Bota Ekonomi

Hegjemonia e dollarit, lufta financiare: Rusia, Kina dhe Turqia ndërtojnë rezervat e tyre të arit

Bankat qendrore në disa rajone të botës po ndërtojnë rezervat e tyre të arit.

Një pjesë e madhe e këtyre blerjeve të Bankës Qendrore të shufrave të arit nuk janë zbuluar. Ato janë ndërmarrë përmes shqërive kontraktuese të palës së tretë, me fshehtësinë më të madhe.

Provat tregojnë se zotërimet e dollarit amerikan dhe instrumentet e borxhit në dollarë amerikanë po tregtohen për arin, gjë që po ushtron trysni mbi dollarin amerikan.

Gjatë dhjetë viteve të fundit, Kina dhe Rusia kanë rritur prodhimin vendas të arit, një pjesë e madhe e të cilave po blehen nga bankat e tyre qendrore.

Në kontekstin aktual, këto nisma nga ana e Kinës dhe Rusisë kanë për synim të sfidojnë hegjemoninë e dollarit amerikan. Por ekziston një objektiv strategjik i dukshëm që lidhet me grumbullimin e rezervave të arit.

Qëllimi i Kinës dhe Rusisë është të ndërtojnë monedhat e tyre kombëtare nën standardin e arit, ku vlera e juanit dhe rublës do të lidhej me çmimin e arit.

Të dyja vendet po zhvlerësojnë thesaret e investuara në dollarë. Kina po përdor rezervat e gjera të dollarit të thesarit për të financuar investime në shkallë të gjerë.

Dominimi në rezervat ari fizike megjithatë nuk siguron domosdoshmërisht sovranitetin kombëtar në lidhje me politikën monetare (pa hegjemoninë e dollarit) dhe as nuk siguron kontrollin e tregut ndërkombëtar të arit.

Çmimi i arit është shumë i paqëndrueshëm. Institucionet financiare amerikane mund të veprojnë kundër Rusisë dhe Kinës pa pasur të vërtetë arin fizik. Ata janë në gjendje të ndikojnë në tregjet e arit dhe të këmbimit valutor nëpërmjet instrumenteve të ndryshme spekulative duke përfshirë shitjen e shkurtër të zhveshur.

Tregu i artë nuk është i kufizuar në tregtinë me arin fizik. Karakterizohet nga shumë instrumente dokumenti, fonde të indeksit të arit, certifikata ari, derivate të OTC ari (duke përfshirë opsionet, këmbimet dhe kambialet), të cilat luajnë një rol të fortë, veçanërisht në lëvizjen afatshkurtër të çmimeve të arit. Këto instrumente përdoren në mënyrë rutinore për të manipuluar tregun në arin fizik.

Kjo është luftë financiare: Të njëjtat instrumente spekulative janë gjithashtu në dispozicion të operatorëve financiarë kinezë dhe rusë, duke përfshirë bankat e tyre qendrore. Pa dyshim, ata janë shumë të vetëdijshëm për paqëndrueshmërinë dhe mjedisin manipulues që karakterizon tregun e arit.

Kina: Prodhuesja më e madhe e arit

Kina është aktualisht prodhuesja më e madh e ari në botë, e ndjekur nga Australia dhe Rusia. “Ka një kohë të gjatë që merret me mend që Kina të krijojë surreptitivisht rezervat e saj të arit përmes blerjes së prodhimit vendas”. Por po investon edhe në disa vende që prodhojnë ar.

Shoqëritë kineze po investojnë në minierat e arit në rajone të ndryshme të botës (duke përfshirë Afrikën e Jugut dhe Australinë), kryesisht për të krijuar një hegjemoni globale në anën e furnizimit. Ndërsa prodhimi i brendshëm i Kinës është i lartë, rezervat e saj janë dukshëm më të ulëta se ato të Australisë, Rusisë dhe SHBA.

  • Firmat e mëdha kineze do të rritin investimet në miniera ari të huaja, ….
  • Firma kineze Shandong Gold bleu 50% të aksioneve në minierën e Veladeros në Argjentinë nga Barrick Gold për 960 milionë dollarë…
  • Grupi Kombëtar i Arit të Kinës, të cilin e zotëron shteti kinez bleu 300 milionë dollarë aksione nga minierat e arit të Jinfeng nga Shoqëria Ari i Eldorados dhe ndërmarrja indoneziane PT Amman Mineral International për blerjen e aseteve indoneziane të Neëmont Mining në vlerën e 1.3 miliardë dollarëve…
  • Në vitin 2015, Kina krijoi një fond të ri minerash prej 16 miliardë dollarësh për të zhvilluar projekte të minierave të arit përgjatë rrugës së planifikuar të “Silk Road” (Rrugës së Mëndafshit). (Shih grafikun e Fitch)

Kina dhe Rusia po bashkëpunojnë gjithashtu në lidhje me ndërmarrjet e përbashkëta në miniera ari.

Grafiku për 2017: Wikipedia, duke cituar “Ku kanë shkuar të gjitha minierat e arit?” Dhe “Anketa Gjeologjike Amerikane, Përmbledhje e Mallrave Minerare “(PDF). USGS. 2017.

Rezervat e Bankës Qendrore të Kinës

Rezervat e arit të bankës qendrore të Kinës janë rritur nga 600 ton në vitin 2003 në 1054 ton në 2009. Nëse shkojmë me deklarata zyrtare, rezervat e arit të Kinës janë trefishuar që nga viti 2003. Ata aktualisht qëndrojnë në 1842 tonë metrik (korrik 2018)

Rusia

Banka Qendrore Ruse blen ar nga një shoqëri shtetërore ruse “Gokhran, e cila është krahu i reklamës dhe depozitës qendrore për prodhimin e arit në prodhimin e nxjerrë nga minierat vendit”. Raportet e fundit të Mineëeb (prill 2018) pohojnë se Rusia bleu 300,000 shufra në ounces prej ari në mars 2018, pra 18.66 tonë metrikë.

Rezervat e Bankës Qendrore të Rusisë i tejkalonin më shumë se 20 milionë shufra në ounce ose 622 ton (janar 2010). Shifrat e fundit (korrik 2018) pohojnë se rezervat e arit të Federatës Ruse janë më shumë se trefishuar që nga viti 2010. Ata aktualisht qëndrojnë (korrik 2018) në 1909.8 ton. (shih grafikun më poshtë).

Shifra e botuar e Këshillit Botëror të Artë për korrik 2018 është kontradiktore

Rezervat e arit të Turqisë

Ka pasur një prirje rritës që nga janari i vitit 2017. Mediat turke Yeni Safak sugjerojnë se qeveria e Erdoganit kishte urdhëruar në vitin 2017 riatdhesimin e “të gjithë arin e saj të depozituar në Rezervën Federale të SHBA”, dmth 220 tonë metrikë.

Çmimet e arit

Siç u përmend më herët, shitja dhe blerja e arit fizik nuk janë faktori i vetëm në shpjegimin e lëvizjes së çmimeve të arit. Tregu i arit karakterizohet nga spekulime të organizuara nga institucionet financiare në shkallë të gjerë.

Çmimi i arit është një instrument i luftës financiare. Në kontekstin e tanishëm, Ëall Street synon manipulimin e tregut të arit.

 

OPINIONE