Rajoni

Europarlamentarët e Gjelbër i shkruajnë Thaçit: Ndryshimi i kufijve ka sjell luftëra në Ballkan, mos e ktheni Kosovën në vitet 1990

Situata në Kosovë, mes pandemisë dhe krizës politike,  po tërheq vëmendjen ndërkombëtare.  Anëtarët e grupimit të të Gjelbërve në Parlamentin Europian, Thomas Waitz, Reinhard Bütikofer, Viola von Cramon-Taubadel dhe Romeo Franz, i dërgojnë një letër të hapur për Presidentit Hashim Thaçi ku kanë shprehur shqetësimet e tyre rreth situatës në të cilën aktualisht gjendet Kosova. Më poshtë letra e plotë.

”I dashur Presidenti Thaçi,

Ne jemi thellësisht të shqetësuar për zhvillimet aktuale politike në Kosovë dhe dëshirojmë për të adresuar shqetësimet tona në këtë letër të hapur.

Ne të Gjelbrit i kemi mbështetur gjithmonë Rrugën e Kosovës drejt pavarësisë dhe demokratizimit dhe ne nuk mund të heshtim gjatë krizës aktuale.

Vota e mosbesimit ndaj Qeverisë së Kryeministrit Albin Kurti është një pengesë për stabilitetin politik në Ballkanin Perëndimor në një kohë kur kohezioni është i nevojshëm urgjentisht.

Pretendimet e fundit në lidhje me ndryshimet e mundshme kushtetuese përmes 82 deputetëve të parlamentit më tej janë një arsye e shqetësimit tonë.

Ne ju bëjmë thirrje që të siguroni një qeveri funksionale në këtë kohë krize që reflekton rezultatet e zgjedhjeve të fundit.

Në pandeminë aktuale në mbarë botën, një vend pa qeveri funksionuese dhe një krizë kushtetuese në dorë të saj do të rrezikonte shëndetin dhe mirëqenien e gjithë popullatës së tij.

Qeveria kosovare deri më tani trajtoi krizën në mënyrë efektive dhe madje arriti të ndërmarrë hapa të rëndësishëm për të shfuqizuar tarifat.

Qeveria e Albin Kurtit mbarti shpresat e brezit të ri të Kosovës për përparimin politik dhe shkarkimi i kësaj qeverie bie në kundërshtim me qartësinë e vullnetit demokratik i popullatës së Kosovës.

Për kohën pas pandemisë, qëndrimi ynë është që zgjedhjet e reja të mbahen sipas Kushtetutës së Kosovës, që fundi i qeverisë së Albin Kurtit është jo si rezultat i një dorëheqjeje, por i një votimi të humbur mosbesimi.

Ne besojmë se ju, si President, duhet të respektoni parimin e kontrolleve dhe ekuilibrave dhe të sigurojë atë që të respektohen maksimalet demokratike dhe sundimi i ligjit”.

Në letër po ashtu eurodeputetët flasin edhe për një shqetësim tjetër të tyre, rreth marrëveshjes Kosovë-Serbi që sipas tyre po e mbështesin Shtetet e Bashkuara të Amerikës, njofton Klan Kosova.

”Marrëveshja e mbështetur nga SHBA për Serbinë dhe Kosovën që ju gjithashtu favorizoni, është thellësisht shqetësuese.

Çfarëdo marrëveshje që përfshin një zhvendosje të kufijve sipas kritereve etnike mund të rezultojnë në destabilizim të rrezikshëm.

Modifikimet e kufirit dhe shkëmbimet e tokës bazuar në kriteret etnike në të kaluarën kanë çuar në luftëra, vuajtje të mëdha njerëzore dhe zhvendosje brenda Ballkanit.

Kosova është një vend shumë-etnik, dhe ne kundërshtojmë me forcë çdo përpjekje duke u përpjekur të kthehej në politikë nga vitet 1990.

Ne të Gjelbrit vazhdojmë të mbrojmë për demokracinë dhe sundimin e ligjit në Kosovë, dhe për përfshirjen e saj të vazhdueshme në masat mbështetëse të BE-së gjatë pandemisë globale.

Kjo betejë ka të bëjë me stabilitetin, shëndetin publik dhe paqen në Kosovë, një betejë që nuk mund të fitohet pa respekt për demokracinë

Sinqerisht juaji,
Thomas Waitz, Anëtar i Parlamentit Evropian dhe Bashkëkryetar i Europianit nga Partia e Gjelbër
Reinhard Bütikofer, Anëtar i Parlamentit Evropian
Viola von Cramon-Taubadel, Anëtare e Parlamentit Evropian
Romeo Franz, Anëtar i Parlamentit Evropian”.

OPINIONE

INTERVISTA