Bota

Luftimi i drogës, gjëja më e harruar në strategjinë e re të SHBA në Afganistan

16 vjet pas pushtimit amerikan me pretekstin e rrëzimit të talebanëve, jo vetëm që grupi nuk është shkatërruar në Afganistan, por kultivimi i ‘luleve’ në vendin e shkatërruar nga lufta ka arritur rekord të lartë, duke krijuar një situatë alarmante për të gjithë botën.

Pavarësisht nga prania e mijëra trupave të huaja në Afganistan për të siguruar vendin dhe për të sjellë paqe dhe zhvillim për afganët, ajo ka ndryshuar në prodhuesin kryesor të opiumit në botë. Deri në nëntor të vitit 2001, rënia e ekonomisë dhe mungesa e burimeve të tjera të të ardhurave detyruan shumë prej fermerëve të vendit që të përdorin opiumin në rritje për eksport. Sipas një të dhëne të lëshuar nga departamentet amerikane në media pothuajse 60,000 qytetarë amerikanë vdiqën nga droga në vitin 2016, shumica e të cilave vijnë nga Afganistani. Qeveria e SHBA në 16 vitet e fundit ka shpenzuar më shumë se shtatë miliardë dollarë për ndalimin e heroinës nga Afganistani, ndërsa më shumë se 5 miliardë dollarë amerikanë çdo vit fitohen kryesisht nga talebanët në Afganistan nga ky ilaç i paligjshëm dhe vdekjeprurës. Sipas agjencive të BE, Afganistani ka qenë furnizuesi kryesor i heroinës në Evropë për më shumë se 10 vjet. Ekspertët besojnë se lufta kundër talebanëve nuk mund të fitohet nëse heroina dhe disa droga tjera nuk eliminohen në Afganistan. Është aftësia financiare që fuqizon talebanët për të blerë armë të sofistikuara çdo vit. Disa vende duan të kenë më shumë tregti me Afganistanin për të ndihmuar ekonominë e tyre, por ata kanë frikë nga droga që do të thotë gjatë gjurmimit është një pengesë për nxitjen e tregtisë afgane.

Të ndihmuar nga disa vende të tjera, Afganistani po përpiqet të luftojë kultivimin e opiumit, duke përfshirë çrrënjosjen e kulturave para korrjes, por përpjekjet deri tani kanë qenë pa sukses. Deri në këtë datë, asnjë tregtar i madh droge nuk është arrestuar në Afganistan me akuzat për kontrabandën e heroinës. Luftimet e ashpra në rajonet me rritje të luleve të qumështit tregojnë vendosmërinë e talebanëve për të mbrojtur rrugët e tyre të trafikimit dhe nga forcat qeveritare nën urdhrat për të zhdukur këtë veprimtari. Ndërsa njoftoi strategjinë e tij të re për Afganistanin dhe Azinë Jugore, Presidenti i SHBA Donald Trump kishte thënë se më shumë trupa do të dërgoheshin në Afganistan për të sjellë paqen në Afganistan, por ai nuk zbuloi ndonjë mekanizëm për t’u marrë me kultivimin e ‘luleve’ dhe trafikimin e drogës në vend që është një kërcënim jo vetëm për SHBA, por për të gjithë botën. Rritja e kultivimit të luleve në praninë amerikane në Afganistan është bërë një shqetësim serioz. Mund të jetë e saktë të thuhet se prania e SHBA në Afganistan po i hedh benzinë zjarrit për afgan dhe shembulli i rritjes së prodhimit të ‘luleve’ është një shembull i qartë për këtë. Nëse SHBA është e sinqertë në pretendimet e saj për të sjellë paqe dhe stabilitet në Afganistan, gjëja më e dobishme që mund të bëjë është largimi i vendit të varfër menjëherë dhe le të lejojë popullin afgan dhe vendet e tjera rajonale të gjejnë një zgjidhje paqësore./ PT

OPINIONE