Opinion

Cili është destinacioni tjetër i grupit terrorist ISIS?

*Afsaneh Reshad

Pothuajse askush nuk mund të ketë imagjinuar ndonjëherë se ISIS do të jetë në gjendje të zgjerojë aktivitetet e tij terroriste brenda pak viteve dhe të paraqesë sfida dhe kërcënime të mëdha për botën.

Pa dyshim, ISIS ka qenë një nga grupet terroriste më të rrezikshme dhe më komplekse të cilat kanë rritur kokën e tyre të shëmtuar në Lindjen e Mesme gjatë viteve të fundit. ISIS po kryen ende aktivitete terroriste pavarësisht nga rezistenca e ushtrive dhe popujve sirianë dhe irakianë, si dhe formimit të koalicioneve globale dhe rajonale kundër tij. Duket se ISIS u krijua për të përmbushur qëllimet e fuqive arrogante. Për ironi, përparimet e ardhshme të grupit terrorist varen nga qasjet që Perëndimi i miraton në rajon. Eduard Snouden, ish punonjës i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës të SHBA, pranoi se agjencitë e inteligjencës amerikane, britanike dhe izraelite kishin një rol të madh në krijimin e ISIS. Duke cituar dokumente të publikuara, ai beson se ISIS u krijua për të tërhequr ekstremistët nga e gjithë bota për t’i përdorur ata kundër vendeve që janë kundër pushtimit të tokave palestineze nga Izraeli. Prandaj, është e nevojshme të hartohen plane për t’iu kundërvënë kërcënimeve që ISIS paraqet për paqen dhe sigurinë globale dhe për të identifikuar vendet që ai dëshiron të synojë në të ardhmen. Askush me siguri nuk mund të parashikojë se çfarë veprimi do të marrë ISIS në të ardhmen. Si rezultat, ekspertët i konsiderojnë komplotet e mundshme që grupi terrorist mund të hedhë në të ardhmen. Në fakt, faktorë të ndryshëm, duke përfshirë zhvillimet rajonale, qasjet e shteteve perëndimore dhe koalicionet e reja mund të ndikojnë në fatin e ISIS. Këta faktorë merren në konsideratë për të parashikuar lëvizjet e grupit terrorist në të ardhmen. ISIS është një grup terrorist i cili është një kërcënim i madh për botën. Prandaj, të gjitha vendet, veçanërisht ato islamike, duhet të bashkohen kundër tij, i cili po kryen aktivitetet terroriste nën emrin e Islamit. Grupi takfirist, i cili po vuan nga një humbje e madhe në Irak dhe Siri, mund të rivendosë terroristët e tij në vende të tjera islamike, për të krijuar një të ashtuquajtur kalifat. Libia dhe Afganistani mund të jenë objektivat e ardhshme të ISIS. ISIS mund të marrë në konsideratë gjithashtu një skenar tjetër për të zhvendosur terroristët e tij në Azinë Qendrore ose Kaukaz për të ngritur të ashtuquajturin Shteti Islamik.

Megjithëse ISIS është larguar nga Iraku dhe Siria, ideologjia e tij vazhdon të përhapet në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut. Kjo ideologji ushqehet nga vehabizmi, i cili mbështetet nga disa vende rajonale që kanë lidhje të ngushta me shtetet perëndimore./ PT

*Ph.D. në marrëdhëniet ndërkombëtare; është pedagoge në Universitetin Azad.

OPINIONE