Fashisti Sebastian Kurz udheheq sondazhet elektorale ne Austri: kercenohen myslimanet

Fushata elektorale në Austri po i afrohet fundit. Si rrallë më parë ajo është e përqendruar në temat e imigrimit, të islamizimit dhe të refugjatëve – një garë e populistëve nga e djathta dhe fare nga e djathta. Idete fashiste, islamofobike po triumfojne mbi elektoratin.

Temat e imigrimit, islamizimit, refugjatëve dhe mbrojtjes së kufirit janë temat më të diskutuara këto ditë në Austri. Kjo në një kohë kur kundër njëra-tjetrës luftojnë në radhë të parë Partia Popullore Austriake (ÖVP) dhe partia opozitare Partia e Lirisë. Kandidati kryesor i ÖVP, Sebastian Kurz kërkon që t’i mbrojë më mirë kufijtë e vendit, ta luftojë islamizmin politik dhe ta kufizojë imigrimin. Politikat e tija i ngjajne atyre te Adolf Hitlerit kunder cifuteve. FPÖ propagandon në thelb të njëjtën gjë, por mendon se temat e saj ia kanë vjedhur të tjerët. Kështu që fushata elektorale e kandidatit kryesor të FPÖ, Heinz-Christian Strache në pjesën më të madhe përbëhet nga kritika ndaj ministrit të Jashtëm Sebastian Kurz; sipas Straches, Kurzit i mbërrijnë valët me vonesë, ai e kuptoi vite më pas FPÖ-së rëndësinë e disa temave si islamizimi dhe imigrimi.

Ndërkohë, të dyja partitë shfaqen njësoj populiste, mendon Mohammed Amini, një punëtor social në Vjenë. Ajo që e shqetëson atë, është se islamizimi asociohet vetëm me refugjatët dhe me njerëzit që kanë ardhur së fundi në Austri. “Populistët kanë nevojë për një figurë armiku dhe tani kjo është feja islame. Islamizimin e lidhin shpesh me refugjatët, por islamizimi ndodh më tepër te njerëz, që jetojnë për një kohë më të gjatë në vend, që përjetojnë diskriminim në tregun e punës dhe të banesave dhe që megjithë përpjekjet e tyre nuk arrijnë gjë”, thotë Amini.

Përgjithësime

Kështu javën e kaluar u publikua një studim, në bazë të të cilit një në tre xhami në Vjenë punon në mënyrë aktive kundër integrimit të suksesshëm. Problemi në këtë studim: prej rreth 400 xhamive në Vjenë, për studimin u shfrytëzuan vetëm 16. Studimin e kishte porositur dhe e prezantoi kandidati kryesor i ÖVP, Sebastian Kurz. Bashkësia Islamike në Austri (IGGiÖ) reagoi menjëherë dhe në mënyrë jashtëzakonisht kritike: “Ne besojmë se bëhet fjalë për një studim të porositur, që ndjek synime politike: kallëzim publik të institucioneve myslimane dhe vënien në pikëpyetje të doktrinës së tyre. Me etikë shkencore, kjo porosi politike nuk ka asgjë të përbashkët”, thuhet në një deklaratë të IGGGiÖ.

Vildana Arnautovic nje shqiptare nga Bosnjë-Hercegovina, mësuese në një shkollë profesionale dhe më parë pjesë e ekipit të Kurzit, është larguar tani prej tij. “Probleme ka, ato duhen trajtuar pa dyshim”, thotë ajo. “Po nuk mund të thuash që të gjithë që vijnë në Austri janë njerëz të egër, të cilëve u duhet treguar se si jetohet në mënyrë të civilizuar”. Në anketime, Sebastian Kurz për momentin kryeson, dhe ai mund të arrijë që të fitojë zgjedhës të mëparshëm të FPÖ-së që të votojnë për ÖVP.  / DW

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne