Historia Opinion Rajoni

Laramani Jahja Drancolli dhe katolikt e Malesise shpallin Skenderbeun baba te tyre

Nje tufe katolikesh nga Amerika qe shkruajne ne emer te shoqatave  “Malësia e Madhe”, Federates Pan Shqiptare Vatra, Kishes Katolike te Shën Palit, e Teqese Bektashiane, i kane cuar nje leter instancave më të larta të shteteve të Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Kosovës, dhe i kerkojne shpalljen me ligj të heroit te tyre Kombëtar Gjergj Kastriotit – Skënderbeut, “AT I KOMBIT SHQIPTAR”.

Ky dokument i rendesishem dhe historik per malesoret katolik te Malesise se Madhe, Dukagjinit dhe krejt katolikerise i është propozuar dhe postuar të gjitha instancave te hierarkisë shtetërore te Shqipërisë dhe Kosovës.

Katoliket qe kane nisur kete iniciative te rendesishme per malet e Kosoves dhe Shqiperise thone qe ideja e këtij propozimi lindi në fazat përmbyllëse të këtij Simpoziumi anti-Shkencor qe u mbajt ne Kishen Katolike te Michiganit në janar të vitit 2018.

Në deklaratë anëtarët trima dhe sypatrembur te maleve tona dhe qe perfaqesojne Skenderbeun me dinjitet ne rruget e Amerikes shprehen e thone se: “ Dhënia e këtij titulli, do te shërbente si një mesazh i fortë dhe i guximshëm për bashkësinë Evropiane, se orientimi gjithë-dimensional i shqiptarëve është Evropa, se shqiptarët janë pasardhësit e Skënderbeut, i cili luftën e tij të drejtë, ja kushtoi jo vetëm çlirimit të viseve Arabërore, por edhe mbrojtjes së civilizimit të hershëm evropian. Si rrjedhojë, identifikimi ynë si Skënderbegas, do të kthehej në një vlerë të shtuar dhe faktor emancipues për vetë komunitetin evropian”.

Ky tekst i madh historik eshte përgatitur nga katundari dhe laramani me emer turk i Kosoves Prof. Dr. Jahja Drançolli, i cili eshte konvertuar ne katolik gjate qendrimit te tij ne Kroaci. Profesori laraman Drancolli eshte mbeshtetur nga nje numer biznesmenesh ne fushen e ndertimit dhe klubeve te nates qe jetojne ne Diaspordhen e famshme te SHBA-se dhe Kanades. Ky komision i perbere nga druvare, muratore dhe bojaxhinj shprehet se dhënia e këtij titulli përbën një akt të lartë vlerësimi, civilizimi dhe qytetarie, për te cilin kemi nevojë ne shqiptarët si komb dhe më së shumti e meriton figura e pavdekshme e Skënderbeut në përmbyllje të 550 vjetorit të vdekjes së tij.

Iniciativa e druvareve, muratoreve dhe tuxhareve te Amerikes dhe Kanadase eshte nje iniciative e rendesishme per kombin trim dhe heroik te maleve tona. Mesohet qe profesori laraman Jahja Drancolli ne te ardhmen mund te shkoj edhe ne gjendjen civile te Kosoves, dhe emrin turk te babes se tij kosovar do ta fshije dhe ne vend te tij do te veri si babain e tij, heroin trim dhe legjendar te Kosovo i Metohijes dhe krejt Araberise heroike dhe katolike, Gjorgje Kastriota Skanderbegis. Ne kete menyre, historiani laraman Jahja Drancolli do i tregoje Evropes dhe krejt qyteterimit perendimor qe Jahja Drancolli edhe pse vete ka emer e mbiemer turk, burri qe e ka sjelle ne jete, Ati i tij, i kombit dhe i gjithe maleve shqiptare nuk jane baballaret e tyre, por eshte trimi i trimave Gjergj Skanderbegija

OPINIONE