Bota Intervista

“Gjenerata që po lind tani është e fundit që do të jetë e lirë”, tha Assange në intervistën e tij të fundit

Para se lidhjet e tij me botën të ishin prerë nga ushtarët e Ekuadorit, themeluesi i WikiLeaks Julian Assange dha një intervistë se si përparimet teknologjike po ndryshojnë njerëzimin. Ai tha se vëzhgimi global së shpejti do të jetë krejtësisht i pashmangshëm.

Intervista u dha në RT nga organizatorët e Forumit Botëror të të Dhënave Etike në Barcelonë. Assange, i cili aktualisht është i bllokuar në Ambasadën e Ekuadorit në Londër pa komunikim të jashtëm përveç se me ekipin e tij ligjor, ka një pikëpamje mjaft të zymtë se ku po shkon njerëzimi. Ai thotë se së shpejti do të jetë e pamundur që çdo qenie njerëzore të mos përfshihet në bazat e të dhënave globale të grumbulluara nga qeveritë dhe entitetet shtetërore.

“Ky brez po lind tani … është gjenerata e fundit e lirë. Ju keni lindur dhe menjëherë ose brenda një viti ju jeni të njohur globalisht. Identiteti juaj në një formë ose në një tjetër që vjen si pasojë e prindërve tuaj idiotë që suvaton emrin dhe fotot tuaja në të gjithë Facebook ose si rezultat i aplikacioneve të sigurimit ose aplikacioneve të pasaportave, është i njohur për të gjitha fuqitë botërore.”

“Një fëmijë i vogël tani në një farë mënyre duhet të negociojë marrëdhënien e tij me të gjitha fuqitë botërore … Kjo na vë në një pozitë shumë të ndryshme. Shumë pak njerëz teknikisht të aftë janë në gjendje të jetojnë veç e veç dhe të zgjedhin të shkojnë në rrugën e tyre, “shtoi ai. “Ai nuhat një farë totalitarizmi”.

Kapaciteti për mbledhjen dhe përpunimin e informacionit rreth njerëzve është rritur në mënyrë eksponenciale dhe do të vazhdojë të rritet shpejt, tha ai. Me avancimet në zbatimin e inteligjencës artificiale (AI) në të dhëna të mëdha, hapi tjetër logjik po vjen.

“Shikoni se çfarë po bëjnë Google, Baidu, Tencent, Amazon dhe Facebook. Ata janë në thelb të hapura për të korrur njohuritë e njerëzimit kur ne shprehimi, kur ne komunikojmë me njëri-tjetrin … Ky model klasik, të cilin njerëzit në akademi e quajnë “kapitalizëm mbikëqyrës” … ka ndryshuar tani.
“Është një ndryshim shumë i rëndësishëm dhe i rëndë ekonomik. Cili është të marrësh modelin e kapitalizmit të mbikqyrjes dhe ta transformosh atë në një model që ende nuk ka një emër, një model ‘AI’. Cili është përdorimi i këtij rezervuari të gjërë për të trajnuar inteligjencën artificiale të llojeve të ndryshme. Kjo do të zëvendësonte jo vetëm sektorët ndërmjetësues – shumica e gjërave që bëni në internet është në një farë mënyre ndërmjetësimi më efikas, por për të marrë përsipër sektorin e transportit ose për të krijuar sektorë të tërë të rinj.”

Assange parashikoi gjithashtu se shkalla e aktiviteteve armiqësore përmes hapësirës kibernetike do të shohë një pikë shpërthimi sa më shpejt.

“Nuk ka kufi [online]. Është 220 milisekonda nga Nju Jorku në Nairobi. Pse do të ketë ndonjëherë paqe në një skenar të tillë? “, tha ai. Subjektet online po krijojnë kufijtë e tyre duke përdorur kriptografi. Por madhësia e sipërfaqes së sulmit për çdo organizatë të mirëfilltë, numri i njerëzve, llojet e ndryshme të softuerëve dhe pajisjeve që duhet të tërheqë brenda vetes, do të thotë se është shumë e vështirë të përcaktohet.

“Unë nuk mendoj se është me të vërtetë e mundur të dalësh me kufij që janë të mjaftueshëm të parashikueshëm dhe të qëndrueshëm sa duhet për të eliminuar konfliktet. Prandaj, do të ketë më shumë konflikte.”

SHIKONI INTERVISTËN E PLOTË:

Burimi: Rt.com/ Gazeta impakt