Kosovarët me pasaportë shqiptare, Thaçi: Jo ‘Shqipëri e Madhe

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, ka folur sërish për dhënien e nënshtetësisë shqiptare qytetarëve kosovarë. Në një intervistë për gazetën gjermane “Der Standard”, Presidenti Thaçi deklaron se Kosova është lënë në izolim dhe se propozimi për nënshtetësi është në përputhje me ligjet kosovare dhe shqiptare.

Në lidhje me faktin nëse kjo do të krijonte shqetësime për Shqipërinë e Madhe, Thaçi shprehet se kjo ka të bëjë vetëm me lëvizjen e lirë, teksa solli rastin e serbëve boshnjakë, që kanë shtetësi serbe, dhe kroatët boshnjakë, që kanë shtetësi kroate.

Më tej, kreu i shtetit kosovar kritikoi Komisionin Evropian, duke thënë se është i padrejtë me Kosovën dhe shpërblen vetëm Serbinë.

STANDARD: Ata kanë propozuar që kosovarët të pranojnë shtetësinë shqiptare. Pse në të vërtetë?

Thaçi: Kosova është lënë në izolim, ende nuk ka liberalizim vizual të Shengenit. Dhe propozimi im është plotësisht në përputhje me ligjet kosovare dhe shqiptare. Qytetarët kanë të drejtën e shtetësisë së dyfishtë. Është me të vërtetë një absurditet që studentët dhe njerëzit e biznesit që udhëtojnë duhet të pengohen nga ushtrimi i të drejtave të tyre themelore. Komisioni Evropian është i padrejtë për Kosovën. Kjo është arsyeja pse njerëzit po humbasin besimin se Komisioni Evropian nuk ka një axhendë pozitive për Kosovën. Unë nuk jam nostalgjik kur është fjala për Jugosllavinë e Titos, por dyzet vjet më parë udhëtuam më lirshëm se sot.

STANDARD: A doni që populli i Kosovës të pranojë shtetësinë shqiptare përtej liberalizimit të vizave?

Thaçi: Është për Kosovarët të vendosin nëse duan të kenë shtetësi të dyfishtë apo jo. Kosova ka përmbushur 94 nga 95 parakushte për liberalizimin e vizave. Ishim besnikë, por zbatimi i këtyre kushteve nuk u shpërblye nga Komisioni i BE-së. Komisioni i BE-së është i përqendruar vetëm në Serbi dhe është i shqetësuar vetëm me Serbinë dhe jo me vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor.

STANDARD: Megjithatë, marrëveshja kufitare me Malin e Zi ende nuk është ratifikuar për liberalizimin e vizave. Vetëm kur kjo të ndodhë, Kosova do të ketë një shans për të marrë një liberalizim vizual të Shengenit.

Thaçi: Ishim të habitur që Komisioni i BE e quajti atë një parakusht. Por ratifikimi i marrëveshjes kufitare ishte nga një kusht në një kurth për Kosovën.

STANDARD: A do të ratifikojë shpejt marrëveshjen kufitare?

Thaçi: Unë shpresoj se kështu, por ne ende nuk kemi asnjë datë për këtë. Megjithatë, ne mbetemi të shqetësuar se mund të ndodhë që Komisioni i BE-së të hezitojë për procesin e liberalizimit të vizave, pavarësisht se ratifikimi i demarkacionit të përfundojë me sukses.

STANDARD: Kur të gjithë kosovarët të kenë shtetësinë shqiptare nuk do të krijojë kjo shqetësime për një Shqipëri të Madhe? Nuk mund të çojë në paqëndrueshmëri në Ballkan?

Thaçi: Serbët boshnjakë tashmë kanë shtetësi serbe dhe kroatët boshnjakë kanë nënshtetësi kroate. Pse duhet të përjashtohen kosovarët? Ajo mbulohet nga Kushtetuta. Nuk ka të bëjë me ndryshimin e kufijve.

STANDARD: Nuk ka të bëjë me Shqipërinë e Madhe?

Thaçi: Jo, kjo nuk ka të bëjë me Shqipërinë e Madhe, është vetëm për udhëtimin e lirë. Ne shohim se Komisioni i BE-së vetëm shpërblen Serbinë. Serbia nuk bën përparim në negociatat e BE-së për shkak të përmbushjes së kritereve evropiane, por sepse thjesht shantazhon BE me “hartën ruse”. Për më tepër, Serbia nuk zbaton marrëveshjet e bëra në dialog me Kosovën.

STANDARD: A do të rifillojë dialogu me Serbinë këtë vit?

Thaçi: Unë shpresoj kështu. Nuk ka alternativë për dialog. Ne duam një marrëveshje kornize historike dhe përfundimtare.

STANDARD: A është Kosova e gatshme të heqë dorë nga veriu i Kosovës, ku jetojnë kryesisht serbët?

Thaçi: Duhet të shohim një herë e përgjithmonë se ndarja e njerëzve përgjatë vijave etnike nuk është zgjidhje. Kosova është shtet sovran dhe ka integritet territorial. Ndryshimi në kufij nuk mund të ofrojë një zgjidhje të qëndrueshme edhe pse shqiptarët jetojnë në pesë vende të ndryshme të rajonit. Duhet të punojmë për një model evropian me kufij të hapur në një rajon të integruar evropian. 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne