Historia Intervista Opinion

Historia e Islamit ne Shqiperi (pjesa 3)

Historiani Dr. Olsi Jazexhi, ne leksionet e tij te reja me poshte vazhdon te tregoje udhetimin e historise se Islamit ne Shqiperi. Ne leksionet me poshte, tregohet sesi nacionalizmi, masoneria dhe laicizmi u perleshen me fene ne Shqiperine e shekullit t e XIX. Si regjimi kolonialist i Princ Vidit sulmoi fene dhe traditen shqiptare dhe nxiti konflikt fetar. Si Kongresi i Lushnjes dhe regjimi laik-masonik qe ju imponua Shqiperise pas vitit 1920 nga Evropa transformoi Islamin me bidatin e Komunitetit Musliman dhe si regjimi i Zogut dhe diktatura laike e kohes ndermjet Dy Lufterave Boterore, shkaterruan strukturat e Islamit dhe Orthodhoksise ne Shqiperi dhe hodhen bazat e ateizmit, komunizmit dhe injorances masive ne mesin e shqiptareve. Video-leksionet mund ti ndiqni ne lidhjet me poshte:

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 7 – perballja e Islamit dhe Orthodhoksise me Shqyptarine

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 7.2 – Perplasja e Islamit me nacionalizmin laik

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 8 – regjimi katolaik i princ Vidit heq Islamin nga Shqiperia

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 8.2 – regjimi i Princ Vidit shkaterron tolerancen fetare

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 9 – triumfi i nacionalizmit-laik pas Kongresit te Lushnjes

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 9.2 – bidati i Komunitetit Musliman

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 10 – Komuniteti Musliman si vegel e regjimit zogist

Historia e Islamit ne Shqiperi – pjesa 10.2 – shteti i Zogut shkaterroi Islamin, mbolli komunizmin