqja e SHBA-së nga INF.

Sipas lajmit, vendimi për t’u tërhequr nga marrëveshja e armëve bërthamore me Rusinë, nuk është folur fare në komisionin ku duhet të jenë të gatshëm edhe ministri i mbrojtjes, ministri i jashtëm, ministri i thesarit dhe ministri i drejtësisë.

Gazeta megjithatë tha se Trump e bëri punën e tij dhe nuk mund të thuhet se ka ndikim të plotë mbi Boltonin, dhe politikat e Koresë së Veriut dhe Sirisë ishin shembuj të kësaj.

Burimi : Sputnik News / ML

OPINIONE

INTERVISTA