“Është e papranueshme ta lidhësh Islamin me terrorizmin”

Përpjekjet për të portretizuar terrorizmin si një fenomen që përfshin vetëm muslimanët në mbarë botën përbëjnë një problem serioz që shfaqet nga një këndvështrim eurocentrik dhe i njëanshëm, tha të enjten zëdhënësi presidencial turk Ibrahim Kalin, ndërkohë që u kërkoi muslimanëve të shmangin sektarizmin.

Duke folur në një simpozium për Afrikën veriore, Iranin dhe Turqinë në Universitetin e Ankarasë, Yıldırım Beyazıt, Kalın tha se është e papranueshme të pohohet se terrorizmi është i pranishëm vetëm në shoqëritë muslimane.

“Ideja që vendet e Lindjes së Mesme mbështesin terrorizmin është e papranueshme,” tha Kalın, duke vënë në dukje se grupet terroriste të tilla si Daesh shënjestrojnë dhe dëmtojnë muslimanët.

Ai vazhdoi duke thënë se është gabim të përdoren termat “terrorizëm islamik” ose “islam radikal”, duke thënë se këto kushte me kast përpiqen ta paraqesin Islamin si një fe të dhunshme që promovon dhunën.

Kalın shtoi se Perëndimi shmang njohjen e grupeve të tjera terroriste, siç është partia siriane PKK, Partia e Bashkimit Demokratik (PYD) dhe Njësitë e Mbrojtjes së Popujve (YPG), si dhe Grupin terrorist Gylenist (FETÖ).

“Ne duhet të pyesim për qasjen hipokrite të Perëndimit”, tha Kalın, duke shtuar se nuk është e mundur të arrihen rezultate nëse ka standarde të dyfishta në lidhje me luftën kundër terrorit.

Ndërkohë, Kalin i kërkoi Shiave dhe Sunive të shikojnë origjinën e tyre të përbashkët në vend të dallimeve të tyre dhe të ndahen nga sektarizmi.

“Muslimanët Shia dhe Sunni duhet të kujtojnë se ata të dy janë ushqyer nga i njëjti libër, i njëjti Profet, e njëjta bindje dhe i njëjti besim”.

Lufta shekullore midis dy filleve kryesore të Islamit është theksuar nga konfliktet në Siri dhe Irak në vitet e fundit.

Kalın tha se Irani, fuqia kryesore Shia në Lindjen e Mesme, kishte një përgjegjësi të veçantë për të ndihmuar në parandalimin e dhunës sektare.

“Sot, as sunitë nuk duhet të shtypen në emër të shiizmit dhe as shiat nuk duhet të shtypen në emër të sunizmit”, tha Kalın për audiencën.

“Ne duhet të vendosim këtë perspektivë në mënyrë korrekte. Besoj se Irani, në veçanti, ka përgjegjësi të madhe në këtë drejtim”.

Kalın tha se pushtetet rajonale duhet të punojnë për të gjetur një bazë të përbashkët për të lejuar njerëzit të jetojnë me dallimet e tyre.

Ai theksoi sundimin e ish-kryeministrit të Irakut Nuri al-Maliki, një shia që mbajti postin prej 2006 deri në 2014, si një shembull që nuk duhej ndjekur.

Maliki është akuzuar gjerësisht për detyrimin e pakicës sunite të Irakut drejt grupeve terroriste si Daesh, përmes promovimit të një axhende pro-Shia. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne