Islamofobi Rajoni

Boshnjakët në Mal të Zi zgjohen në mbishkrime anti-muslimane

Imazhet e kriminelëve serb të luftës u pikturuan në shtëpitë muslimane të Dielën. Vendosja e tyre vjen në një kohë të trazuar duke pasur parasysh se vendi i Ballkanit është në kërcënimet e zgjedhjeve të tij parlamentare.

Muslimanët boshnjakë në Mal të Zi u zgjuan duke parë shtëpitë e tyre sulmuara me mbishkrime që mbështesnin hapur kriminelët e luftës serbe, të cilët dihet se kanë bërë pastrim etnik kundër muslimanëve.

Portretet e Pavle Gjurisic dhe Draza Mihailovic, të cilët ishin të dy të quajtur çetnikë, anëtarë të një skuadre paramilitare nacionaliste serbe gjatë Luftës së Dytë Botërore, u shfaqën gjatë natës në qytetin e Berane. Ky qytet ka një popullsi të konsiderueshme muslimane.

Të dy Gjurisic dhe Mihailovic orkestruan spastrimin etnik të muslimanëve në Ballkan midis viteve 1940 dhe 1945, duke rezultuar në vdekjen dhe shpërnguljen e mijëra muslimanëve.

Asambleja lokale komunale e Berane, e kontrolluar nga partia e opozitës SNP, ka dalë fuqimisht kundër përpjekjeve për të sjellë ndarje në komunitetin lokal duke postuar në Facebook se partia qeverisëse e kryesuar nga Presidenti i Malit të Zi Milo Gjukanoviç ishte pas këtyre mbishkrimeve.

“Nën kapuçet e tyre dhe nën mbulesën e errësirës së natës në prag të zgjedhjeve, ekziston një përpjekje për të trembur fqinjët tanë të respektuar muslimanë”, thuhet në deklaratë.

Më 30 gusht, malazezët do të drejtohen në votime në një zgjedhje parlamentare, përmes saj, opozita po synon të heqë kontrollin e Gjukanoviç mbi vendin. Partia e presidentit ka qeverisur shtetin e Ballkanit që nga viti 1991.

SNP vazhdoi të nxisë komunitetet lokale boshnjake dhe muslimanët që të mos bien pre e provokimeve dhe shtoi se popullsia ortodokse lokale nuk kishte probleme të jetonte përkrah muslimanëve.

Partia Boshnjake e Malit të Zi shtoi se “mbishkrimet e këtij lloji nuk duhet të shqetësojnë marrëdhëniet e mira, miqësore dhe fqinjësore që boshnjakët kanë kultivuar me fqinjët e tyre të feve të tjera”.

Rajoni ka një histori të gjatë diskriminimi ndaj muslimanëve autoktonë të vendit.

Shumë simbole islamike në qytetin e Berane janë shkatërruar në 50 vitet e fundit, përfshirë atë që dikur ishte xhamia qendrore. Pjesa më e madhe e objekteve dhe organizatave bamirëse të komunitetit musliman u konfiskuan nën regjimin komunist Jugosllav dhe nuk duhet të kthehen.

Sipas një raporti të fundit për ndjenjën antimuslimane në Mal të Zi, “muslimanët paraqiten si njerëz që tradhtuan kombin e tyre dhe besimin duke u kthyer në Islam gjatë epokës Osmane, prandaj nuk i përkasin më Malit të Zi dhe duhet të largohen ose dëbohen si osmanët”.

Muslimanët përbëjnë 20 përqind të Malit të Zi dhe përbëhen nga komuniteti Boshnjakë dhe Shqiptarë.

 

Komuniteti Musliman është përballur me një armiqësi në rritje, veçanërisht gjatë viteve 1990, një periudhë me tension të lartë politik në vend.

Një përpjekje e fundit për të miratuar një projekt-ligj mbi “Lirinë e Fesë ose Besimet” nga Kisha Ortodokse Serbe dhe qeveria e Milo Gjukanoviç, kishte për qëllim të përcaktojë marrëdhëniet midis kishës dhe shtetit. Në fund, rezultoi që bashkësia muslimane të ishte në shënjestër të politikanëve serbë.

Një anëtar i parlamentit serb, Andrija Mandiç, paralajmëroi muslimanët të mos votojnë për ligjin përndryshe “gjëra të tmerrshme mund të ndodhin këtu”.

Mandiqi vazhdoi të paralajmërojë komunitetin musliman, në atë që shumë e panë si thirrje për armë, duke thënë; “Ka më shumë armë të fshehura në Mal të Zi se kudo tjetër; armët që do të dalin sapo bie pika e parë e gjakut. Ne nuk do të kërkojmë drejtësi përmes sistemit juridik, por përkundrazi personalisht do të trokasim në dyert e atyre që na bënë padrejtësi. Ky është mesazhi që duhet të kuptoni”.

Ligji për “Lirinë e Fesë ose Besimet” kaloi, por ai megjithatë ekspozoi disa linja të thella faji në shoqëri./GazetaImpakt//trtworld/

OPINIONE

INTERVISTA