Opinion

Libia përbën një mburojë mbrojtëse në Mesdhe. Turqia është mendja gjeopolitike e rajonit. Një ditë Arabia Saudite do të kërkojë gjithashtu ndihmën e Turqisë.

Nga: Ibrahim Karagul

Ata së pari hapën një front anti-Turqi në Irakun verior. Pastaj ata hapën një tjetër në veri të Sirisë. Më vonë, ata u bashkuan në këto dy fronte dhe përgatitën plane “korridor terrori”. Ata u përpoqën të hartonin një hartë dhe të zgjeronin këtë hartë brenda Turqisë.

Ata themeluan me zell dhe fshehtësi organizata dhe iu bashkuan organizatave për këtë “korridor”. Ata aktivizuan instrumentet e tyre publike brenda Turqisë për këtë qëllim dhe kryenin veprime psikologjike të ngjashme me Kobaninë. Ata ishin duke u mbyllur në Turqi nga jugu.

Ata menduan se Turqia përbëhej vetëm nga Turqia. Ata nuk e morën parasysh gjenin e saj politik.

Ne me të vërtetë menduam se “procesi i pajtimit” ishte paqe, por përkundrazi, doli të ishte planifikuar si “këmbë brenda” e këtij fronti. Pushtimi i Irakut, lufta Siriane dhe procesi i pajtimit ishin të gjithë një plan i njëjtë. Në momentin kur ata menduan se atmosfera ishte e gatshme në Irak, në Siri, në Turqi, ata ndërhynë përmes Organizatës terroriste Fetullah (FETÖ), dhe e bënë këtë vend të kalojë në provën e 15 korrikut.

Sipas tyre, plani ishte duke punuar si ora. Turqia nuk kishte më asnjë shans për të ndaluar këtë plan. Ata menduan se kështu do të ndodhte, sepse ata menduan se Turqia përbëhej vetëm nga Republika e Turqisë. Ata nuk kishin arritur të merrnin në konsideratë selxhukët, osmanët dhe përvojën shekullore politike.

Ata do të ndërtonin mure të trasha nga kufiri iranian në Mesdhe. Të gjitha planet u zbërthyen.

Ai gjen tani ka ndërmarrë veprime. Zinxhiri i ndërhyrjeve që filluan me Mburojën e Eufratit shkatërruan plotësisht planet e tyre “korridori i terrorit”. Plani i tyre i zonës që përfshin kufirin iranian dhe Mesdheun u zbërthye.

Ata do të ndërtonin mure të trasha midis Turqisë dhe botës arabe; ky jo vetëm që do të ishte një mur sigurie, por edhe një mur demografik. E gjitha ra përmbys. Ata nuk arritën të shihnin që Turqia është fuqia kryesore dinamike e rajonit dhe se ekuacioni tani do të formohej bazuar në këtë të vërtetë.

Plani rrethues: Nuk funksionoi përmes tokës, le ta provojmë nga deti. Do të mbyteni në Mesdhe!

Por ata nuk u ndalën. Ata menjëherë filluan të mblidhen në Mesdheun Lindor. Ata filluan të transportojnë flotat e tyre në lindje të Mesdheut dhe kërcënojnë Turqinë nga këtu. Këtë herë “rrethimi” po bëhej përmes detit, jo tokës.

Nga Mesdheu Lindor deri në Egje, ata u përpoqën të formojnë një “bllok anti-Turqi” i përbërë nga shumë vende. Ata u përpoqën të ndanin Mesdheun midis tyre përmes eksplorimit të burimeve natyrore të gazit në Izrael duke e mbajtur Turqinë jashtë. Këtë herë ata u vendosën të krijojnë “zonën e amortizuar të korridorit të detit”.

Turqia u përfshi në çdo zonë të këtij konsorciumi si me flotën, ashtu edhe me shpimin. Ai i mohoi të gjitha marrëveshjet që ishin bërë deri në këtë ndërhyrje.

Sa më shumë që goditnin ata, më tej shkoi Turqia

U bë e qartë se Turqia është, në të vërtetë, forca e vërtetë e Mesdheut. U konfirmua edhe një herë se nuk mund të bëhen plane pa Turqinë. Izraeli, Egjipti, Administrata Qipriote Greke, Greqia, midis shumë vendeve të tjera, nuk do të mund të bënte asgjë “kundër vullnetit të Turqisë”.

Ngritja e kërcënimeve dhe stërvitjeve në Mesdhe, rreth ishujve të Egjeut, të gjithë do të shkonin drejt humbjes. Rezultati i vetëm i inkurajimit të Athinës për të sulmuar Ankaranë do të ishte në dëm të Greqisë.

Sa më shumë që ata përpiqeshin të rrethonin dhe të ndalonin Turqinë, aq më tej shkoi Turqia aq sa vendosi linjat e saj të mbrojtjes atje. Kjo është ajo që ka ndodhur në Irak dhe Siri, dhe është gjithashtu ajo që po ndodh në Mesdhe. Së shpejti, do të jetë e njëjtë e njëjta gjë edhe në Egje.

Nëse Athina provokohet, të tjerët do të sjellin në tryezë ishujt

Nëse Greqia bie për Izraelin, BE-në dhe provokimet dhe përpjekjet e Egjiptit për të bërë një përballje me Turqinë, do të shohë që këto vende e kanë shndërruar atë në një organizatë terroriste, një mjet, një send.

Nëse Athina bie për provokimet e këtyre vendeve dhe përpjekjet për të kapërcyer Turqinë nëpër ishuj, nuk do të kalojë shumë kohë para se çështja 12 ishuj të dalë në tryezë kundër Athinës. Kjo do të shihet kur ajo që do të bëjnë këto vende për Athinën është shumë më pak se “inkurajimi” që ata i dhanë.

Tani po japim përgjigjen e duhur në Libi. Kjo është mendësi gjeopolitike.

Tani Turqia po jep përgjigjen më të mirë për ata që po përpiqen ta ndalojnë atë në Mesdhe nga Libia.

Ata së pari u bazuan në Khalifa Haftar kundër Turqisë. Kur kjo nuk funksionoi, ata vendosën bastet e tyre për Aqilah Saleh. As kjo nuk funksionoi kështu që ata më pas u bashkuan për Sisi. Pas kësaj që gjithashtu dështoi, ata u përpoqën të aktivizojnë NATO-n. Kjo nuk funksionoi, kështu që ata u përpoqën të krijonin një bllok arab kundër Turqisë. Kur të gjithë dështuan, ata thirrën në Asamble Ligën Arabe. Asgjë nuk funksionoi dhe asgjë nuk do të funksionojë.

Nuk do të funksionojë, edhe nëse Franca ose Rusia vijnë gjithashtu. Turqia do të krijojë linjën më të madhe të mbrojtjes në Libi dhe të mos lejojë që vendi të ndahet në copa dhe të shkatërrohet.

Kërcënimet e kota të Macron: Nuk ka asgjë që mund të bëjë

Deklaratat e pakuptimta të Presidentit francez Emanuel Macron, “Turqia po luan një lojë të rrezikshme dhe ne nuk do ta lejojmë atë”, nuk janë asgjë tjetër veçse blofe. Franca do të përballet me humbje jo vetëm në Mesdhe, por edhe në Afrikë. Koha e fshehjes pas organizatave terroriste dhe të vepruarit si një vend dinjitoz ka mbaruar.

Tradita koloniale e një vendi që është pas vdekjes së qindra mijëra njerëzve në Algjeri do të dalë në pah. Sulmet ndaj statujave të racistëve, tregtarëve të skllevërve dhe kolonialistëve në Sh.B.A dhe Afrikë janë veprimet e një zgjimi. Franca do të marrë një përgjigje edhe nga këtu.

Turqia është një qendër energjitike rajonale

Turqia është një qendër energjitike rajonale. Cdo hap që duhet më tej e rrit këtë fuqi. Hapat që ka ndërmarrë në veri të Sirisë dhe Irakut, në Mesdhe, në Afrikën e Veriut dhe në Egje përfshijnë inteligjencë serioze gjeopolitike. Hapat e saj të rradhës nuk do të jenë më ndryshe.

Do të vijë një kohë kur Turqia do të bëjë një shpërthim befasues për gjithçka që Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe i kanë bërë Turqisë deri më tani. Një ndërhyrje në rajon do të marrë formë.

Të gjithë ata që kundërshtojnë ofertën e vëllazërimit të Turqisë do të humbasin.

Ata që refuzojnë ofertën e vëllazërimit të Turqisë do të humbasin si në botën e së tashmes ashtu edhe të së ardhmes. Ky është rasti, pasi të bëhen muslimanë, turqit janë kombi i vetëm në këtë rajon që hidhen në shpëtimin e kujtdo që është në telashe në rajonin e muslimanëve. Eshtë kombi i vetëm që bashkoi botën myslimane me shekuj dhe vendosi rezultate i vetëm me të gjithë Perëndimin.

Do të vijë koha kur Arabia Saudite do të kërkon ndihmën e Turqisë

Sot, Turqia po punon për të hedhur themelet e një vëllazërimi rajonal. Sepse e di shumë mirë se çfarë kaloi çdo komb në shekujt e kaluar, përfshirë edhe veten. Ajo e di shumë mirë se çfarë ndodhi në këtë rajon. Gjithashtu është i vetëdijshëm që Perëndimi dëshiron ta bëjë shekullin XXI edhe më keq se shekulli i 20-të. Këto nuk janë çështje etnike por çështje politike, historike, identiteti dhe përkatësie.

Vini re se do të vijë një kohë kur Arabia Saudite do të kërkojë ndihmën e Turqisë./Gazetaimpakt/yenisafak/