Rajoni

Kreu i Luginës së Preshevës kundër Thaçit: S’ka ndryshim kufijsh, po na dërgoni në ferr!

“Politikat janë të vështira këtu”, kështu është shprehur kreu i Komunës së Preshevës, Shqipërim Arifi.  Në një rrëfim për median gjermane “Der Spiegel” ai nuk flet për diskriminim. Ai flet për pragmatizëm, menaxhim më të mirë dhe “projekte konkrete në vend të nacionalizmit dhe blabla-ve”.

Arifi, 42 vjeç, është Kryetar i Komunës së Preshevës, por banorët e quajnë “gjerman”. Ai ka lindur në Mannheim të Gjermanisë, dhe është një sipërmarrës i suksesshëm.

Pesë vjet më parë ai u zhvendos në Preshevë, ku punon si gjinekolog. Ai u kthye në vendlindjen e prindërve të tij dhe bashkëshortes së tij. Ai tani punon në vendin ku gjatë fëmijërisë kalonte pushimet verore me familjen.

Pas vendosjes në Luginë, ai nuk kishte shumë kohë dhe duhej të punonte, pasi sipas tij shumë gjëra duhej të ndryshonin.

Ai themeloi partinë lokale “Alternativa për Ndryshim” dhe u zgjodh kryetar i komunës në vitin 2016. Që atëherë ai është përpjekur për të “ringjallur” qytetin.

Pasi u martua, Arifi mësoi të flasë gjuhën shqipe.

Shkëmbimin territorial ose korrigjimin e kufijve ai nuk e shikon si “çështje të tij”.

Ju mund mendoni këtë, pasi gjatë bisedë ai citon një frazë të Pfalzit ku thotë:

“Politikat janë të vështira këtu, ju gjithmonë duhet të jeni të vendosur sepse një fjalë e vetme iu dërgon në një zjarr të madh”.

Në mënyrë që të mos kundërshtojë shumicën, Arifi ka dalë me një formulë të zgjuar:

“Nuk ka këmbim të territoreve, por territori në kufirin lindor të Kosovës i përket Kosovës. Marrëveshja mund të arrihet me një dialog të hapur me të gjitha organizatat ndërkombëtare”, por këto janë kushte shumë të vështira sipas logjistikës së Arifit.