Bota

Kush e sulmoi aeroportin e Aden

Njësia qeveritare e shfaqur nga Riadi në Aden u shpërbë në një mijë copë të Mërkurën kur qeveria e re u godit drejtpërdrejt nga shpërthime në shkallë të gjerë që shënuan mbërritjen e saj në aeroportin e qytetit.

30 të vdekur dhe të plagosur sipas një vlerësimi të fundit. Natyrisht, boshti SHBA / Izrael akuzoi menjëherë Ansarallahun për këtë, i cili shpejt mohoi çdo përfshirje në këtë sulm, i cili edhe një herë shënon pajtimin e pamundur të dy vëllezërve armik, Riadit dhe Abu Dhabit. Në fakt, Ansarallah nuk ka nevojë të sulmojë civilët në Aden, pasi natyra e aleancës agresore e bën të pamundur krijimin e çdo fronti anti-Ansarallah. Duke qenë kështu, sukseset ushtarake të Ansarallah nuk janë të palidhura me gjendjen e rrëmujës së plotë në Aden. Është në Xhizan ku Rezistenca Jemenase përqendron pjesën më të madhe të luftimeve të saj, pasi ai është një port naftor dhe paralizimi i tij do të bënte të mundur, si në rastin e sulmit në Xheddah, të destabilizonte Riadin, dhe të dëmtonte kapacitetet shtetërore të tij në provincat jugore. Gjithashtu dy ushtarë sauditë u eliminuan në kufijtë jugorë të Arabisë Saudite, më pak se 24 orë pas lajmit për vdekjen e sauditëve të tjerë në kufijtë me Jemenin. Të martën, 29 dhjetor, zëvendësi i Emirit të Xhizaitn në Arabinë Saudite jugperëndimore njoftoi vdekjen e dy ushtarakëve saudit. “Ata ishin anëtarë të Gardës Kombëtare Saudite dhe u zhdukën në rajonin Naxhran”, tha ai pa dhënë detaje të tjera. Agjencia Saudite e lajmeve SPA thjesht pretendoi se këta ushtarë ishin vrarë në emër të besimit dhe atdheut të tyre. Riadi vazhdon të pësojë dëme si në aspektin e infrastrukturës së tij jetësore, ashtu edhe në fushat e betejës ku po përballet me dështime kundrejt luftëtarëve jemenas. Kujtojmë se më 14 dhjetor, shpërthimi i një anijeje të mbushur me bomba dëmtoi një anije britanike në Detin e Kuq, disa metra nga porti strategjik i Xheddah, porti më i rëndësishëm i mbretërisë që furnizon gjigantin saudit Aramco. Fillimisht, sulmi i kryer nga Rezistenca Jemenase rezultoi në këputje për një periudhë mjaft të gjatë të rrjetit të shpërndarjes së naftës në vendet fqinje dhe madje edhe në Evropë. Sidoqoftë, menjëherë më pas, organizata Operacionet e Tregtisë Detare të Mbretërisë së Bashkuar (UKMTO) njoftoi se porti i Xheddas do të qëndronte i mbyllur.

OPINIONE