Censurimi global mbi Sirinë

Ekziston një përpjekje e dëshpëruar që prek të gjitha mediat perëndimore për të bllokuar të vërtetën, përpjekje që i afrohet censurës totale të ngjarjeve që ndodhin në Siri, thotë senatori i shtetit të Virxhinias, Richard Black.

Presidenti i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE), Pedro Agramunt, e ka vendosur veten në vështirësi për një vizitë në Siri dhe për një takim me Presidentin Asad. Agramunt u shfaq para një seance pasi disa anëtarë kërkuan një votë mosbesimi.

Pedro Agramunt kërkoi ndjesë për udhëtimin gjatë ditës së parë të sesionit pranveror të PACE në Strasburg të hënën.

RT: Ju keni qenë në Damask disa herë dhe sapo jeni kthyer nga Siria. Çfarë ju nxiti të shkoni? A mendoni se z. Agramunt kishte motive të ngjashme?

Richard Black: Unë jam shumë i shqetësuar për arritjen e paqes në Lindjen e Mesme. SHBA-ja, Turqia, Arabia Saudite dhe Katari kanë promovuar luftë në Siri për gjashtë vjet. Për shkak të veprimeve të këtyre kombeve ne kemi vrarë qindra mijëra njerëz të pafajshëm dhe kemi shqetësuar një nga vendet më paqësore në Lindjen e Mesme. Mendova se kjo ishte shumë interesante; Po shikoja Kartën për Këshillin e Evropës, dhe një pjesë e saj përfshinte lirinë e shprehjes në media. Dhe këtu kemi z. Agramunt që shkon atje dhe komunikon dhe bën pikërisht atë që e përshkruan Këshilli – që është të shprehë lirshëm gjërat, të ketë ndërveprim gazetaresk. Dhe këtu ai është duke u kërcënuar me pushim nga puna. Ka censurim pothuajse gjithpërfshirës global të ngjarjeve që ndodhin në Siri. Dhe ka një dëshirë të jashtëzakonshme për të penguar njerëzit që të dëgjojnë të vërtetën për atë që po ndodh në Siri. Nuk do shumë kohë për këdo që viziton vendin për të njohur se janë dy anë: qeveria e zgjedhur në mënyrë popullore e Sirisë që lufton kundër terroristëve; terroristët që furnizohen me raketa anti-tank nga Amerika, me para nga Arabia Saudite, me tregti nga Turqia … Ekziston kjo situatë e çuditshme e censurës dhe unë mendoj se Presidenti Agramunt bëri një gabim – ai absolutisht nuk duhet të kishte shfaqur pendim. Pikëpamja e tij ishte të ndihmonte në gjetjen e një zgjidhjeje për luftën dhe në shmangien e krizës së refugjatëve. Nuk ka asgjë për të kërkuar falje. Të gjithë kanë aq frikë nga kjo forcë globale dhe unë thjesht refuzoj të bëhem pjesë e saj. Dhe njerëzit nuk dinë fare se si të merren me mua për shkak të kësaj.

RT: Pas kthimit nga Siria, ju dhe politikani tjetër Tulsi Gabbard kritikuat politikën amerikane në Siri. A mendoni se zyrtarët perëndimorë shqetësohen se më shumë njerëz do ta kuptonin pozitën e qeverisë siriane nëse do të shkonin atje?

RB: Mendoj se ka një shqetësim shumë të thellë. Dhe nëse shihni ngjarjen e fundit të gazit në Khan Sheikhoun, unë kam sfiduar këdo në planet për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje: nëse Presidenti Asad ndihej kaq i dëshpëruar saqë duhej të përdorte gazin sarin, pse nuk e përdori atë kundër ushtarëve të armikut? Pse ai do të dilte dhe thjesht do të vendoste: “Le të kapim një grup njerëzish që ecin nëpër rrugë me foshnja, le t’i sulmojmë”. Ne nuk kemi kohë për të sulmuar fortifikimet e mëdha, dhjetëra mijëra terroristë që po mbajnë pozicionet ushtarake. Nocioni është kaq absurd saqë edhe një fëmijë trevjeçar duhet të jetë në gjendje të shohë përmes gjithë kësaj … Ajo që shihni është një përpjekje e dëshpëruar për të bllokuar të vërtetën dhe që ka kapur të gjitha mediat perëndimore …

Ndërkohë, analisti ushtarak Kamal Alam tha për RT se “ka një tregim të vendosur në Perëndim, që do të thotë se nuk ka dialog me Damaskun apo qeverinë siriane”.

“Kushdo që shkon për të zbuluar se çfarë po ndodh konsiderohet rebel apo persona non grata, gjë që ka ndodhur që nga fillimi i kësaj lufte, gjë që ka çuar në këto probleme. Nuk ka sy ose veshë në tokë që të mund të verifikojnë gjithçka që po ndodh. Kushdo që përpiqet, izolohet sapo të shkojë atje,” shtoi ai. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne