Cunami i Financave: Eksperti Gjerman Paralajmëron për Rrëzimin e Afërt të ‘Kazinos botërore’

Eksperti financiar Ernst Wolff po na ofron pak nga shija e librit të tij të ri, i cili paralajmëron se varësia nga industria financiare dhe dollari Amerikan ka krijuar një “cunami financiar”, per te cilin bota është tërësisht e papërgatitur.

Eksperti financiar Ernst Wolff, autor i mjaft analizave bestsellër të “kryqëzatës moderne të Fondit Monetar Ndërkombëtar kundër punëtorve në pesë kontinentet”, ka kthyer vëmendjen në librin e tij të fundit ndaj sistemit financiar botëror.

Wolff e sheh sistemin financiar në rrezik kolapsi të menjëhershëm dhe e krahason atë me një “Cunami Financiar” i cili kërcënon të na kapi të gjithëve në befasi, duke e lënë shkatërrimin në prag.

Për përmbajtjen e librit, ai i tha se industria financiare me bazë në SHBA ka qenë me “paterica” që nga kriza e vitit 2008 dhe parashikimi i saj “nuk duket i mirë”.

“Pacienti është rreth 75 vjeç. Sistemi financiar u krijua në Bretton Woods, SHBA në vitin 1944. Pacienti është në vështirësi të mëdha sepse në vitin 1998 dhe një herë në vitin 2007/2008 ai pothuajse vdiq. Qe nga kriza e dytë ai është mbajtur gjallë vetëm artificialisht. Sistemi financiar mbështetet në njësinë e kujdesit intensiv. ”

Ndërsa shumica e vendeve kanë një bankë qendrore shtetërore, politika monetare e SHBA është e drejtuar nga Rezerva Federale, një konsorcium prej 12 bankash rajonale në të cilat bankat tregtare kanë aksione. Wolff e përshkruan sistemin si një “kartel”.
“Pacientit jo vetëm që i jepet diagnoza por ai merr edhe një kartele personale. Së pari, ne duhet ta kuptojmë fuqinë e Rezervës Federale, bankës qendrore amerikane, e cila u krijua njëqind vjet më parë. Rezerva Federale nuk është institucion shtetëror, por është në duart e privatit. Kjo është një kartel bankar e cila shtrihet në duart e disa familjeve të mëdha dhe shumë të pasura. Ky fakt është mbajtur fshehur gjatë historisë. ”

“Që nga viti 1944, dollari ka qenë monedha më e rëndësishme në botë dhe që nga mesi i viteve shtatëdhjetë ka qenë monedha më e rëndësishme e rezervës për shkak të naftës, malli më i rëndësishëm dhe më i tregtuar në botë, mund të tregtohet vetëm me dollarë . ”

“Por dollari është goditur për shkak se edhe SHBA është goditur. Ka një konkurrencë të madhe në tregun botëror, veçanërisht nga Kina. Megjithatë duhet kohë për të zëvendësuar monedhën kryesore të botës. Ata që deri tani kanë kundërshtuar dollarin kanë pësuar një fat të tmerrshëm. Saddam Husseni ishte i pari që u përpoq të shiste naftën e tij në euro por u ekzekutua. Pastaj Gaddafi u përpoq të bënte të njëjtën gjë në Libi dhe të gjithë e dimë se si përfundoi. Konflikti me Iranin lidhet gjithashtu me faktin se Irani ka njoftuar synimin e tij për të shitur naftën në euro, dhe tani kemi pikën tjetër të nxehtë të këtij lloji me Venezuelën “.

Wolff thotë se industria financiare është rritur në pushtet së bashku me dollarin Amerikan. Përqindja e ekonomisë botërore që rrjedh nga industria financiare është rritur ndjeshëm në dekadat e fundit, edhe pse shifra e saktë varet nga shërbimet financiare.

FMN vlerëson se ekonomia e përgjithshme e shërbimeve përbën 60-65% të të ardhurave totale globale, ndërsa OECD ka sugjeruar që shërbimet financiare të përbëjnë 20-30% të tregut total të shërbimeve.

Wolff deklaroi se “ekonomia financiare është pafundësisht më e madhe se ekonomia reale dhe është tërësisht e shkëputur nga ekonomia reale duke mos prodhuar asgjë me vlerë”.

“Në 30 vitet e fundit ajo është bërë një kazino e madhe në të cilën paratë thjesht shtyhen përpara dhe mbrapa. Pasi sistemi është ndërtuar mbi huatë që duhet të shërbehen, gjithnjë e më shumë para duhet të derdhen në sistem. Bankat qëndrore, të tilla si FMN ose BQE, janë manipuluesit më të mëdhenj të sistemit financiar dhe po shtypin gjithnjë e më shumë para, të cilat tani ofrojnë norma zero ose norma negative të interesit”.

Sistemi financiar e administron botën megjithatë ai duket i padepërtueshëm për shumicën e njerëzve të zakonshëm, tha Wolff.

“Kjo është mënyra që duhet.” Sot, njerëzit e financës flasin një gjuhë që një person normal nuk mund ta kuptojë dot. “Ata fshihen pas saj,” tha Wolff, duke e krahasuar të folurën e tyre me “te folurën e turbullt” të librit të George Orwellit “1984”.

“Ju nuk duhet të humbni veten në detaje, ju duhet të shihni pamjen e madhe. Për shembull, ekzistojnë të gjitha llojet e opsioneve – vendosjet, opsionet, thirrjet, shkëmbimet. Ju nuk duhet ti dini të gjitha ndryshimet. Ju vetëm duhet të dini se derivatet janë baste financiarë. Dhe ky bastevënës i madh na kërcënon të gjithëve “.

Wolff tha se industria e financave duhet të fajësohet për shumë nga problemet me të cilat ballafaqohet Evropa, të cilat në shikim të parë duket se nuk kanë lidhje.

“Dy sfidat kryesore të krizës së refugjatëve janë pabarazia sociale dhe luftërat. Industria financiare është faji për të dyja.” Në prapaskenë, investitorët e mëdhenj po bëjnë para nga luftërat dhe në të njëjtën kohë e trajtojnë botën e tretë si një pemë krishtlindjesh”./ Gazeta Impakt

burimi:sputnik

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne