Bota

I dërguari i Moskës në OKB: SHBA po keqpërdor pushtetin duke përzënë diplomatët rusë

Reagon i dërguari i Moskës në OKB, Vassily Nebenzia, e quajtur si keqpërdorim pushtetin e Washingtonit në largimin e diplomatëve rusë nga misioni në OKB.

‘Washingtoni e ka keqpërdorur pushtetin e vet si mikpritës i selisë së OKB-së kur kreu lëvizjen për të dëbuar 12 punonjës nga misioni i Rusisë në OKB’, tha i dërguari i Moskës Vassily Nebenzia. Ai e quajti vendimin një hap “jashtëzakonisht jomiqësor”, raporton ‘RT’.

“Dëbimi i diplomatëve rusë, si dhe hapa të tjerë jo të favorshëm si kufizimi i qasjes në pronën diplomatike ruse, refuzimi i vizave për stafin e misionit dhe masat e tjera, mund të shihen në syrin se si SHBA abuzon me të drejtat dhe privilegjet e saj si vendi pritës ‘, tha më tej Nebenzia.

Nebenzia theksoi se statusi i stafit në përfaqësimet e përhershme të vendeve në Kombet e Bashkuara rregullohet nga konventat e OKB-së, përkatësisht Konventa mbi Privilegjet dhe Imunitetet e Kombeve të Bashkuara të vitit 1946 dhe Marrëveshja midis Kombeve të Bashkuara dhe SHBA-së Lidhur me Shtabin e Kombeve të Bashkuara, të nënshkruar në vitin 1947.

Shtetet e Bashkuara njoftuan të hënën se po dëbonin 48 diplomatë rusë nga SHBA dhe deklaruan se 12 diplomatë rusë në selinë e OKB-së në Nju Jork u shpallën “persona non grata”.

Uashingtoni ndoqi Britaninë e Madhe lidhur me çështjen e helmimit të Sergei Skripal në Salisbury, për të cilin Londra fajëson Rusinë pa dhënë asnjë provë. Britania e Madhe gjithashtu po refuzon të bashkëpunojë me Moskën në hetim.

Në një deklaratë për përjashtimin e 12 punonjësve të OKB-së, ambasadorja amerikane në OKB Nikki Haley i akuzoi ata për “angazhimin e veprimeve të spiunazhit që janë të pafavorshme për sigurinë tonë kombëtare”.

Këto akuza u hodhën poshtë nga Nebenzia, i cili tha se SHBA nuk kishin të drejtë të ndërhynin me punët e OKB-së.

‘Punonjësit e misionit të Rusisë në Kombet e Bashkuara paraqesin kredencialet e tyre në OKB dhe kryejnë funksionet e tyre ekskluzivisht brenda OKB-së’, theksoi ai duke vënë në dukje se, si vend pritës, SHBA ka një detyrim të veçantë për të ruajtur privilegjet dhe imunitetin e stafit në vendet anëtare të OKB-së, si dhe punonjësit në organet administrative të OKB-së.

‘Ky është një hap jashtëzakonisht i papërshtatshëm dhe jo miqësor’, tha Nebenzia, duke shtuar se ai ‘nuk mendon’ se nxitja e diplomatëve rusë të OKB-së nga territori i SHBA është në përputhje me marrëveshjet që SHBA ka me OKB.