Bota Historia

Gratë, qytetaret e dorës së dytë në Evropën e shekullit të 20-të

Women's Strike for Peace-And Equality, Women's Strike for Equality, Fifth Avenue, New York, New York, August 26, 1970. (Photo by Eugene Gordon/The New York Historical Society/Getty Images)

1920-ta iu dha disa të drejta grave gjatë, siç është liria e votimit dhe e tokës, por shumë ligje dhe rregulla që duken të zakonshme në ditët e sotme nuk i janë ofruar kësaj gjinie. Për shembull, gratë nuk mund të punonin gjatë shtatzënisë deri në vitet 1970, ose të shërbenin si juriste deri në vitet 1960.

Banjat publike të aksesueshme, shkollat bashkëkohore dhe punë specifike hynë në botën e një gruaje në vitet ’20. Këto janë disa gjërat që nuk i lejoheshin grave të asaj kohe. Sa shumë kanë ndryshuar kohërat!

Ata nuk mund të mbanin pasaportë ose udhëtonin vetëm

Ndërsa gratë e pamartuara mund të aplikojnë për një pasaportë, duke përdorur emrin e tyre, gratë e martuara mund të merrnin vetëm një vizë të përbashkët me burrat e tyre. Për shembull, pasaporta do të deklaronte vetëm “z. John Doe dhe gruaja e tij, “duke e mbajtur gruan anonime. Kjo i pengoi gratë të udhëtojnë jashtë vendit.

Nuk mund të mbanin taka shumë të larta

Në vitet 1920, gratë morën më shumë liri në veshjen e tyre. Megjithatë, në shumë pjesë të Shteteve të Bashkuara, gratë ende ndesheshin me kufizime të veshjeve. Për shembull, ligjvënësit e Utah-s gjobitën gratë që mbanin streçe “më të larta se tre centimetra mbi kyçin e këmbës”.

Gratë nuk mund të mbanin taka më të larta se dy centimetra në qytete si Carmel, California. Në zonat me të ardhura të ulëta, nëse një grua kishte vetëm një ose dy veshje formale, pritej t’i vishte në kishë dhe jo jashtë saj. Vetëm artistët mbanin veshjet e shkurtra që njerëzit i shohin në fotografi sot.

Gratë nuk mund të bëheshin avokate

Pasi gratë fituan të drejtën e tyre për të votuar në gusht të vitit 1920, ata më në fund mund të hyjnë në shkollën e drejtësisë dhe teorikisht të punonin si avokate. Pavarësisht kësaj, shumica e firmave ligjore refuzuan të punësonin gra, megjithëse ata lejoheshin ligjërisht ta bënin këtë. Në shumicën e rasteve, gratë mund të praktikonin ligjin vetëm nëse i bashkoheshin firmës së atit ose të bashkëshortit, pavarësisht studimeve për t’u bërë avokate.

Gratë shtatzëna nuk lejohej që të punonin

Gratë që ishin shtatzënë, u hoqën nga puna, sepse shumë punëdhënës besonin se shtatzënia do të ulte performancën e tyre. Si rezultat, shumë gra luftuan për të fshehur shtatzëninë e tyre. Modelet e lirshme të viteve 1920 u bënë më të njohura për aftësinë e tyre për të fshehur trupin.

Divorci të mbështetej në faj

Divorci “Pa faj”, nuk lejohej që të kërkohej nga femrat. Në vitin 1969 divorci kërkohej nga fermat vetëm kur faji të legalizohej. Ligjet lejonin divorcin për shkak të “tradhtisë bashkëshortore, impotencës, braktisjes, trajtimit mizor, dehjes dhe kryerjes së krimeve”