Opinion

Çfarë qëndron pas pretendimeve duke thënë “Turqia është një vend i vetmuar”?

Nga Yasin Aktay

A është e pashmangshme që Turqia të përballet me kërcënime, tensione dhe konflikte të mëdha rajonale dhe globale në përpjesëtim me rritjen e saj, apo ky është një rezultat i një dështimi në politikën e jashtme? Sigurisht, ekziston natyrshëm ana tjetër e medaljes që pretendon se Turqia është një vend “i vetmuar, i rrethuar”. Mënyra se si ne i shikojmë ngjarjet në thelb përcakton se si i interpretojmë zhvillimet.

Politika e jashtme aktuale e Turqisë është më aktiveja që ka qenë ndonjëherë në shekullin e kaluar dhe kjo lëvizje e bën atë në mënyrë të pashmangshme të hapur për aktorë të shumtë në shumë fronte. Shifrat e eksportit të Turqisë janë ndoshta aty ku situata është e dukshme në mënyrë më objektive. Eksportet e saj, të cilat dikur ishin 35 miliardë dollarë, sot duke tejkaluar 180 miliardë dollarë, natyrisht do të japin rritje të shumë konkurrentëve, veçanërisht pasi një pjesë e temës së kësaj gare është në industrinë e mbrojtjes.
Interesi i shtuar global për mallrat turke dhe zhvillimi i një perspektive pozitive në lidhje me cilësinë e produktit, është rezultat i progresit që Turqia ka bërë gjatë kësaj periudhe.

Sidoqoftë, a është e pashmangshme që zhvillimi i Turqisë në këto fusha ta bëjë atë një vend gjithnjë e më të “izoluar” që lufton në çdo front?

Së pari, kush po pretendon se Turqia po bëhet e vetmuar? Ku bazohet ky vlerësim i bërë dhe në cilën fushë? Është e vërtetë që Turqia është në kundërshtim me Rusinë, Iranin, Sh.B.A, Francën dhe regjimin Sirian duke marrë parasysh çështjen e Sirisë, dhe madje kanë vazhduar me përplasje me këto vende në kohë të ndryshme, por a bazohen të gjitha marrëdhëniet e saj me keto vende në konflikt? Ajo ka teori dhe pretendime në lidhje me çështjet e diskutuara, dhe është këmbëngulëse për këto. Sidoqoftë, ajo po i mban marrëdhëniet me ta (duke përjashtuar regjimin sirian) në shumë fusha në një nivel edhe më të përparuar sesa në të kaluarën.

Turqia aktualisht është duke ngritur zërin e saj në çdo çështje nga Siria në Irak, Libia në Somali, në mënyrën më aktive se kurrë më parë në historinë e saj. Teoria se “Turqia është e vetmuar” është ajo që i atribuohet si një dështim Ankarasë duke grumbulluar të gjitha palët që e kundërshtojnë atë, gjë që e forcon më tej këtë kundërshtim, në vend që të vlerësojë teorinë si një ngjarje të izoluar. Ndërkohë, duke i dhënë meritë palës tjetër në të gjitha mosmarrëveshjet, ajo shfaq një qasje shumë “të huaj”. Çfarë politike të jashtme përveç nënshtrimit ndaj pushtetit dhe paturpësisë mund t’i sugjerojë Turqisë ky qëndrim “i huaj”, në fakt, paksa “francez”?

Megjithatë, nëse ata kanë kritere objektive në lidhje me vetminë që i atribuohet Turqisë, le të shohim se çfarë ndodh nëse e zbatojnë atë edhe me vendet e tjera?

Për shembull, a është Egjipti, me të cilin aktualisht marrëdhëniet e Turqisë janë të trazuara, shumë miqsor në botë? A ka marrëdhënie ideale dhe të suksesshme të politikës së jashtme me vendet e tjera? Nëse po, me çfarë lloj avantazhesh i sigurojnë këto marrëdhënie? Sipas të gjithë treguesve ekonomikë, vendi aktualisht është pothuajse “inekzistent”; ekonomia e saj është e falimentuar, nuk ka asnjë mjedis të mundshëm për investime dhe asnjë reputacion në botë. Shikoni më afër nëse ju pëlqen; do të shihni tragjedi shumë më të mëdha, pa marrë parasysh se vendi është kthyer në ferr për jetën e qytetarëve të tij në lidhje me liritë politike.

Po në lidhje me Emiratet e Bashkuara Arabe? Me kë kanë marrëdhënie të mira? Emiratet e Bashkuara Arabe, një shtet që mbështeti përpjekjet e grushtit të shtetit në Turqi dhe organizatat terroriste në një kohë kur marrëdhëniet e të dy vendeve ishin të mira, është përmendur në mesin e popujve arabë si shteti i “muamarat”, që do të thotë “konspiracione”, në vend e emirateve. A duhet Turqia të aspirojë politikën e jashtme të një vendi të tillë?

Apo duhet të aspirojë Arabinë Saudite, marrëdhëniet e së cilës me Turqinë u acaruan gjithashtu gjatë këtij procesi? Marrëdhëniet aktuale të Turqisë me një administratë që turpëronte veten në sytë e komunitetit botëror për therjen e qytetarit të saj me sharrë në konsullatat e saj i dhanë Turqisë një reputacion të madh; nuk humbi asgjë.

Nëse nuk jeni në gjendje ta shihni këtë, si mund të flisni për marrëdhënie miqsore që do të provojnë një ilaç për vetminë?

Çfarë lloj shoqërizimi dhe dëshire e politikës së jashtme është dëshira për një botë në të cilën ne mund të jetojmë në mënyrë paqësore pa ndonjë mosmarrëveshje me puçistët, komplotistët, kasapët dhe ata që masakrojnë popullin e tyre?

Po perëndimi? Për shembull, si mund të eliminohet dëshira e parealizuar e Turqisë në marrëdhëniet e saj me SHBA? Ka dy mënyra:

1. Turqia do të vazhdojë heshtjen e saj në lidhje me shtetin që ata janë duke u përpjekur haptas për të krijuar me Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) që të vendosë në kufirin e saj dhe të zbulojë bashkëpunimin e saj me nënshtrim të plotë në lidhje me këtë çështje. Kështu, Ankara do të bëhet heroi i SHBA, por bëhu Turqia dhe turpi i komunitetit Mysliman.

2. Për më tepër, ajo nuk do të tregojë asnjë kundërshtim ndaj politikave zioniste të Izraelit; ajo do të mbështesë politikat e saj pushtuese, ekspansioniste dhe kështu do të bëhet një hero për SHBA dhe lobet hebraike midis saj, por do të jetë turpi i Turqisë dhe komunitetit mysliman. Do të ketë në krah Izraelin, Sh.B.A dhe ndoshta vende të shumta Evropiane. Por kush nuk do të qëndrojë pranë saj? Le t’ua lëmë përgjigjen atyre që janë lodhur mjaft nga vetmia.

Ka sëmundje të rënda psikologjike që qëndrojnë në themel të këtij ligjërimi mbi vetminë në politikën e jashtme. Të tillë që ata kanë guximin të këshillojnë Turqinë të heqë të drejtat e veta në mënyrë që ajo të mos mbetet vetëm.

A kemi një detyrim të tillë? A nuk kemi guximin të kundërshtojmë të gjithë ata që përpiqen të zhdukin Turqinë nga Mesdheu në një fazë para mosmarrëveshjes me një shpërndarje që as ujqërit nuk do të përpiqeshin ta bënin? A duhet ta durojmë këtë shtypje duke thënë se do të jemi “jashtëzakonisht të izoluar” nëse i kundërshtojmë të gjithë në të njëjtën kohë?

Ky shqetësim psikologjik është ndoshta për shkak të frikës për të qenë vetëm, duke mos parë disa shtete pranë nesh, ose ndoshta disi për shkak të minimit të tyre.

Megjithatë, Turqia nuk është e vetme në asnjë nga vlerësimet. Me fjalë të tjera, ai ka një mbështetje të madhe nga vendet dhe popujt me të cilët është në kundërshtim, dhe çështjet e mosmarrëveshjes nuk janë marrëdhëniet e vetme me vendet e diskutuara. Marrëdhëniet dhe aleancat në lidhje me tema të tjera janë në vazhdim.

Së treti, asnjë vend që ka të njëjtat kritere nuk është ndryshe nga Turqia. Në fakt, ato janë shumë më keq.

Ka një aktivitet spektakolar dhe një shpërndarje të re në botë, dhe për këtë arsye ka luftime të shumta.

Kështu, gjatë këtij procesi, të gjithë janë të përfshirë në këto beteja me aleanca të reja dhe në forma të ndryshme./gazetaimpakt/yennisafak