Bota

GOD TV ka vdekur? Izraeli heq kanalin e krishterë ungjillor me bazë në SH.B.A.

Izraeli ka urdhëruar heqjen nga transmetimi kanalin ungjillor GOD TV me qendër në SH.B.A., duke akuzuar transmetuesin padyshim fetar se fsheh axhendën e tij misionare që gjoja kishte në shënjestër popullsinë hebreje të vendit.

Kontrata shtatë vjeçare e transmetimit e siguruar nga GOD TV dhe ofruesi kryesor i kabllove i Izraelit në fillim të këtij viti dëshmoi të ishte jetëshkurtër. Filiali izraelit i transmetuesit, Shelanu TV, u hodh në ajër pas një përmbledhjeje nga Këshilli i Transmetimit të Kabllove dhe Satelitëve, njoftoi kryetari i rregullatorit Asher Biton. Kanali tani duhet të ndalojë transmetimin në Izrael brenda shtatë ditësh.

Marrëveshja për licencën e kanalit thoshte “në mënyrë të qartë se kanali është I destinuar për popullatën e krishterë,” shpjegoi Biton, megjithatë Shelanu TV u lejua gjithashtu “të integronte disa programe me përmbajtje të caktuar për Izraelin”. Pas mbikëqyrjes, këshilli arriti në përfundimin se kanali nuk ishte tërheqës për popullatën e krishterë në Izrael, por më saktësisht për hebrenjtë, dhe kështu “karakterizimi i kanalit që u paraqit nuk pasqyron transmetimet e tij”.

Vendimi për të heshtur kanalin ungjillor u mirëprit nga disa mbështetës izraelitë. Zëdhënësi ndërkombëtar për komunitetin hebre të Hebron dhe kontribuesi i NYT, Yishai Fleisher, për shembull, përshëndeti veprimin e rregullatorit, duke shpallur se “Izraeli është krejtësisht hebre” dhe si duket “duke harruar” për qytetarët jo-hebrenj të vendit.

Shelanu TV e quajti çështjen thjesht politike pasi licenca e lejonte atë të transmetonte në hebraisht për publikun izraelit.

Në të njëjtën kohë, një video mesazh i fshirë tani nga Drejtori i Përgjithshëm i GOD TV Ward Simpson sugjeroi që kanali në të vërtetë po kërkonte të predikonte midis hebrenjve.

“Perëndia na ka hapur dyert mbikëqyrëse për të marrë Ungjillin e Jezuit në shtëpitë, jetën dhe zemrat e popullit të tij hebre”, tha Simpson në video. Mesazhi u hoq menjëherë dhe CEO kërkoi falje dhe premtoi se do t’i përmbahej kushteve të licencës.

Megjithë ndalimin, kanali do të përgjigjet për licencën e tij, tha zëdhënësi i Shelanu TV Ron Cantor, duke nënkuptuar se refuzimi për t’i dhënë asaj të drejtat e transmetimit përsëri mund të linte një dëm të madh në marrëdhëniet SHBA-Izrael. Kanali shpreson që rregullatori të aprovojë kërkesën “dhe kështu të shmangë një incident të rëndë diplomatik me qindra miliona të krishterë ungjillorë pro-Izraelit në të gjithë botën”, tha ai. Rrjeti TV GOD me qendër në Florida pretendon të arrijë rreth 300 milion familje në të gjithë globin.

Të krishterët ungjillorë kanë qenë një nga përkrahësit më të spikatur të Izraelit në Shtetet e Bashkuara, duke mbrojtur miqësinë e fortë me Tel Aviv për dekada. Marrëdhëniet midis dy vendeve janë bërë veçanërisht komode nën administrimin e Trump dhe nuk është e qartë nëse ky veprim armiqësor do të përballet me një reagim të fortë nga ungjillistët./Gazetaimpakt/ rt/

OPINIONE

INTERVISTA