Bota

Manifestimet për “1 Majin” rreth 100 vjet më parë

Në shumë vende të botës përkujtohet më “1 Maji”,  si dita e punëtorëve. Dita e Punëtorëve synon të kujtojë angazhimin e lëvizjeve sindikale dhe vështrimin ekonomik-social të punëtorëve.

Ajo është e njohur në shumë vende të botës, por jo në të gjitha. Më saktësisht, i referohet kujtimit të protestave të punëtorëve që synonin një të drejtë të madhe dhe që konsistonte ne orarin e punës, në 8 orë. Këto protesta çuan në nxjerrjen e një ligji që u miratua në 1866 në Illinois (SHBA).