Bota

Pas shumë viteve refuzimi, Izraeli më në fund pranon të ketë sterilizuar etiopian hebrenjë pa dijeninë e tyre

Duke u nisur nga disa vite që mohonin akuzat, Izraeli më në fund pranoi në vitin 2013 se kishte injektuar fshehurazi hebrenjtë etiopian emigrantë të padëshiruar me droga të kontrollit të lindjes për t’i sterilizuar ata pa dashjen e tyre:

Qeveria e Izraelit kishte refuzuar më parë një praktik të tillë, por drejtori i përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë së Izraelit, ka urdhëruar gjinekologët të ndalojnë kontributin ndaj drogës. Sipas raporteve të Haaretz, dyshimet kishin lindur nga një gazetarë, Gal Gabbay, i cili kishte intervistuar më shumë se 30 gra nga Etiopia me qëllim që të gjej se përse numri i lindjeve kishte rënë dramatikisht.

Një nga gratë etiopiane e cila ishte intervistuar, kishte thënë se: “Ata (stafi medicional) na tha neve se janë vakcina. Ne i morrëm çdo tre muaj. Ne ju thamë se nuk donim.” Është e qartë se disa gra ishin të detyruara të merrnin drogën derisa ishin në kampe në Etiopi.

Dhe droga në fjalë mendohet të jetë Depo-Provera, që merret çdo tre muaj dhe konsiderohet të jetë me efekt të lartë, kontraceptivë afatgjatë.

Afër 100.000 etiopian hebrenjë kanë lëvizur në Izrael nën Ligjin e Rikthimit që nga viti 1930, por jahudizimi i tyre është vënë në pikëpyetje nga disa rabinë. Vitin e kaluar, kryeministri izraelit, Benjamin Netanjahu, paralajmëroi se emigrantët nga Afrika “kërcënojnë ekzistencën tonë si hebrenjë dhe vend demokratik”.

Haaretz publikoi një ekstrakt të dërguar nga Ministria e Shëndetësisë tek njësitë që administronin drogën. Doktorëve i’u është thënë “të mos japin receta për Depo-Provera për gratë me origjinë etiopiane nëse për ndonjë arsye ka shqetësime se ato nuk mund të kuptojnë pasojat e trajtimit”.

Sharona Eliahu Chai, një avokate për Asociacionin e të Drejtave Civile në Izrael, tha se: “Zbulimet e bëra nga hetimet për përdorimin e Depo-Provera janë jashtëzakonisht shqetësuese, duke ngritur shqetësime për politikat e dëmshme shëndetësore me implikime raciste në shkelje të etikës mjeksore. Drejtori i Përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë ka të drejtë të veproj shpejt dhe të parashtroj udhëzime të reja.”

Motivimi për të sterilizuar këto gra etiopiane nuk mund të ishte më transparente – izraelitët u detyruan t’i pranonin këta çifutë të zinj si emigrantë, sepse ata praktikonin jahudizimin dhe Izraeli është një vend hebre për hebrenjtë në mbarë botën dhe për t’i refuzuar ata bazuar në racën e tyre, do të ishte një fatkeqësi për marrëdhëniet publike, sepse hebrenjtë duan ta portretizojnë veten si njerëzit më “përfshirës” dhe “tolerantë” në botë. Kështu që këtyre etiopianëve iu lejua të emigronin në Izrael, por ata fshehurazi i sterilizuan ato në mënyrë farmaceutike, kështu që ata nuk do të krijonin më shumë hebrenj të zinj në Izrael, të cilët potencialisht mund të dilnin jashtë dhe të zëvendësonin hebrenjtë Ashkenazi që tani dominojnë Izraelin.

Për çifutët, zezakët janë gjahtarë të dobishëm në fushën e tyre të shahut në strategjinë e tyre për dominimin mbi të gjitha vendet e të bardhëve, por jo, natyrisht, në Izrael. Ata promovojnë artificialisht dhe ngritin zezakët në shoqëri përpara të bardhëve, në mënyrë që bardhët të bëhen të nënshtruar ndaj zezakëve. Ata gjithashtu inkurajojnë përzierjen e racës, sidomos midis burrave të zinj dhe grave të bardha, sepse hebrenjtë e dinë se njerëzit e përzier racorë si ta, nuk kanë besnikëri ndaj një race apo tjetrës dhe prandaj lehtë manipulohen dhe dominohen nga shteti

Burimi: www.howafrica.com / ML