Islamofobia kineze u krijua në Perëndim

Nga Mobashra Tazamal
Në përgjigje të kritikave të ngritura nga ndërkombëtarët në lidhje me ndalimin e më shumë se një milion muslimanëve ujgur në të ashtuquajturat “kampe të riedukimit”, Ministri i Jashtëm i Kinës Wang Yi mbrojti veprimet e vendit, duke thënë, “përpjekjet tona janë plotësisht në përputhje me drejtimin që ka ndërmarrë bashkësia ndërkombëtare për të luftuar terrorizmin … nëse do të kujdesemi për parandalimin, atëherë do të jetë e pamundur që terrorizmi të përhapet dhe të zërë rrënjë. “
Zyrtarë të tjerë kinezë mbrojtën veprimet e vendit të tyre, duke pretenduar se Islami është një “sëmundje ideologjike”, duke e konsideruar vendosjen e  kampeve të përqendrimit si “spitale” të nevojshme për të “kuruar” njerëzit nga kjo sëmundje. Ambasadori i Kinës në SH.B.A., Cui Tiankai deklaroi se vendi po përpiqet t’i shndërrojë ujgurët në “njerëz normalë”, ndërsa një gazetë pro-qeveritare ka shkruar: “Perëndimi duhet të jetë i qëndrueshëm ndaj sistemit të vlerave të saj.
Si është më mirë për të zgjidhur këtë krizë humanitare, terroristët të vriten me raketa apo Xinjiang të përpiqet t’i kthejë ata në njerëz normalë? ” Deklarata të tilla e përshkruajnë besimin e mbi 1.7 miliardë njerëzve si një sëmundje nga e cila duhet të kurohen.
Shikimi i Islamit si një anomali dhe shkaku i "ekstremizmit", nuk është ekskluzive për Kinën, përkundrazi, fillimet e tyre i gjen në programet e ekstremizmit (CVE) të veprimit kundër dhunës në Perëndim, të cilat shprehjet e identitetit musliman i shikojnë si të lidhura në mënyrë unike me "ekstremizmin" dhe " radikalizim. " Programet që synojnë "parandalimin e ekstremizmit", kanë rezultuar në etiketimin dhe kriminalizimin e bashkësive muslimane.
Diskutimi i sotëm mbi terrorizmin konsiston në një fiksim mbi Islamin dhe shprehjen e identitetit musliman si tregues të "ekstremizmit", "radikalizmit" dhe "terrorizmit". Nuk është një linjë mendimi e kufizuar për Republikën Popullore të Kinës, përkundrazi kjo pikëpamje përshkon pjesën më të madhe të kërkimeve dhe politikave akademike perëndimore. Kjo fushë të punës e quajtur "terrorizmi i ri",  u ngrit pas 11 shtatorit në përpjekje për të shpjeguar, jo për të kuptuar, dhunën politike të shekullit 21 dhe argumentoi se Islami ishte shkaku rrënjësor për individët që vendosnin të kryenin dhunë. Në SH.B.A., kjo kornizë çoi në luftëra shkatërruese jashtë vendit, mbikëqyrjen e komuniteteve muslimane në shtëpi dhe shkelje të gjerë të të drejtave të njeriut.
Në vitin 2011, një letër e bardhë e qeverisë amerikane e krahasoi hixhabin me "terrorizëm pasiv". Autori ka shkruar një artikull për veshjet dhe shaminë nga shumë gra myslimane që mendojnë se është pjesë e fesë së tyre si një tregues i mbështetjes për dhunën. Ky argument i njëjtë racist kulturor nënkupton ndalesat e hixhabit dhe të mbulesave që shfaqen në të gjithë Evropën.
Politikanët dhe aktivistët që mbështesin masa të tilla argumentojnë se një copë leckë është e barabartë me dhunën dhe kështu miratojnë legjislacionin që detyron gratë të zhvishen, duke rezultuar në shkeljen e rëndë të të drejtave të njeriut të individëve. Politika të tilla janë ndërtuar mbi një premisë të rreme dhe të pabazuar që identifikon shënuesit e atribuar ndaj identitetit musliman (rritja e mjekrës, frekuentimi i xhamisë, veshja e hixhabit, etj.) Si tregues të "radikalizmit" dhe "ekstremizmit". Edhe Kina e ka adoptuar këtë kornizë pasi vegjetacioni dhe mjekrat "jonormale" janë të ndaluara në rajonin e Xinjiang.
Pretendimi i rrezikshëm i zyrtarëve kinezë se Islami është një "sëmundje" gjithashtu mund të gjejë precedent në komentet e bëra nga politikanët perëndimorë që prej kohësh kanë përdorur pretendime anti-islama për të promovuar axhendat e tyre armiqësore. Në vitin 2014, përfaqësuesi i shtetit Oklahoma, John Bennett, e përshkroi Islamin si një "kancer të kombit tonë që duhet të shfaroset". Ish Këshilltari i Sigurisë Kombëtare të Donald Trump, Michael Flynn, e përshkroi Islamin si një "kancer malinje", dhe pohoi se "frika nga muslimanët është Racional”. Një gazetarë në vitin 2016 nga Flynn ndan ngjashmëri të madhe me pretendimet e tanishme të Kinës, pasi ai deklaron se "ideologjia islame është e sëmurë dhe duhet të shërohet.” Në vitin 2015 në The Kelly File, komentatori politik konservator Glenn Beck argumentoi se ekziston një "sëmundje në Islam" dhe ajo duhet të adresohet.
Pohime të tilla të rrezikshme besojnë në një patologji dhe një sistem që nuk është i kufizuar në Shtetet e Bashkuara. Në mars të vitit 2017, një politikan i ekstremit të djathtë australian, Pauline Hanson, deklaroi: "Islami është një sëmundje; ne duhet të vaksinohemi kundër kësaj". Në vitin 2017, Caroline Santos, një kandidat për krahun e djathtë të Mbretërisë së Bashkuar UKIP, e përshkroi Islamin si një "kancer" në një fjalim ku vlerësonte figurën e djathtë ekstrem Tommy Robinson.
Shifrat e shënuara antimuslimane si Ayan Hirsi Ali dhe Asra Nomani gjithashtu i kanë atribuar frazat e zakonshme myslimane të "Allahu Akbar", (Zoti është i Madh), dhe 'inshAllah "(me vullnetin e Zotit) si të lidhur me ekstremizmin dhe terrorizmin.
Nomani dhe Hirsi Ali janë figura të njohura të krahut të djathtë, të cilët kanë bërë një karrierë për të promovuar këndvështrime të rrezikshme dhe diskriminuese për myslimanët, por pretendimet e tyre se terminologjia arabe është një "flamur i kuq" për ekstremizmin ose terrorizmin nuk është përfshirë në  politike. Në vitin 2018, zyrtarët zviceranë gjobitën një njeri që kishte thënë "Allahu Akbar" në publik, dhe mbrojtën veprimet e tyre duke argumentuar se një "kalimtar mund të kishte ngatërruar atë për një terrorist". Sot në Kinë, muslimanët që janë dëgjuar duke përshëndetur njëri-tjetrin me frazën e zakonshme, "As-Selam Alejkum" (paqja qoftë mbi ju) e kanë gjetur veten të ndaluar në kampe të përqendrimit.
Kina po krijon vetë thirrjet e bëra nga politikanët perëndimorë për të "prerë" Islamin, duke kriminalizuar çdo shprehje të identitetit mysliman, duke përfshirë heqjen e Kuranit nga shtëpitë e njerëzve, duke kufizuar agjërimin gjatë muajit të Ramazanit dhe duke ndaluar prindërit tu vendosin fëmijëve emra muslimanë.Në përpjekje për të "shëruar" muslimanët nga kjo "ideologji e rrezikshme", qeveria ka krijuar 28 kampe paraburgimi, të përshkruara nga Amnesty International si të krahasueshme me "kampe përqendrimi gjatë kohës së luftës", që synojnë zhdukjen në shkallë masive të identitetit mysliman ujgur. Të arrestuarit në kampe detyrohen të durojnë torturat psikologjike dhe fizike, të heqin dorë nga besimi i tyre dhe të zotohen për besnikëri ndaj partisë komuniste kineze.
Nën maskën e parandalimit të terrorizmit, qeveritë kanë qenë në gjendje të krijojnë politika diskriminuese dhe vdekjeprurëse që synojnë bashkësitë muslimane. Përkrahësit e masave të tilla justifikojnë veprimet e tyre me argumentin demonstrues të rremë dhe diskriminues që e identifikon Islamin si një faktor shpjegues në dhunën politike.
Ajo që kemi aktualisht në Kinë është produkt i një kornize që tregon Islamin dhe shprehjen e identitetit musliman si shkakun kryesor të terrorizmit, një këndvështrim që gjen rrënjët e tij dhe është një element kryesor i diskutimit politik perëndimor./gazetaimpakt/aljazeera

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne