Bota

Kreu i OKB-së bën thirrje për ta bërë vitin 2021 “vit të shërimit”

Duke përcaktuar vitin 2020 si vitin e sprovave, tragjedive dhe lotëve, sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres të hënën bëri thirrje për bashkëpunim në trajtimin e sfidave globale në fjalimin e tij të fundvitit.

“Së bashku, le të bëjmë paqe mes nesh dhe me natyrën, të trajtojmë krizën e klimës, të ndalojmë përhapjen e COVID-19 dhe ta bëjmë 2021 një vit shërimi”, tha Guterres në një video mesazh.

Duke prekur ndikimet shkatërruese të COVID-19 nëpër botë gjatë vitit të tilla si rritja e varfërisë, pabarazisë dhe urisë, Guterres theksoi se Viti i Ri është përpara, i cili ka “rrezet e shpresës”.

“Nëse njerëzit punojnë së bashku në unitet dhe solidaritet, rrezet e shpresës mund të arrijnë në të gjithë botën në vitin e ardhshëm”, shtoi ai.

Ai tha se ndryshimet klimatike edhe COVID-19 janë kriza që mund të adresohen nga të gjithë së bashku si pjesë e një tranzicioni në një të ardhme gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme. Guterres vuri në dukje se ambicia kryesore e OKB-së për vitin e ardhshëm është të ndërtojë një koalicion global për neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050.

“Shërimi nga ndikimi i virusit vdekjeprurës. Shërimi i ekonomive dhe shoqërive të shkatërruara. Divizionet shëruese. Duke filluar të shërojnë planetin. Kjo duhet të jetë rezoluta jonë e Vitit të Ri për vitin 2021”, theksoi Guterres./AA