Bota Islamofobi

Komuniteti Musliman në Gjermani ndjehet i pasigurtë mes islamofobisë në rritje

Komuniteti Musliman i Gjermanisë “nuk po ndihet i sigurt” mes islamofobisë në rritje në vend, i tha një udhëheqësi musliman gjerman Agjensisë Anadolli në Berlin të premten.

“Këtë vit patëm më shumë se 80 sulme ndaj bashkësive të xhamive në Gjermani. Situata e sigurisë është shumë e tensionuar. Muslimanët nuk po ndjehen të sigurt. Bisedimet me autoritetet e sigurisë kanë treguar se nuk ekziston ndonjë koncept i mjaftueshëm dhe, mbi të gjitha, ne si muslimanë nuk jemi këshilluar sa duhet”, tha Burhan Kesici, kryetari i Këshillit Islamik me qendër në Berlin.

“Autoritetet e sigurisë duhet të punojnë ngushtë me komunitetet, të zhvillojnë koncepte dhe t’u japin atyre këshilla. Përndryshe, muslimanët humbasin besimin në agjencitë e sigurisë, sepse mbrojtja thjesht po mjegullohet,” shtoi ai.

Vërejtjet e Kesici erdhën vetëm një ditë pasi policia u detyrua të evakuojë një xhami në qytetin gjerman perëndimor të Këlnit të enjten pas një kërcënimi me bomba.

I pyetur nga AA në lidhje me një reagim ndaj kërcënimit të fundit të bombës kundër xhamisë, Zëdhënësi i Ministrisë së Brendshme gjermane Steve Alter tha: “Ministri ka shprehur vazhdimisht shqetësimin për sulmet ndaj institucioneve fetare javët e fundit”.

Pas një kontrolli të plotë në kompleksin e Xhamisë Qendrore në Këln me ekipe speciale dhe qen, policia nuk gjeti asnjë bombë dhe përcaktoi se kërcënimi ishte një shaka.

Ishte hera e dytë në katër muaj që grupi i drejtuesve turko-muslimane DITIB, i cili drejton xhaminë, ishte kërcënuar me një sulm me bomba.

Kompleksi i xhamisë në Këln gjithashtu ka edhe selinë e DITIB.

Në qershor, një kërcënim me bombë, i dërguar me email nga një organizatë e ekstremit të djathtë, kishte detyruar gjithashtu evakuimin e vizitorëve dhe stafit në kompleksin e xhamisë, megjithatë dhe ajo doli të ishte një mashtrim.

Gjermania ka qenë dëshmitare e islamofobisë në rritje vitet e fundit të nxitura nga propaganda e urrejtjes së partive të ekstremit të djathtë. Policia regjistroi 813 krime të urrejtjes ndaj myslimanëve vitin e kaluar, përfshirë fyerje verbale, letra kërcënuese dhe sulme fizike të cilat çuan në dëmtimin e të paktën 54 muslimanë. Më shumë se 100 xhami dhe institucione fetare u sulmuan gjithashtu nga ekstremistët e ekstremit të djathtë në 2018.

Një vend me mbi 81 milion njerëz, Gjermania është shtëpia e popullsisë së dytë më të madhe myslimane në Evropën Perëndimore pas Francës.

Ndër 4.7 milion muslimanë të vendit, të paktën 3 milion janë me origjinë turke./Gazetaimpakt/dailysabah/

OPINIONE