Rajoni

Kroacia po përjeton një katastrofë demografike

Që nga hyrja në Bashkimin Evropian në Kroaci ka filluar një emigrim masiv dhe më shumë njerëz janë larguar, se sa tregojnë statistikat zyrtare. Mosha mesatare e emigrantëve kroatë është shumë më e ulët se valët e mëparshme të emigrimit. Tani të gjithë të rinjtë po largohen.

Në periudhën 2001-2013, emigranti mesatar kroat ishte 41.5 vjeç dhe në vitin 2016 kjo mesatare ra në 33.6 vjet. Edhe pse procesi i dëbimit do të vazhdojë, intensiteti i tij do të jetë më i dobët. Këto janë përfundimet e analizës së re të publikuar nga Instituti i Financave Publike.

Grupi i ekspertëve krahasoi të dhënat kroate dhe të huaja për ikjen e kroatëve pas anëtarësimit në BE dhe arriti në përfundimin se numri aktual i emigrantëve mund të jetë 2.6 herë më i lartë se statistikat e shtetit. Ndërsa statistikat zyrtare tregojnë 102,000 emigrantë për periudhën 2013-2016, burimet e huaja tregojnë një shifër prej 230,000 kroatësh të emigruar. Prej tyre, shumica po lëvizin në Gjermani, rreth 71 për qind, e ndjekur nga Austria dhe Irlanda, e cila nuk ishte më parë në listën e vendeve të dëshiruara për punë.

Pavarësisht lirisë së lëvizjes së punës brenda BE-së, si arsyet kryesore për largimin e kroatëve është perceptimi i tyre i kushteve më të mira të jetesës në vendet e tjera të Bashkimit Evropian. Edhe pse Kroacia nuk është rasti i vetëm i emigrimit masiv, është shqetësuese që emigrantët largohen përgjithmonë dhe këtë e bëjnë me familje të tëra.

Shfaqja e emigrimit ka të ngjarë të ketë një ndikim të fortë në efektet e ekonomisë kroate në afat të mesëm, paralajmërojnë autorët e studimit. Megjithatë, Ivan Chipin, një demograf nga Fakulteti Ekonomik i Zagrebit, mendon se imazhi nuk është aq zi.