Opinion

Krye Rabini izraelit i quan zezakët “majmunë”

Nga Sue Surkes

Krye Rabini izraelit i quan zezakët “majmunë” gjatë predikimit të tij javor të shtunën në mbrëmje.

Rabini Yitzhak Yosef po fliste për aspektet ligjore të bekimit të hebrejve dhe u ndal në bekimin e pemëve frutore në pranverë.

Në atë kontekst, ai përmendi një bekim të thënë kur pa një “krijesë të pazakontë”, duke përmendur shembullin e takimit në rrugë me një person të zi që ka dy prindër të bardhë në Amerikë.

Në pamjet e transmetuara nga faqja e lajmeve Ynet, Josef mund të shihej duke iu referuar zezakëve me fjalën “kushi”, e cila në hebraishten moderne ka konotacione pezhorative, dhe më pas do të përcaktojë një person të zi si “një majmun”.

Zyra e tij i tha Ynet se krahasimi ishte një citim nga Talmud.

Josef ka qenë i njohur për q`ndrimet kontroverse e paragjykuese në predikimet e tij.

Në një predikim të mbajtur në maj të vitit të kaluar, ai u shfaq për të sugjeruar gjatë predikimit të tij të përjavshëm se gruaja laike sillet si kafshë sepse ata vishen në mënyrë të pandryshueshme.

Në mars të vitit 2016, Yosef u detyrua të tërhiqte një koment që jo-hebrenjtë nuk duhet të jetojnë në Izrael, duke e quajtur atë “teorik”.

Ai tha që jo-hebrenjtë mund të jetojnë në Izrael vetëm nëse ata respektojnë shtatë Ligjet e Noeut, të cilat janë ndalime kundër idhujtarisë, blasfemimi ndaj Zotit, vrasje, marrëdhënie të ndaluara seksuale, vjedhje dhe ngrënie të gjymtyrëve nga një kafshë e gjallë, dhe të cilat përcaktojnë krijimin e një sistemi juridik.

Jo-hebrenjtë, tha Josef, janë në Izrael vetëm për t’u shërbyer hebrenjve.

Izraeli ka dy rabinë kryesorë. Yosef përfaqëson ata me origjinë në Gadishullin Iberik, Afrikën e Veriut dhe Lindjen e Mesme, dhe David Lau përfaqëson hebrenjtë Ashkenazic, me origjinë në tokat evropiane të Perandorisë Romake./gazetaimpakt/timesofisrael

OPINIONE