Italia intensifikon planin e shpëtimit për fëmijët e familjeve mafioze

Është një nga organizatat më sekrete në botë, me pushtet që kalon përmes lidhjeve të gjakut dhe besnikërisë familjare. Por mafia e pamëshirshme e Ndrangetas në Itali mund ta ketë kaluar kulmin e fuqisë së saj.

Gjyqtarët në jug të vendit i kanë vënë nën mbikëqyrje pasardhësit e organizatës më të fuqishme kriminale të Italisë, në një përpjekje për t’i shpëtuar ata nga ndjekja e gjyshërve, etërve dhe ungjërve të tyre në rrugën drejt burgut.

Fillimisht, projekti nxiti polemika, ndërsa Kisha në veçanti protestonte për largimin e fëmijëve nga shtëpitë.

Por, katër vjet pasi projekti nisi në rajonin e Kalabrisë, qeveria ka nënshkruar një protokoll që jo vetëm do të hapë burime të reja, por gjithashtu do të mund të shihte skemën e aplikuar ndërkombëtarisht në bastione të tjera mafioze.

I quajtur “Liberi di Chooseere”, programi ka vizituar deri tani 40 të rinj të dërguar për të jetuar me familje kujdestare ose në komunitete në vende të fshehta anembanë vendit ku mësojnë për jetën përtej klaneve.

“Çështja është jashtëzakonisht delikate dhe ne po ruajmë ekuilibrin”, pranoi Ministri i Brendshëm Marco Minniti, pasi ai paraqiti protokollin e ri këtë fundjavë së bashku me Ministrin e Drejtësisë Andrea Orlando.

“Dhe megjithatë ka situata në të cilat institucionet demokratike të një vendi duhet të ndërhyjnë në marrëdhëniet brenda familjes për të garantuar lirinë e të miturve”, tha ai.

Emri “Ndrangheta” vjen nga greqishtja dhe nënkupton guxim apo besnikëri, dhe zbatimi brutal i kodeve të heshtjes nga organizata e bën shumë të vështirë për t’u depërtuar – dhe po aq të vështirë për t’u larguar.

Gjyqtari Roberto Di Bella, i cili nisi projektin në gjykatën e të miturve në Reggio, kur kuptoi se të miturit që vinin para tij ishin fëmijët e atyre që ai kishte dënuar në vitet 1990, tha për AFP se “rezultatet kanë qenë të jashtëzakonshme”.

“Fëmijët kthehen në shkollë, marrin pjesë në aktivitete të dobishme shoqërore, zbulojnë talentet dhe potencialin që janë shtypur nga sfera e tyre e origjinës,” tha ai.

Të rinjtë që kualifikohen janë ata që konsiderohen të jenë në një rrugë të shpejtë për t’u bashkuar me biznesin familjar, nëse ata janë arrestuar për kontrabandë kallashnikovësh ose nëse prindërit e tyre janë kapur në përgjime duke i trajnuar ata me kode mafioze.

Shumica dërgohen në program në moshën 15 ose 16 vjeç, dhe qëndrojnë derisa të mbushin 18 vjeç.

“Ideja është që t’i bëjmë ata të kuptojnë se burgu nuk është një hap i detyrueshëm ose një medalje që duhet të vishet me krenari”, tha Di Bella.

Ka pasur një tjetër pasojë të papritur: një rebelim të nënës. Nënat iu janë drejtuar fshehurazi gjykatës për të kërkuar që fëmijët e tyre të largohen ose për të kërkuar që të largohen vetë. Të tjerat janë kthyer në informatore.

“Ne po minojmë modele kulturore që dukeshin të paprekshme, dhe që përshkruanin skenarë psikologjikë që janë plotësisht të panjohur”, tha Di Bella.

Protokolli i ri do të shohë ekipe të specializuara të psikologëve, punonjësve socialë, kujdestarëve dhe familjeve kujdestare të krijuara dhe të financuara nga rajoni për të transformuar proçesin aktual në “një task-forcë arsimore anti-mafia”.

Psikologu Enrico Interdonato, 33 vjeç, ka mbështetur tre adoleshentë gjatë largimit të tyre dhe tha se mbështetja e qeverisë ishte jetësore në sigurimin e trajnimit të terapistëve në fushën e specialistëve të fëmijëve mafiozë.

“Ata janë emocionalisht të ngurtë, të rritur për të qenë ‘burra të rëndë’. Gjëja e rëndësishme është t’i çojmë në një vend ku mbiemri i tyre nuk ka rezonancë, kështu që ata mund të mos jenë trashëgimtarë të një dinastie dhe të njihen me veten”, tha ai për AFP.

Sapo të kenë fituar besimin e tyre dhe mendon se janë gati, ai i paraqet adoleshentët tek njerëzit me të cilët ka punuar, të cilët kanë qenë viktima të krimit të organizuar. Ai gjithashtu i ndihmon ata të marrin dhe të mbajnë poste pune.

Ndrangeta e ka tejkaluar Cosa Nostra-n e Siçilisë dhe Kamorrën me bazë në Napoli falë rolit të saj kryesor në kontrabandën e kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë, por grupet e tjera të krimit historik janë ende të fuqishme.

Ministri i Drejtësisë, Orlando tha se projekti ishte duke punuar aq mirë sa që mund të zgjatet përtej Kalabrisë malore për të shpëtuar fëmijët në kthetrat e tyre.

“Është nisur një rrugë, e cila duhet ndjekur,” tha ai. / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne