Bota

Gjermania fillon zbatimin e ligjit të gjuhës së urrejtjes

Gjermania do të fillojë të zbatojë një ligj që kërkon që faqet e mediave sociale të lëvizin shpejt për të hequr fjalimin e urrejtjes, lajmet e rreme dhe materialet ilegale.

Vendet që nuk heqin postimet “padyshim të paligjshme” mund të përballen me gjoba deri në 50 milionë euro.

Ligji u jep rrjeteve 24 orë për të vepruar pasi u është thënë për materialet që shkelin ligjin.

Rrjetet sociale dhe faqet e mediave me më shumë se dy milionë anëtarë do të bien nën dispozitat e ligjit.

Facebook, Twitter dhe YouTube do të jenë fokusi kryesor i ligjit, por ka të ngjarë që të zbatohen edhe për Reddit, Tumblr dhe rrjetin social rus VK. Faqet të tjera të tilla si Vimeo dhe Flickr gjithashtu mund të kapen në dispozitat e tij.

Ligji i Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) u miratua në fund të qershorit 2017 dhe hyri në fuqi në fillim të tetorit.

Rrjetet sociale u dhanë deri në fund të vitit 2017 për t’u përgatitur për ardhjen e NetzDG.

Thirrja në faqet e mediave sociale të policisë u bë më efektiv pas disa çështjeve të profilit të lartë në të cilin lajme të rreme dhe materiale raciste u përhapën përmes armëve gjermane të firmave të shquara të medias sociale.

Ministria e Drejtësisë e Gjermanisë tha se do të vinte formularët në dispozicion në faqen e saj, në mënyrë që qytetarët të mund të raportojnë përmbajtje që shkelin NetzDG.

Shumica e materialeve do të duhet të hiqen brenda 24 orëve, por rrjetet do të kenë një javë për të vepruar në “raste komplekse”.

Facebook thuhet se ka rekrutuar disa qindra staf në Gjermani për t’u marrë me raportet rreth përmbajtjes që shkel NetzDG dhe për të bërë një punë më të mirë për të monitoruar atë që njerëzit e postojnë.

Ligji ishte i diskutueshëm në Gjermani, me disa që thoshin se mund të çojë në censurë pa dashje ose të kufizojë fjalën e lirë.

Ligji gjerman është shembulli më ekstrem i përpjekjeve nga qeveritë dhe rregullatorët për të drejtuar firmat e mediave sociale.

Shumë prej tyre janë nën kontroll shumë më të madh këtë vit, pasi informata rreth asaj se si janë përdorur për të përhapur propagandën dhe materiale të tjera të ndjeshme, ka dalë në dritë.

Në Britaninë e Madhe, politikanët kanë qenë shumë kritikë ndaj faqeve sociale, duke i quajtur “një turp”.

Komisioni Evropian gjithashtu publikoi udhëzime për thirrje për faqet e mediave sociale për të vepruar më shpejt në largimin e përmbajtjes së urrejtjes.