Historiani shqiptaro- kanadez: Shkova në Kinë të shihja raportet e shtypjes anti- muslimane, por u shokova nga trajtimi i muslimanëve atje

Nga Tom Blackwell

Historiani shqiptaro-kanadez dyshonte në raportet se Kina shtypi në mënyrë sistematike pakicën muslimane ujgure, duke besuar se Perëndimi kishte hedhur akuzat për të zhdukur gjoja xhihadin e zjarrtë kundër Pekinit.

Në gusht ai iu bashkua një turneu të menaxhuar për gazetarët e huaj në provincën Xinjiang, ku dhe përqendrohet grupi i pakicave.

Udhëtimi nuk funksionoi ashtu siç ishte planifikuar.

Dr Olsi priste të zhvlerësonte tregimet e përhapura të abuzimeve me të drejtat e njeriut atje. Por, historia e çuditshme e propagandës nuk shkoi mirë, ai në vend të kësaj u trondit nga “kampet e përqendrimi”, ku myslimanëve u ndalohej të luteshin, detyroheshin të flisnin mandarinisht dhe mbaheshin për një vit ose më shumë nën indoktrinimin komunist.

Zyrtarët e partisë mendonin se ai do të raportonte se asgjë nuk ishte e keqe në Xinjiang, por tani Olsi po përshkruan atë që ai e konsideron si një fushatë në shkallë të gjerë për të fshirë kulturën, gjuhën dhe fenë e ujgurëve.

“E gjithë ideja e kësaj vizite, nga këndvështrimi i autoriteteve kineze, ishte që ne t’i tregojmë një histori të rreme botës, t’i tregojmë botës që nuk ka kampe përqendrimi,” tha Olsi në një intervistë këtë javë. “Por ajo që pamë na tronditi … Nuk mund t’i besoja syve të mi.”

Videot në YouTube të kampeve që ai i ngarkoi u përfolën në fillim të kësaj jave në një seminar të Departamentit të Shtetit të Sh.B.A-së, Olsi u prit për të diskutuar zbulimet e tij në universitetet në Montreal dhe Hamilton të enjten dhe të premten.
PhD i historisë emigroi në Kanada një dekadë më parë, duke u bërë përfundimisht një qytetar kanadez, por e ndan kohën e tij tani midis Torontos dhe Shqipërisë, ku ai jep mësim në një universitet.
Një kontribues në Librin Vjetor të Myslimanëve në Evropë, interesat e tij kërkimore përfshijnë nacionalizmin dhe reformimin fetar.

Organizatat e pavarura për të drejtat e njeriut si Human Rights Watch dhe Amnesty International kanë dokumentuar gjerësisht abuzime në shkallë masive kundër ujgurëve. Vëmendja më e madhe është përqendruar në ndalimin e rreth dy milion ujgurëve në kampet që Pekini thotë se janë të dizajnuara për të luftuar ekstremizmin dhe të mësojnë aftësi profesionale, por që kritikët i quajnë qendrat e riedukimit Orwellian.

Dr. Olsi ishte skeptik dhe iu afrua ambasadës kineze në Shqipëri për të bërë kërkime në Xinjiang.
Doja të shikoja vet nëse disa qeveri të huaja dhe media po përpiqen të manipulojnë me çështjen e Xinjiang, “tha ai. “Synimi im ishte të vërtetoja se kjo (pretendimi i shtypjes së përhapur) nuk është e vërtetë.”

Gazetarët dhe të tjerët – kryesisht nga vendet e Azisë Qendrore dhe të Lindjes së Mesme, kaluan tre ditët e para në kryeqytetin e Xinjiang, Urumqi, duke dëgjuar leksione, tha ai. Thuhet që ujgurët janë emigrantë në një rajon historik kinez Han, dhe Islami është një fe e dhunshme që kërcënon drejtpërdrejt Kinën.

Edhe për këtë rast, Olsi tha se ishte i gatshëm ta shihte këtë si një lloj standardi të islamofobisë institucionale, por jo provë e shtypjes së organizuar.

Pastaj gazetarët vizituan qendrën e parë të dy qendrave të “formimit profesional” për të cilët zyrtarët thanë se ishin krijuar për të de-radikalizuar ekstremistët. Por nga jashtë dukej si një “burg në mes të shkretëtirës”, tha Olsi.

Vizita filloi me këngë dhe valle me shije kineze të vënë në skenë nga studentë ujgurë, por Olsi këmbënguli të vizitonte objektin, ndalesa e parë ishte një dhomë e vogël konvikti e mbushur me 10 shtretër marinari dhe tualete të stilit aziatik.
Në një ndalesë, ai pyeti një mësues nëse banorët e qendrës mund të luten. “Jo, nuk lejohet”, ishte përgjigjja, pasi ligji kinez ndalon lutjen në “shkolla”.

I pyetur se çfarë lloj shkeljesh bënin ujgurët në kamp, ​​mësuesi përmendi shembullin e njerëzve që ishin martuar në ceremoni fetare, duke thyer ligjin kinez që u kërkon atyre të marrin një çertifikatë martese.

Në një ndalesë tjetër, ai pyeti një sukses të studentëve pse ata ishin detyruar të futeshin në kamp. Ata flisnin vetëm mandarinisht, jo turqisht, si gjuha ujgure, ku përgjigjet e tyre përktheheshin nga zyrtarët.

Njëri tha që kishte shkarkuar një video që këmbënguli se ujgurët që i përkasin Partisë Komuniste nuk janë muslimanë të vërtetë; një grua tha që ajo mori pjesë në klasa Kuranore “të paligjshme” në universitet dhe “detyroi” nënën e saj të lutet në shtëpi; një burrë tjetër tha që shikoi një video antikineze; dhe një person i pestë që shkarkoi materiale që thanë se muslimanët e vërtetë duhet të luten rregullisht.

Disa thanë se nuk luteshin më ose nuk e konsideronin veten predikues të Islamit.
Pasi erdhi në këtë qendër stërvitore, ajo mësoi mandarinisht kinezisht, mësoi shkencë dhe teknologji, mësoi më shumë njohuri dhe ndjeu se nuk do të kishte nevojë për atë,” tha përkthyesi për gruan që kishte marrë mësime të paligjshme Kuranore.

Kur Olsi iu drejtua atyre me përshëndetjen tradicionale myslimane Selam Alejkum (Paqja qoftë me ju), ata vazhdimisht u përgjigjën me përshendetjen mandarine Nihao.
“Nëse flisni gjuhën tuaj … dhe nëse tregoni shenjën më të vogël të religjionit, do të përfundoni në një kamp përqendrimi,” përfundoi ai.

Olsi tha se ai beson se Pekini ka frikë vdekjeprurëse nga zemërimi i vendeve muslimane, shumë prej të cilëve janë pjesëmarrës kryesorë në iniciativën e saj të zhvillimit “Brez dhe Rrugë” dhe po organizon ekskursione mediatike për të ndihmuar në menaxhimin e mendimit në ato vende.
Në fakt, ai tha që shumica e gazetarëve dhe vëzhguesve të tjerë në turneun e tij, dhe udhëtimeve të tjera si kjo para tij, nuk shkruan asgjë negative në lidhje me trajtimin e ujgurëve në Kinë.

Fabio Massimo Parenti, lidhur me anti-emigrantin e Italisë “Lëvizja Pesë Yje”, ndoqi turneun pas Olsit dhe shkroi një raport të qartë ku i citoi qendrat si një përgjigje të mirëfilltë ndaj terrorizmit./gazetaimpakt/nationalpost

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne