Bota

Erdogan, thirrje hoxhallarëve: Mbushini xhamitë!

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, centre, accompanied by his wife Emine, right, waves to supporters as he walks in the Byzantine-era Hagia Sophia an UNESCO world heritage site and one of Istanbul's main tourist attractions, in the historic Sultanahmet district of Istanbul, Saturday, March 31, 2018. Turkey's president has recited an Islamic prayer in the Hagia Sophia, an Istanbul landmark that has become a symbol of interfaith and diplomatic tensions. Erdogan recited the Quran's first verse to the "souls of all, especially Istanbul's conqueror." The Hagia Sophia was built as an Orthodox Christian church, converted into a mosque in 1453 and made into a museum in 1935. Erdogan's Islamic-leaning government has discussed converting the structure back into a mosque. (Kayhan Ozer/Pool Photo via AP)

Presidenti turk ka folur mbi rolin e xhamisë në realitetin e sotëm, duke këshilluar klerikët që mos i lënë ato bosh, me funksion të kufizuar vetëm te riti i faljes.

Duke folur në Ankara në një ceremoni që shënonte “Javën e Xhamisë”, Erdogan preku në rëndësinë e xhamive për shoqërinë, dhe vuri në dukje atë që e konsideroi si një kuptim i shtrembër për qasjen ndaj tyre vetëm si një hapësirë ​​lutjeje.

“Xhamitë tona duhet të jenë gjithmonë të hapura, me gjallëri të brendshme. Ajo xhami në të cilën nuk ndihet relaksi i fëmijëve dhe të rinjve tanë, e cila nuk shpalos përvojën e paraardhësve tanë dhe mirësinë dhe aftësitë e grave tona, në sytë e mi është e zbrazët”, ka thënë Erdogan.

Ai gjithashtu shtoi se liderët fetarë, me ligjërimin e tyre duhet të dijnë t’u përgjigjen sfidave të reja.

Ai më pas theksoi se struktura të tilla si FETO apo ISIS, kanë aftësinë për të depërtuar brenda atyre hapësirave fetare që për shkak të boshllëkut shpirtëror nuk janë mbushur në mënyrë adekuate.