Rajoni

Kosovë – Me prokurorë të rinj kërkohet kthimi i besimit në drejtësi

Sistemi gjyqësor në Kosovë me vendime të çuditshme të gjyqtarëve e prokurorëve, shpesh ka qenë cak i kritikave nga qytetarët por edhe Organizatat e shoqërisë civile. Humbja e besimit të qytetarëve në drejtësi është evidente, sa që edhe kryeprokurori i shtetit, Aleksandër Lumezi në takimin më të fundit të Këshillit Prokurorial ka kërkuar edhe ndihmën e mediave për t’ia kthyer besimin sistemit të drejtësisë. E pas pak ditësh, kthimi i besimit është përmendur edhe nga kryesuesi i Këshillit Prokurorial Bahri Hyseni si dhe Ambasadori i Britanisë së Madhe, Ruari O’Connel. Në një konferencë të përbashkët me gazetarë, u adresua bashkëpunimi në mes Këshillit Prokurorial të Kosovës dhe Projektit britanik që përmes ekspertëve britanik të bëhet rekrutimi i prokurorëve të rinj. Ambasadori O’Conel u shpreh se Kosova është duke u sfiduar nga krimi i organizuar, ndërkaq prokurorët e rinj janë ata që do ta kthejnë besimin e qytetarëve në sistemin prokurorial.

“Prokurorët e Kosovës mund të bëhen heronj të ri të Kosovës. Kosova sfidohet me krim të organizuar dhe korrupsionin. Krimi që prek Kosovën prek edhe Britaninë. Pra ne kemi një ide të përbashkët të bashkëpunojmë në këtë drejtim. Ky projekt mund të jetë një fillim i mirë për rikthimin e besimit të qytetarëve”, tha ambasadori.

Kemi ofruar mbështetje në rekrutim dhe përzgjedhjen e prokurorëve të rinj. Është shumë e rëndësishme për qytetarët të besojnë që prokurorët e tyre që kanë një përgjegjësi shumë të rëndësishme, të zgjidhen në bazë të meritës. Të kemi njerëz shumë të kualifikuar duke mos pasur ndikim politik nga jashtë”, ka thënë O’Connell.

E kreu i Këshillit Prokurorial Bahri Hyseni bëri të ditur se është votuar lista e re e prokurorëve.

“Të mërkurën ne kemi votuar listën prej 12 prokurorëve për dekretim tek presidenti i vendit, një proces i cili që nga fillimi ka qenë i përkrahur dhe i mbështetur pikërisht nga ekspertët britanikë”, tha Hyseni.

Në përzgjedhjen e prokurorëve të rinj ekspertët britanik do të kenë qasje në të gjitha proceset si dhe në përzgjedhjen e zyrtarëve të lartë në Prokurorinë Themelore të Prishtinës. Është thënë se zgjedhja e kryeprokurorit të Prokurorisë Themelore do të bëhet sipas meritës dhe kualifikimit.

Thaçi: Beteja e Koshares ka hapur një kapitull të ri

Presidenti Thaçi ka thënë se Beteja e Koshares ka hapur një kapitull të ri në atë kohë për Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës, për lirinë, çlirimin dhe pavarësinë e Kosovës.

Kreu i vendi ka thënë se tash 20 vite pas kësaj beteje, janë 20 vite të përpjekjeve tona për shtetndërtim, 20 vite të krenarisë, të dinjitetit dhe të forcimit të identitetit shtetëror, për ndërtimin e Kosovës së re, Kosovës euroatlantike, Kosovës që gjithmonë do të falënderojë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, NATO-n dhe gjithë partnerët tjerë që na ndihmuan për liri dhe pavarësi.

Presidenti Thaçi ka uruar edhe njëherë të gjithë për themelimin e Ushtrisë së Kosovës, e cila, sipas tij, do të funksionojë në gjithë territorin e Republikës së Kosovës.

“Ushtri kjo e re, moderne, e standardeve të NATO-s që do të funksionojë jo parcialisht në territorin e Kosovës, por në çdo cep të territorit të Republikës së Kosovës”, ka shtuar ai.

Duke u bazuar në kompetencat e tij kushtetuese, për kontributin patriotik dhe atdhetar të Brigadës 138 “Agim Ramadani”, presidenti Thaçi e ka dekoruar këtë brigadë me “Urdhrin e Lirisë” dhe nga 9 prilli, të gjithë dëshmorët e kësaj brigade i ka shpallur heronj të Kosovës.