Lidhja e Prizrenit: a ishte nje lidhje osmane? Shqiptare? Apo islamike?

Ne videon me poshte Olsi dhe Frymezim Dauti diskutojne Lidhjen e Prizrenit. Temat qe preken jane: 1. Idiotesia e akademise shqiptare e cila e quan Lidhja Shqiptare e Prizrenit

2. Tregohet sesi Lidhja u urdherua nga sulltan Abdylhamiti II dhe u organizua nga hoxhallare, kadirelere dhe shejlere per te kundershtuar Traktatin e Shen Stefanit

3. Sesi u organizua Kongresi i Berlinit dhe cilat ishin qellimet e Fuqive te Medha te Evropes kunder Rusise dhe sllaveve

4. Analizohet dokumenti i Kararnamese ku pjesemarresit sllavo-boshnjak dhe gege muslimane te Lidhjes i japin besen e tyre sulltan Abdylhamitit, Sheriatit dhe Devletit Osman

5. Analizohet levizja e Toskerise e Abdyl Frasherit

6. Permenden dokumente paresore britanike, austriake dhe osmane te kohes mbi Lidhjen.

7. Analizohet dokumenti i Kararnamese ne shqip dhe ai i sjelle nga Robert Elsie ne anglisht dhe koncepti i Arnavutllekut te veriut, Bosnjes dhe Epirit qe permendet ne kete dokument.

8. Gjeopolitika e Fuqive Evropiane te kohes kunder Rusise dhe sllaveve.

9. Tregohet sesi Traktati i Shen Stefanit do i jepte jugun e Shqiperise Bullgarise

10. Marredheniet e ngushta te intelektualeve shqiptare me sulltan Abdyl Hamit Hanin II

11. Konflikti greko-bullgar mbi aneksimin e Epirit dhe rrolin e Abdyl Frasherit dhe Abdyl Gani Frasherit per krijimin e nje shteti Epiroto-Grek.

12. Politikat e sulltan AbdylHamitit dhe Xhemaludin el-Afganit per te nxitur pan-islamizmin ne te gjithe territoret osmane.

13. Frymezimi e shikon Lidhjen e Prizrenit si nje Lidhje Osmane ndersa Olsi e shikon si nje Lidhje Pan-Islamike.

14. Olsi dhe Frymezimi e mbyllin diskutimin duke dashur te kuptojne se cili ka qene Arnavutlleku per osmanet.

15. Ne video falenderohet Rusia, Kina dhe Irani per mbeshtetjen per te perhapur dizinformim ne territoret e NATO-istanit.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne