Bota

Ligjvënësit evropianë kundërshtojnë planin e Izraelit për “aneksimin e Bregut Perëndimor”

Më shumë se 1.000 ligjvënës evropianë dënuan planin e Izraelit për aneksimin e Bregut Perëndimor në një letër të përbashkët të publikuar të martën në mbrëmje.

Eurodeputetët që përfaqësojnë 25 vende evropiane u kërkuan liderëve evropianë të parandalojnë aneksimin dhe të shpëtojnë opsionin e zgjidhjes me dy shtete.

Ata gjithashtu tregojnë mbështetje të fortë për deklaratën e mëparshme të shefit të politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell, duke paralajmëruar se “aneksimi nuk mund të kalojë i pakundërshtuar”.

“Ne, deputetët në të gjithë Evropën u angazhuam për një rregull të bazuar në rregulla globale, ndajmë shqetësime serioze në lidhje me planin e Presidentit Trump për konfliktin izraelito-palestinez dhe perspektivën e afërt të aneksimit Izraelit të territorit të Bregut Perëndimor”, shkruajnë ligjvënësit.

Ata paralajmëruan gjithashtu se plani i presidentit amerikan “promovon në mënyrë efektive kontrollin e përhershëm të Izraelit mbi një territor të fragmentuar palestinez, duke i lënë palestinezët pa sovranitet dhe duke i dhënë një dritë jeshile Izraelit për të aneksuar në mënyrë të njëanshme pjesë të rëndësishme të Bregut Perëndimor”.

Eurodeputetët insistuan që plani i aneksimit të qeverisë së re izraelite do të ishte “fatal për perspektivën e paqes izraelito-palestineze” dhe do të mbante një potencial destabilizues edhe për rajonin dhe rendin ndërkombëtar.

Në total, 1.080 anëtarë të asambleve kombëtare dhe Parlamentit Evropian nga Austria, Belgjika, Çekia, Danimarka, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Luksemburgu, Malta, Holanda, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar nënshkruan letrën.

I inkurajuar nga e ashtuquajtura “Marrëveshje e Shekullit”, Kryeministri izraelit, Benjamin Netanyahu, muajin e kaluar njoftoi se qeveria e tij do të aneksonte zyrtarisht Luginën e Jordanit dhe të gjitha njësitë e vendbanimeve në Bregun Perëndimor.

Bregu Perëndimor, përfshirë Kudsin Lindor, shihet si territor i okupuar sipas ligjit ndërkombëtar, duke i konsideruar kështu të gjitha vendbanimet hebraike atje, si dhe aneksimin e planifikuar, të paligjshëm.

Zyrtarët palestinezë kanë kërcënuar të shfuqizojnë marrëveshjet bilaterale me Izraelin nëse vazhdon me aneksimin, i cili do të dëmtojë më tej zgjidhjen me dy shtete.

Ashtu si Turqia dhe pjesa më e madhe e bashkësisë ndërkombëtare dhe BE nuk njeh sovranitetin e Izraelit mbi territoret që ka okupuar që nga viti 1967./AA

OPINIONE

INTERVISTA