Bota

Dëgjo: CBC Radio ndërpret ekspertin kur e vë në dyshim narrativën Covid19

Intervista me Iphone me një mjek të respektuar duket se janë shkurtuar nga Radio CBC kur Doktori doli jashtë skenarit.

Dr Joel Kettner telefonoi në emisionin e 15 Marsit në podcast-in e Kontrollit të Vendeve të CBC për të diskutuar reagimin Kanadez (dhe ndërkombëtar) ndaj pandemisë Covid19. Ai ishte ulur në mes për të bërë një lidhje me statistikat kur hosti papritmas e ndërpreu atë.

Ndërsa dy të ftuarit ishin duke mbajtur shumë linjën qeveritare mbi kërcënimin e Covid19, Dr Kettner po godiste dhe po mbante një qëndrim të ndryshëm.

Për të qenë e qartë, Dr Kettner nuk është një karakter ekstrem apo i diskutueshëm. Ai është profesor i Shkencave të Shëndetit në Komunitet dhe Kirurgjisë në Universitetin Manitoba, ish-Zyrtar Kryesor i Shëndetit Publik për provincën Manitoba dhe Drejtor Mjekësor i Qendrës Ndërkombëtare të Sëmundjeve Infektive.

Ai u intervistua në janar nga Global News, kur ishte hera e parë e lajmit mbi pandeminë.

Komentet e tij janë informuese dhe interesante, por reagimi i hostit ndoshta ishte i tepërt për ata.

CBC Radio – Kontrolli ndër-vend, 15 Mars 2020

Duncan McCue (DM, Pritës): Dr Joel Kettner është në linjë nga Manitoba. Përshëndetje, Dr Kettner mirëpritur të shpreheni. Ju mësoni në Universitetin e Manitoba dhe ish-Zyrtari Kryesor i Mjekësisë në Manitoba, e kuptoj. Atëherë, çfarë mendoni se si po përballemi n tani?

Dr Joel Kettner (JK): Epo nuk di çfarë të mendoj sinqerisht, por unë do t’ju tregoj se çfarë mendoj. Së pari, dua të them që në 30 vjet të mjekësisë së shëndetit publik kurrë nuk kam parë diçka të tillë, asgjëkund tjetër të përtafërt si kjo. Nuk po flas për pandeminë, sepse kam parë 30 prej tyre, një për çdo vit. Quhet grip. Dhe viruse të tjera të sëmundjes së frymëmarrjes, ne nuk dimë gjithmonë se cilat janë ato. Por kurrë nuk e kam parë këtë reagim dhe jam duke u përpjekur të kuptoj pse. Më duhet të them që vërtet ndjej keqardhje për kolegët e mi që janë në praktikë të shëndetit publik. Eshtë e lehtë për mua të qëndroj në kolltukun e zyrës time dhe ta shikoj këtë dhe ta vëzhgojë, dhe të jetë kritik dhe të ketë ide. Por unë vërtet ndjehem për ta për tre arsye.

Njëra është se të dhënat që ata po marrin janë jo të plota për të kuptuar me të vërtetë masën e kërcënimit. Ne po marrim një numër shumë të papërpunuar të rasteve dhe vdekjeve, shumë pak informacion në lidhje me nivelet e testimit, analiza ngjitëse, shkalla e ashpërsisë, kush është duke u shtruar në spital, kush është në kujdesin intensiv, kush po vdes, cilat janë përkufizimet për të vendosur nëse dikush vdiq nga koronavirus apo thjesht vdiq me koronavirusin.

Ka kaq shumë të dhëna të rëndësishme, të cilat është shumë e vështirë për t’u marrë për të drejtuar vendimet se sa serioz është një kërcënim.

Pjesa tjetër është që ne në fakt nuk kemi aq prova të mira për metodat e distancimit shoqëror. Ishte vetëm një përmbledhje në revistën e shfaqjes së sëmundjeve infektive CDC, e cila tregoi se megjithëse disa prej tyre mund të funksionojnë, ne me të vërtetë nuk e dimë se në çfarë shkalle dhe provat janë mjaft të dobëta.

Pjesa e tretë është presioni që po u bëhet mjekëve të shëndetit publik dhe drejtuesve të shëndetit publik. Dhe ky presion po vjen nga vende të ndryshme. Vendi i parë nga i erdhi ishte Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) kur tha “Ky është një kërcënim i madh dhe armiku publik numër një”, unë kurrë nuk kam dëgjuar një Drejtor të Përgjithshëm të OBSH që përdor terma si ai.

Pastaj kur ai njoftoi për pandeminë ai tha se po e bënte atë “për shkak të një përhapjeje të shpejtë dhe alarmante të sëmundjes dhe një sasie alarmante të mosveprimit në të gjithë botën” që i bën një presion të madh mjekëve të shëndetit publik dhe drejtuesve dhe këshilltarëve dhe një presion të madh mbi qeveritë dhe atëherë ju merrni këtë që duket si një kaskadë e vendimmarrjes që me të vërtetë bën presion për vendet dhe qeveritë provinciale, shtetërore, për të për të vazhduar me këtë veprim që Dr Hoffman, një mysafir i mëparshëm në program, tha që ne po përpiqemi të shmangim, ose duhet të shmangim, që është një reagim i tepërt. Unë nuk e di se çfarë është një reagim i duhur, por nuk e di se kam vështirësi ta provoj këtë dhe unë …

I ndërprerë nga Hosti

DM:… Kështu që unë jam i sigurt që kolegët tuaj mjekësorë në të gjithë vendin me siguri po tundin kokën kur thoni që nuk kanë të dhëna të mjaftueshme, se nuk kanë të dhëna. Unë dyshoj se profesionistët e shëndetit në të gjithë botën dëshirojnë të kishin më shumë të dhëna, pavarësisht nëse ato janë testimi i niveleve, shkalla e ashpërsisë, apo gjithçka e tillë. Pra, është ndoshta një shqetësim i vlefshëm. Por ju përmendët që nuk jeni të sigurt me disa nga literaturat në lidhje me distancimin shoqëror dhe efektivitetin e tij… Cila është baza e shqetësimit tuaj atëherë? Nëse distanca sociale është e diskutueshme në mendjen tuaj, për çfarë shqetësoheni atëherë?

JK: Unë shqetësohem për pasojat e distancimit shoqëror. Unë shqetësohem për njerëzit që po humbasin punën e tyre. Unë shqetësohem për ndërprerjet me vetë sistemin e kujdesit shëndetësor. Tani ka shumë mjekë në karantinë në Manitoba, sepse ata janë kthyer nga vendet e tjera. Unë shqetësohem për mesazhin për publikun, për frikën e qënies në kontakt me njerëzit, të qenurit në të njëjtën hapësirë ​​si njerëzit, të shtrëngosh duart, të kemi takime me njerëzit. Unë shqetësohem për shumë, shumë pasoja që lidhen me këtë.

Nëse i shikoni të dhënat për ato me të cilat po merremi, dua ta jap këtë shembull. Në Hubei, në provincën e Hubei, ku ka pasur shumicën e rasteve dhe vdekjeve deri më tani, numri aktual i rasteve të raportuara është 1 për 1000 persona dhe shkalla aktuale e vdekjeve të raportuara është 1 në 20,000. Pra, ndoshta kjo do të ndihmojë për t’i hedhur gjërat në perspektivë, sa i përket shkallës aktuale dhe rreziqeve të kësaj gjendje, sepse është shumë më e ulët në çdo pjesë tjetër të botës, përfshirë Italinë, dhe sigurisht në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara …

I ndërprerë perseri nga Hosti

/Gazetaimpakt/off-guardian.org/

OPINIONE