Bota

Fondacioni Shoqëria e Hapur vlerëson Donald Lunë: Do ndihmojë promovimin e demokracisë në Kirgistan

Fondacioni për Shoqërinë e Hapur, organizatë e miliarderit Xhorxh Soros ka promovuar ambasadorin Donald Lu, i cili do të jetë përfaqësuesi më i lartë i SHBA në Kirgistan.

Përmes një artikulli të gjatë, fillimisht përshkruhet situata dramatike që ka kaluar shteti i vogël aziatik me kalimin nga një vend diktatorial në një demokraci të brishtë, ku të drejtat dhe liritë e njeriut vijojnë të shkelën.

Fondacioni, i cili vepron në Shqipëri, thekson se ambasadori Lu do të ndihmojë vendin në në luftën ndaj korrupsionit, përmirësimin e transparencës qeverisësë dhe sundimin e ligjit.

“Ardhja e ambasadorit Lu mund të ndihmojë në promovimin e demokracisë në Uzbekistan. ai gjithashtu mund të inkurajojë një fokus të përtërirë në luftën ndaj korrupsionit. Një marrëdhënie më e mirë midis Kirgistanit dhe Shteteve të Bashkuara, e bazuar në respektimin e të drejtave të njeriut dhe sundimin e ligjit, jo vetëm që do të përfitonte të dy vendet, por rajoni në tërësi. Së pari, megjithatë, Lu dhe Jeenbekov [Presidenti i vendit] duhet të vendosin prioritetet e tyre dhe nëse ata do të punojnë së bashku për të qenë një forcë për stabilitet dhe liri në Azinë Qendrore”, shkruan ‘Reporter pa kufij”.

Donald Lu ishte përfaqësues i SHBA të Amerikës në Shqipëri për tre vite, ndërsa ka pasur shumë dyshime se pas insistimit të tij për Reformen në Drejtësi në Shqipëri qëndronte pikërisht Soros.