Josep Borrell: Turqia duhet të respektojë ligjin ndërkombëtar dhe sovranitetin e të gjitha Shteteve Anëtare të BE

“Turqia duhet të respektojë ligjin ndërkombëtar, duke përfshirë Ligjin e Detit dhe veçanërisht sovranitetin e të gjitha Shteteve Anëtare të BE-së mbi ujërat e tij territoriale, si dhe të gjitha të drejtat e tyre sovrane në zonat e tyre detare, përfshirë edhe të drejtat që janë krijuar nga ishujt”, theksoi Përfaqësuesi i Lartë për Çështjet e Jashtme të BE-së, Josep Borel, duke iu përgjigjur një pyetjeje përkatëse të deputetit të ND-së, Manolis Kefalogiannis.

Ai gjithashtu i bëri thirrje vendit fqinj të mos cenojë sovranitetin e vendeve anëtare të BE-së në hapësirën e tyre ajrore.

Deputeti i ND, Kefalogiannis, në pyetjen e tij para Komisionit Evropian, kishte kërkuar të informohej se çfarë veprimesh synon të ndërmarrë Bashkimi Evropian në “veprimet provokuese vazhdimisht të përshkallëzuara të Turqisë që sfidojnë sovranitetin Grek dhe të drejtat sovrane Greke”. Përfaqësuesi i Lartë dhe Nënkryetari i Komisionit Evropian – duke kujtuar përfundimet e Këshillit Evropian të Marsit 2018 dhe që BE, më 15 maj 2020, dënoi “përshkallëzimin e shkeljeve turke në hapësirën ajrore Greke, duke përfshirë edhe fluturimet e zonave të banuara dhe në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare”- shton: “Turqia duhet të jetë e vendosur në mënyrë të vendosur për marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë, marrëveshjet ndërkombëtare dhe zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve, dhe nëse është e nevojshme, në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë”.

“Të gjithë anëtarët e bashkësisë ndërkombëtare,” shtoi Borrell, “duhet t’i përmbahen këtyre parimeve dhe të përmbahen nga çdo veprim që minon stabilitetin dhe sigurinë rajonale.”

Borrell theksoi se BE dhe Turqia kishin një “interes të veçantë për të përmirësuar marrëdhëniet përmes një dialogu që synonte ndërtimin e besimit” dhe se “përmbahet nga veprimet e njëanshme është një element kryesor në promovimin e dialogut”. Në fakt, siç shprehet ai,”kjo është arsyeja pse, në solidaritet të plotë me Greqinë, BE përsëriti se këto veprime të paligjshme kanë një ndikim serioz negativ në të gjithë spektrin e marrëdhënieve BE-Turqi”.

Më në fund, zoti Borrell paralajmëron se “BE do të vazhdojë të monitorojë dhe vlerësojë zhvillimet në këto fusha, përfshirë në kontekstin e raportit vjetor të Komisionit për Turqinë.”/BW

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne