Bota Opinion

John Bolton i kërkon Trump që të nxisë luftë civile sektare në Iran

Arvin Hariri

‘Çmenduria’ është fjala që vjen në mendje kur përmendet John Bolton. Nënsekretari që ndihmoi në krijimin e luftës katastrofike në Irak është edhe një herë në lajmet kryesore për nxjerrjen e një plani për të djegur marrëveshjen e Iranit dhe për të nxitur një luftë civile në Iran.

Është e rëndësishme që ne të mos hedhim dritë mbi rëndësinë e asaj që ai sugjeron. Duke pasur parasysh mungesën e supozuar të qasjes ndaj Presidentit, Bolton vendosi të marrë këshillën e tij në media, me shpresën për të kapur syrin e Trump. Këshilla e tij? Në mënyrë sekrete komplotojnë me kombet “aleate” për të financuar organizatat terroriste në një luftë civile etnike brenda Iranit. Pastaj, kontrollo të gjitha territoret e Iranit nëpërmjet proksi terroristëve dhe shteteve të dështuara, mohoni të gjitha vizat për iranianët dhe në fund të fundit bëjeni përgjegjëse qeverinë iraniane “të paguajë për 11 shtatorin”. Memoranda inkurajon SHBA-tëtë mbështesë gjakderdhjen etno-sektare, të ngjashme me atë të Sirisë sot. Në mënyrë të veçantë, ajo propozon mbështetjen e kryengritësve Baloçi dhe kurdë. Rrjetet terroriste dhe rrjetet kriminale të Balochit kanë marrë tashmë jetën e rreth 3,000 rojeve dhe ushtarëve në kufirit iranian. Por ka më shumë. Bolton madje sugjeron dhënien fund të “të gjitha vizave për iranianët, duke përfshirë studentët, sportet apo shkëmbimet e tjera”. Kjo do të thotë se plani i tij është të fillojë një luftë civile sektare në Iran dhe pastaj të kapë çdo civil të vetëm në zonën e luftës . Aq shumë për dashurinë e vetëshpallur të Boltonit për popullin iranian, shkroi Iran Daily. Për më tepër, ai kërkon kompensim për “aktet e terrorizmit” iranian, “duke përfshirë 11 shtatorin”. Nocioni që Irani orkestroi 11 shtatorit është krejtësisht i pabazuar, vetëm duke shtuar se ofendimi i Arabisë Saudite është në listën e kombeve që ai ka ndërmend të “komplotojë kundër Iranit”. Në fund të fundit, 15 nga 19 rrëmbyesit në sulmet e 11 shtatorit ishin shtetas sauditë. Është e vështirë të kuptohet arsyetimi pas etjes së Boltonit për luftë. Në fund të fundit, Irani është duke u pajtuar me marrëveshjen bërthamore, pavarësisht nga shumë konservatorë të linjës së ashpër që parashikojnë se nuk do të ishin. Në memorandumin e tij, Bolton justifikon veprimet e tij duke pretenduar se Irani është një “kërcënim i rëndë për Izraelin” dhe se “refuzimi i Iranit për të lejuar inspektimet e vendeve ushtarake gjithashtu siguron arsye të rëndësishme për vendimin e Administratës”. Ai vazhdon duke spekuluar se Irani po punon me Korenë e Veriut mbi raketat dhe premton se e vërteta mund të ekspozohet nga “dhënia e informacionit të ri, të deklasifikuar mbi sjelljen e papranueshme të Iranit”. Pra, të gjitha, bazat e Boltonit për të bërë luftë ndaj Iranit janë “të klasifikuara” dhe populli duhet të marrë fjalën e vet për të. Në fund të fundit, Bolton po kërkon justifikime për të bërë luftë kundër Iranit dhe me qëllim vrasë mijëra civilë. Kur nuk ka justifikim të paraqitshëm, ai formulon të tijën nën maskën e “informacionit të klasifikuar”. Në vend që të krijojë një trashëgimi të luftës, vdekjes dhe tradhtisë, Amerika duhet të nderojë marrëveshjen bërthamore të Iranit dhe të dyfishojë diplomacinë në Lindjen e Mesme, në vend që të vazhdojë projektin e gjatë të dekadave të Boltonit për destabilizimin e rajonit./

* është një bashkëpunëtor në Këshillin Kombëtar Amerikan të Iranit. Ai është gjithashtu Drejtor i Komunikimeve në Shoqatën Kalifornia.

Ky artikull u botua për herë të parë në huffingtonpost.com/ PT

OPINIONE