Historia Opinion

Historia e emrit te Krahines se Mirdites!

Gezim Selmani

Per sherbimet dhe trimerine qe treguan mercenaret jezuite shqiptare kundrejt osmaneve ne Betejen e Kosoves te vitit 1389, Sulltan Murati i shperbleu ata me trroje te shumta, duke ja vene vete emrin kesaj krahine si shenje respekti per prijsit katolike dhe sherbysen katolike qe i sherbyen atij me besnikeri. Me pak fjal historia nis keshtu: Sherbyesja katolike shqiptare qe i sherbente Sulltan Muradit e pershendeste ate cdo dite me urimin shqip “Mirdita” dhe kjo fjal i ngeli ne kujtese Sulltanit qe kur erdhi koha per te shperblyer mercenaret katolike qe e kishin ndihmuar ate ne kete beteje, ai i vuri emrin “Mirdite” krahines te tyre. Pra emri i krahines se Mirdites ka per kumbar Sulltan Muratin dhe ky fakt historik, eshte eveidentuar qarte nga dy udhetare te huaj qe udhetuan mes Mirdites dhe bujten per nje darke ne shtepine e “Princit” mirditore Preng Bib Doda qe ne gostine e shtruar per nder te miqve te huaj, ju tregoi vete me goje te tij historine e emrit te Mirdites dhe aleances se tyre te hershme me Sulltan Muratin ne Betejen e Kosoves. Ja si pershkruhet ky fakt historik ne kujtimet e dy te huajve:

Risearches in the Highlands of Turkey,Chap XIV, The name Mirdite, pg 313, Henry Fanshawe Toze

“Para se te mbaronte dreka, princ Doda na prezantoi djalin . . . . Mbasi na degjoi ne qe zume ne goje emrin e Skenderbeut, ai na tha se do te na tregnte nje fakt interesant historik te parardhesve te tij. Ai urdheroi qe ti sillnin nje liber qe tregonte jeten e nje heroi italian. Mbasi cfletoi disa flete dhe duke mbajtur librin me koke poshte na tregoi nje pikture portret. Duke kaluar nga ngjarjet historike ne ato filozofike, ai vashdoi te na shpjegonte historikun e emrit te Mirdites qe pershkruhet ne traditen e vendasve. Emri i Mirdites lidhet me mengjesin e luftes se Kosoves, kur Sulltan Murati takoi udheheqesit e fisit Mirditore qe kishte ardhur aty me forcat e tyre per te mbeshtetur Sulltanin dhe u pershenden nga Sulltan Murati me fjalen shqip (Mire- Dita). Kur lufta mbaroi dhe Sulltani vendosi te shperbleje aleatet e tij me te vyer, ai e pagezoi krahinen e tyre me emrin Mirdite, per nder te fjales qe kishte mesuar ate mengjese nga ajo gruaja e mire”

Ja pra ku eshte e verteta e mercenarizmit jezuit te mirditoreve kundrejt Portes te Larte dhe shpjegimi i emrit te krahines te tyre qe ka si kumbar vete Sulltan Muratin. Tani a nuk do te ishte e arsyshme qe bashke me simbolin turk qe bishat hoqen me dhune nga termocentrali ne Mirdite te hiqnin dhe emrin e krahines te tyre qe eshte nje emertim i vendosur nga vete Sulltan Murati?

OPINIONE