Fashizëm katolik: Austria ndalon nikabin

Parlamenti i Austrisë ka miratuar një paketë masash që nxjerrin jashtë ligjit shpërndarjen e Kuranit dhe mbulesën tradicionale islame të fytyrës në publik. Duke filluar nga tetori, për gratë që mbajnë burka dhe nikab do të vendoset një gjobë prej 150 €.

Paketa legjislative që u miratua të martën në mbrëmje gjithashtu kërkon që azilkërkuesit të bëjnë një kurs njëvjeçar integrimi, gjatë së cilit ata duhet të mësojnë etikën austriake dhe gjuhën gjermane, njoftoi gazeta gjermane Bild.

Sipas masave të reja, emigrantët duhet të kryejnë gjithashtu punë publike të papaguara ose të përballen me humbje të përfitimeve ose pasoja të tjera. Kërkesa ka për qëllim përgatitjen më të mirë të refugjatëve për tregun austriak të punës, sipas Bild.

Masa u nxit nga dy partitë në pushtet, Partia Social Demokratike (SPÖ) dhe Partia Popullore Austriake (ÖVP).

Partitë e opozitës e kanë kritikuar këtë lëvizje, duke thënë se është e dyshimtë nëse ndalimi i mbulesave të fytyrës do të kontribuojë në integrim.

Sulmet ndaj objekteve të emigrantëve u dyfishuan në Austri në vitin 2016 krahasuar me vitin e kaluar. Veprimet e kryera shkonin nga hedhja e molotovit ndaj ndërtesave, në prerjen e tubacioneve të gazit, thanë zyrtarët muajin e kaluar.

Austria ka marrë më shumë se 130,000 kërkesa për azil nga aplikantët nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut që nga vera e vitit 2015. Vendi me rreth 8.7 milionë banorë ka marrë më shumë refugjatë për frymë sesa çdo vend tjetër në Evropë, përveç Suedisë.

Sipas një programi të ri-vendosjes dhe zhvendosjes së refugjatëve në BE në vitin 2015, Austria duhet të pranojë 460 azilkërkues nga Italia dhe rreth 1,400 refugjatë nga Greqia. Megjithatë, Austria mori rreth 90,000 refugjatë në vitin 2015 (më shumë se një përqind e popullsisë së saj) dhe iu dha një përjashtim i përkohshëm.

Si pjesë e një fushate për të përshpejtuar riatdhesimin e rreth 50,000 azilkërkuesve, Vjena premtoi të dyfishojë në mars sasinë e parave të paguara për emigrantët që kthehen vullnetarisht në shtëpi. Ministri i Brendshëm austriak, Volfgang Sobotka tha se plani kryesisht prek “ata që nuk kanë të ngjarë të kenë të drejtën e qëndrimit afatgjatë”.

Mbulesa tradicionale islame e kokës dhe fytyrës ka qenë prej kohësh e diskutueshme në Evropë, ku shpesh shihet si i papërputhshme me vlerat laike. Franca u bë vendi i parë evropian që imponoi një ndalim të mbulesave të plota të fytyrës në vitin 2011. Belgjika pasoi menjëherë pas saj.

Në fund të muajit të kaluar, deputetët gjermanë miratuan një ndalim të pjesshëm të mbulesave të fytyrës, duke thënë se detyra e vendit është të paraqitet “në një mënyrë ideologjike dhe fetare neutrale.” Ndalimi vlen për nëpunësit publikë, duke përfshirë zyrtarët e zgjedhur, personelin ushtarak dhe stafin që punon në gjyqësor.

“[Ndalimi] detyron zyrtarët dhe ushtarët të mos i fshehin fytyrat e tyre gjatë kryerjes së detyrave të tyre ose gjatë përmbushjes së drejtpërdrejtë të detyrave të tyre”, tha një deklaratë në faqen e internetit të Bundestagut.

Megjithatë, legjislacioni përmban disa përjashtime. Për shembull, personeli ushtarak dhe shërbyesit publikë mund të veshin mbulesa të fytyrës për t’u mbrojtur nga infeksionet. Oficerët e policisë gjithashtu mund t’i mbulojnë fytyrat e tyre për të fshehur identitetin e tyre. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne